Ysselsteyn-Vak BZ

Loop via het centrale pad net voorbij het centrale plein met kruis. Het 2e vak vanaf het plein aan je linkerzijde is vak BZ.
In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen en op de begraafplaats staat sinds 2022 een plattegrond.

Voormalige begraafplaatsen

In dit vak zijn de gesneuvelden overgebracht vanaf 4 locaties en 3 veldgraven.

 • Gulpen (L) – R.K begraafplaats (3x)
 • Maastricht (L) -Duitse militaire begraafplaats Tongerenseweg (289x)
 • Sint-Geertruid (L) – Tijdelijke begraafplaats Libeek (2x)
 • Vught (NB) (Bijzondere begraafplaats kamp Vught) (1x)

Rangen

Qua rangen/functies vind je hier maar een paar opvallende.

 • Kraftfahrer (KRAFTF)
 • Sonderführer (SONDFHR)
 • Zöllner (ZÖLLNER)


Het gros van de rangen bestaan uit Unteroffiziere, Grenadiers en (Ober)gefreiters.
De hoogste rang in dit vak is een Major. Op onderstaande foto’s zie je dat ook hiervoor verschillende manier van omschrijven bestaan. Afkorten tot 3 letters en een punt of gewoon voluit 5 letters.

Vrouwen, kinderen, kindsoldaten en leeftijden

De oudste* in dit vak is 52 en was Zöllner. Josef Petras 18-11-1891 – † 19-4-1944 (BZ-9-209).
De jongste* is 16 jaar oud geworden en was Soldat. Siegfried Hassenpflug (BZ-9-211).

*Dit geldt uiteraard onder de bekende graven. Ook hier geldt dat onder de onbekenden nog jongeren of ouderen kunnen liggen.

De gemiddelde leeftijd onder de gesneuvelden in dit vak ligt net onder de 26 jaar.
Het aantal kindsoldaten in dit vak bedraagt 5. Deze gesneuvelden zijn niet ouder geworden dan 17 jaar.
Het aantal onbekende soldaten is 4 en er ontbreken 2 graven.
Eén hiervan sneuvelde op 10 mei 1940 bij Kanne (B) nabij fort Eben Emael en is in april 1960 overgebracht naar een privégraf in Duitsland.
Er liggen geen vrouwen in dit vak.

Nederlanders

Er ligt 1 Nederlander in dit vak.

– Johannes Meijer. 39 jaar oud. Overleden in interneringskamp Vught ruim na het aflopen van de oorlog.

Fort Eben-Emael


Operatie Granit, uitgevoerd op 10 en 11 mei 1940, was een cruciale gebeurtenis in de vroege stadia van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was het strategisch gelegen Belgische fort Eben-Emael te veroveren als onderdeel van de Duitse Blitzkrieg-strategie om België en Frankrijk binnen te vallen.

Het fort Eben-Emael, gelegen nabij de Belgisch-Nederlandse grens, werd beschouwd als een van de meest imposante versterkingen in Europa. Het was uitgerust met innovatieve ontwerpkenmerken, waaronder gepantserde koepels en een uitgebreid netwerk van ondergrondse gangen en bunkers. Dit maakte het fort tot een formidabele hindernis voor eventuele aanvallers maar bleek niet opgewassen tegen moderne oorlogsmiddelen.

De Duitse aanval op het fort was buitengewoon gedurfd en innovatief. Duitse luchtlandingstroepen, ondersteund door zweefvliegtuigen, werden ingezet om de Belgische verdediging te omzeilen en het fort van bovenaf aan te vallen. De verrassingsaanval stelde de Duitse troepen in staat om de verdedigingslinies te doorbreken en het fort binnen te dringen. Ze gebruikten hiervoor de holle ladingexplosieven waardoor de dikke stalen koepels geen schijn van kans hadden.

Ondanks de moedige en vastberaden Belgische verdediging slaagden de Duitse troepen erin om het fort te veroveren. De val van Fort Eben-Emael had aanzienlijke gevolgen voor de oorlogvoering in de regio. Het succes van de Duitse aanval op het ogenschijnlijk onneembare fort demonstreerde de effectiviteit van de Blitzkrieg-strategie en zorgde voor een aanzienlijke psychologische impact op de geallieerde troepen.

Operatie Granit op Fort Eben-Emael markeerde een keerpunt in de militaire strategie van die tijd. De gebeurtenissen rond het fort benadrukten het belang van flexibiliteit, verrassing en innovatie in de moderne oorlogsvoering. De verovering van het fort door de Duitse troepen betekende een belangrijke overwinning in de vroege fase van de Tweede Wereldoorlog en legde de basis voor verdere Duitse successen in West-Europa.

In de nasleep van de gebeurtenissen op Fort Eben-Emael werden er uitgebreide analyses uitgevoerd om de redenen achter de val van het fort te begrijpen. De lessen die werden getrokken uit Operatie Granit zouden van invloed zijn op toekomstige militaire strategieën en tactieken.

De verovering van Fort Eben-Emael, hoewel een korte en ogenschijnlijk geïsoleerde gebeurtenis, had een aanzienlijke impact op de loop van de oorlog en blijft een belangrijk onderdeel van de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Opsomming

Datum: Operatie Granit vond plaats op 10 en 11 mei 1940.
Locatie: Het fort Eben-Emael, gelegen nabij de Belgisch-Nederlandse grens, was het doelwit van de Duitse operatie.
Doelwit: De Duitse aanval op Fort Eben-Emael maakte deel uit van de grotere Blitzkrieg-operatie om België en Frankrijk binnen te vallen.
Tactiek: De Duitse aanval op het fort betrof het gebruik van zweefvliegtuigen en parachutisten om de verdediging te omzeilen en het fort van bovenaf aan te vallen.
Resultaat: Ondanks de sterke Belgische verdediging en de innovatieve ontwerpkenmerken van het fort, slaagden de Duitse troepen erin om het fort te veroveren na een verrassingsaanval, wat resulteerde in een belangrijke overwinning voor de Duitse strijdkrachten in de vroege stadia van de Tweede Wereldoorlog.
Impact: De val van Fort Eben-Emael had aanzienlijke gevolgen voor de verdere gebeurtenissen in de regio en markeerde een keerpunt in de strategie van militaire verdediging.

Wat heeft dit bovenstaande nu allemaal met vak BZ te maken op Ysselsteyn? De Duitsers verloren die dagen diverse mannen bij de aanval op Eben Emael welke op Ysselsteyn begraven liggen. Voorheen lagen ze in Maastricht op de Duitse militaire begraafplaats Tongerenseweg begraven en zijn in 1948/49 overgebracht naar hun huidige rustplaats.

 • Max Maier (BZ-11-274)
 • Willie Hübel (BZ-11-275)
 • Helmuth Bögle (BZ-12-276)
 • Karl Unger (BZ-12-277)
 • Fritz Kruck (BZ-12-278)
 • Kurt Jürgensen (BZ-12-279)

Oorzaken overlijden tijdens operatie Granit

Max Maier had als opdracht met sectie 2 de centraal gelegen koepel met 2x 120mm kanonnen uit te schakelen en teven Vise 1 welke een stukje verderop ligt met 3x 75mm kanonnen. Ze faalden echter om het fort te bereiken met de zweefvlucht omdat ze het touw te vroeg moesten loslaten.
Hoe Max aan zijn einde kwam is niet duidelijk. Bronnen op internet vermelden echter dat hij een noodlanding maakte bij Duren (D) en met een auto richting Maastricht reed om alsnog het fort te bereiken. Bij het oversteken van het Albertkanaal bij een vernielde brug zou hij zijn gesneuveld.

Willi Hübel landde met zijn sectie binnen 100 meter van Vise 1 maar had een ander doel, hij draaide echter om toen hij zag dat Vise 1 nog steeds niet was uitgeschakeld. Vise 1 werd pas veel later die dag uitgeschakeld, dus het is onduidelijk waar Hübel sneuvelde.

Ondertussen sloegen de granaten in welke werden afgevuurd door nabij gelegen forten (Pontisse en Barchon bij Luik). Feldwebel Karl Unger had net zijn missie voltooid door Koepel Noord uit te schakelen en liep met zijn sectie naar Mi Noord toen hij dodelijk getroffen werd door een granaat afgevuurd door 1 van de bovenstaande forten.

Eén niet bij naam vermelde Duitser werd gedood door een waarnemer uit Koepel 120. Deze 120mm kanonnen waren reeds uitgeschakeld maar de koepel werd nog wel bemand door de Belgen.
Toen een Duitser voor de koepel stond en gezien werd door de Belgische militair Rene Cremer, waarbij enkel de buik zichtbaar was door het kijkgat, vuurde hij met zijn wapen een schot af die de Duitser dodelijk in de maag trof.

Van de overige gesneuvelden is mij nog geen verhaal bekend helaas.

Oorzaken overlijden algemeen

Van het gros is onbekend wat de oorzaak van overlijden was. Van 11 man in dit vak is bekend dat ze omkwamen door het neerstorten van hun vliegtuig. Je kunt van alle neergestorte vliegtuigen op de pagina van het SGLO inzien wie er in zat, waar neergestort en waar begraven.

Eén man overleed in kamp Vught. Van 34 personen is bekend dat ze in een Lazerett overleden na verwonding en/of ziektes. Vier personen kwamen om bij een verkeersongeval.
Eén Duitser werd tijdens Fahnenflucht doodgeschoten, van twee anderen is onbekend waarom ze werden gefusilleerd. Twee personen kwamen om door een ongeval met wapens en/of munitie. Negen personen verdronken, twee anderen pleegden zelfmoord.


Data betreffende vak 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


– 300
– 4
– 2
– 0
– 0
– 0
– 5
– 1
– 1
– 0
– 0
– Kraftfahrer (KRAFTF)
– Sonderführer (SONDFHR)
– Zöllner (ZÖLLNER)


Elk bericht is tot stand gekomen door gebruik te maken van diverse bronnen.


Extra bronnen:

 • Aria AI-bot voor samenvatting fort Eben Emael

Indeling Ysselsteyn

Rij 1Rij 2Rij 3Rij 4HoofdpadRij 5Rij 6Rij 7Rij 8
CN/CUCVCWCXAPBosBosBos
CQCRCSCTARBosBosBos
CMAMCOCPATBosBosBos
BosCJCKCLAXBosBosBos
BosCGAKALAQBosBosBos
BosAHAIAJTEBosBosBos
TL/TLLCACBCCABACADAO/AE
TJ/TJJBXBYBZYZAACF/AN
TH/THHBUBVBWVWXAF
KameradengravenKameradengrafKameradengrafKameradengrafHoofdkruisKameradengrafKameradengrafKameradengrafVerzamelgraf
TF/TFFBRBSBTSTUAG
TD/TDDBOBPBQPQRTCC/TC
TB/TBBBLBMBNMNOTAA/TA
BHBIBJBKIJKL
BDBEBFBGEFGH
AZBABBBCABCD
CDCECI1914-1918InfobordGinkgoboomCHAVAU
BosrandBosrandBosrandBezoekerscentrumEntreeWit gebouwBosrandBosrandBosrand

Disclaimer: Alle info wordt met de groots mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Doch kan ik fout geteld hebben of graven over het hoofd hebben gezien die wel in een bepaalde categorie vielen en ik ze daar niet bij telde. Ik controleer regelmatig op nieuwe info en maak correcties waar nodig.

Alle vermelde cijfers omtrent aantallen zoals:

– Aantal vrouwen in vak XX
– Aantal Nederlanders in vak XX
– Aantal kindsoldaten in vak XX

– etc etc

zijn afkomstig uit mijn database welke alle graven op Ysselsteyn omvat. Hieruit kan ik eenvoudig de benodigde info halen en zo tot een droge lijst met bepaalde data komen. Dit is handig maar ook meteen een risico, als de ingevoerde info niet compleet is kun je verkeerde conclusies trekken. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat de info niet compleet is en dat alle info benoemd in mijn tabellen bij benadering is. Veel info is niet bekend door de aanwezigheid van onbekende soldaten [Ein Deutscher soldat] maar ook door het ontbreken van bepaalde info over bekende soldaten of foutieve informatie is het nooit compleet of 100% correct.
Als ik aantallen vermeld zijn dit dus altijd de minimale aantallen.

Gepubliceerd op: 7 januari 2024. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 5 minuten

2 gedachten over “Ysselsteyn-Vak BZ”

 1. In dit vak bevinden zich ook de graven van het zestal para’s dat op 10 mei 1940
  omgekomen is bij Operatie ‘Granit’, de succesvolle luchtlandingsoperatie uitgevoerd
  met zweefvliegtuigen ter uitschakeling van het Belgische fort van Eben-Emael.
  Het handelt zich, op alfabetische volgorde, om:

  Helmuth Bögle (BZ-12-276)
  Willie Hübel (BZ-11-275)
  Kurt Jürgensen (BZ-12-279)
  Fritz Kruck (BZ-12-278)
  Max Maier (BZ-11-274)
  Karl Unger (BZ-12-277)

  Tot voor enkele jaren werd door de Gemeinschaft der Fallschirmpioniere (GFP),
  onderdeel van de Bund Deutscher Fallschirmjäger (BDF), jaarlijks op de zondag
  het dichtst bij 10 mei gelegen bij de graven van het zestal om 11.00 uur een
  korte herdenkingsplechtigheid gehouden en werden bloemen neergelegd.
  Het zestal stond als eerste gesneuvelden van de Fallschirmpioniertruppe voor
  de GFP symbool voor alle in de oorlog omgekomen para’s met pionierachtergrond.

  Met het overlijden van de laatste direct betrokkenen aan Operatie ‘Granit’ is aan
  de langjarige traditie een einde gekomen.

  Beantwoorden
  • Wederom dank voor de aanvulling Joop. Ik ga binnenkort weer naar Ysselsteyn en dan maak ik even foto’s van de betreffende graven en dan pas ik het artikel aan. Heb ook nog diverse foto’s van Eben Emael dus die kunnen er mooi bij.

   Beantwoorden

Plaats een reactie