Otto Tillack

Dankzij een herkenningsplaatje heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van een gesneuvelde Duitse piloot. Het gaat om de 20-jarige Unteroffizier Otto Tillack. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neergehaald. Zijn Messerschmitt 109-jachtvliegtuig werd vorige week in de gemeente Dalfsen geborgen.

Zwarte 10

Het gaat om de twintigjarige Unteroffizier Otto Tillack. Zijn Messerschmitt 109 jachtvliegtuig, met de rompcode Schwarze 10, steeg op 30 januari 1944 op van de vliegbasis Volkel. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt dat zijn toestel rond half twee ’s middags crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote impact boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak nog boven de grond uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

Ysselsteyn

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, zullen de stoffelijke resten van Otto Tillack, in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge (VDK), worden bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn, Noord-Limburg. Hiervoor zal worden getracht nabestaanden van Tillack op te sporen.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken

In Nederland stortte in WW2 zo’n 5500 vliegtuigen neer. In ongeveer 400 vliegtuigwrakken liggen naar verwachting nog stoffelijke resten. Bij dertig tot vijftig vliegtuigwrakken is de kans erg groot dat ze deze stoffelijke resten nog te kunnen vinden en bergen. In 2019 is het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start gegaan. Doel van het programma is vermiste vliegers een graf te geven en hun nabestaanden zekerheid over het lot van hun familielid. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Otto Tillack is het eerste Duitse vliegtuig in het Nationaal Bergingsprogramma.

Bron tekst en foto’s: Ministerie van defensie

Gepubliceerd op: 11 november 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie