RK begraafplaats Helmond & Ysselsteyn

Voor een toekomstig artikel bezoek ik momenteel diverse begraafplaatsen waar Nederlandse slachtoffers liggen die zijn omgekomen bij het ruimen van mijnen en munitie. Naar verluid zouden er ongeveer 100 Nederlandse slachtoffers zijn gevallen onder deze ruimers tijdens de werkzaamheden om Nederland weer veilig te maken. Niet elk graf is traceerbaar of nog aanwezig, maar ik probeer er zoveel mogelijk te bezoeken. 

Rooms-katholieke begraafplaats Heilige Lambertus

In Helmond, op de RK begraafplaats H Lambertus aan de Molenstraat, liggen 3 gevallen mijnenruimers. Deze 3 tezamen met 3 anderen (die niet te traceren zijn qua begraafplaats) waren op vliegveld Eindhoven waar munitie ontplofte en zodoende een einde maakte aan hun leven. Franciscus de Bie, Johannes Kuijpers en Franciscus van Leuken, allen van de Luchtbeschermingsdienst Helmond.
2 anderen op deze begraafplaats zijn gesneuveld tijdens de Duitse inval in mei 1940. Jacobs zat in een kazemat tezamen met 2 anderen toen ze beschoten werden. Deze kazemat is te zien in Overloon in het museumpark langs het museum. Henk van Krugten kwam door een noodlottig ongeval om het leven in april 1945 bij Bergen op Zoom. Of dit ook bij het ruimen van munitie is gebeurd is mij niet duidelijk, historische kranten maken er geen melding van.

De graven van deze Nederlanders vind je halverwege de begraafplaats. Via een poortgebouw kom je op de begraafplaats op. Via een centraal pad loop je op een heuvel met kruisbeeld. Hier rondomheen liggen verschillende pastoors. Loop met de klok mee links om en schuin erachter vind je de 7 graven. De witte stenen zijn niet te missen. Enkele jaren geleden zijn deze vernieuwd en zijn ze van een brede steen naar een smalle steen gegaan. Het is een oude begraafplaats en mooi onderhouden. Doordat er veel onderhoud was nu heb ik het bezoek kort gehouden maar zoals altijd bezoek in een begraafplaats meerdere malen. 

Na Helmond was ik even doorgereden naar Ysselsteyn en hier wat willekeurige foto’s gemaakt.


Gepubliceerd op: 9 mei 2021. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 29 januari 2024.

Leestijd: 2 minuten