Opvallende stenen Ysselsteyn (#1)

Op de Duitse begraafplaats te Ysselsteyn staan voornamelijk hetzelfde type grijze stenen kruisen. Dit geeft het een uniforme uitstraling. Ze zijn allen, indien bekend, voorzien van een voor- en achternaam. Daarnaast is vaak vermeld de rang, geboorte- en overlijdensdatum. Onderaan de steen staan 2 of 3 letters die het vak weergeven en daaronder het rij- en grafnummer. In een aantal korte artikelen ga ik diverse aparte, opvallende of afwijkende stenen behandelen die je kunt vinden op Ysselsteyn. Dit kan vanwege het opschrift zijn, type steen of aangebrachte memorabilia. 

Zwarte stenen

Voornamelijk in de winter willen de stenen nog wel eens regelmatig sneuvelen en zie je her en der gerepareerde stenen die tijdelijk bij elkaar gehouden worden door wat plankjes met lijmtangen erop. In de winter is het aannemelijk dat het water wat in het beton trekt uitzet bij bevriezen en hierdoor de steen laat afbreken. Je ziet het soms ook in de zomer wanneer het dus niet vriest enkel is het dan sporadisch.
Wanneer stenen niet meer te repareren zijn komt er een nieuwe voor in de plaats. Deze zijn vrij goed te herkennen tussen de grijze stenen vanwege hun meer blauwe kleur en fijnere gladde structuur.
Op onderstaande foto zie je zo’n “nieuw” type steen. (nieuw tussen aanhalingstekens daar deze al jaren gebruikt wordt). In dit specifieke geval is het een nieuwe steen omdat Hans Meinhof enige jaren geleden pas positief geïdentificeerd is en werd zijn oude grijze steen met daarop Ein Deutscher Soldat vervangen voor deze blauwe steen met alle bekende gegevens.

Je ziet duidelijk het verschil tussen de oude grijze en de nieuwe blauwe steen.
Laatst liep ik op Ysselsteyn terwijl het even tevoren flink geregend had en ook de dagen ervoor was het flink nat geweest. De kenmerkende blauwe steen vielen nu nog meer op.
Wanneer ze vol zuigen met water krijgen ze namelijk een mooie diep-zwarte kleur. Van het afstand leek dat het weer een nieuw type steen was en ditmaal van zwart marmer. Het bleek de normale blauwe steen te zijn die na veel regen dus mooi zwart worden. Meerdere stenen in deze vakken vielen nu erg op door hun zwarte kleur. Zodra ze opdrogen krijgen ze vanzelfsprekend weer de kenmerkende blauwe kleur.

Op de bovenstaande foto een detail van het oude type kruis. Deze zijn vrij grof qua structuur en bij droog en nat weer grijs/grauw.
Onderstaande steen is duidelijk fijner van structuur en verandert van blauw naar zwart bij nat weer. Zo zie je bij elk bezoek op de begraafplaats weer aparte dingen.

Hieronder een filmpje over Hans Meinhof.

Gepubliceerd op: 4 oktober 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie