Opvallende stenen Ysselsteyn (#2)

Op de Duitse begraafplaats te Ysselsteyn staan voornamelijk hetzelfde type grijze stenen kruisen. Dit geeft het een uniforme uitstraling. Ze zijn allen, indien bekend, voorzien van een voor- en achternaam. Daarnaast is vaak vermeld de rang, geboorte- en overlijdensdatum. Onderaan de steen staan 2 of 3 letters die het vak weergeven en daaronder het rij- en grafnummer. In een aantal korte artikelen ga ik diverse aparte, opvallende of afwijkende stenen behandelen die je kunt vinden op Ysselsteyn. Dit kan vanwege het opschrift zijn, type steen of aangebrachte memorabilia. 

Afwijkende rij- en grafnummers/kleinigheidjes

Onderaan elke steen vind je een lettercombinatie en daaronder wat cijfers. De letters geven het vak aan, het eerste cijfer de rij en het 2e getal het grafnummer. In de vak-letters ga je geen logica vinden. Deze zijn behoorlijk verspreid. Letter A tot Z ligt nog enigszins logisch maar daarna kun je zomaar van uiterst rechts naar uiterst links moeten lopen om opeenvolgende lettercombinaties te vinden.
De rij- en grafnummers zijn gelukkig wel logisch en eenvoudig te vinden. Toch ontbreken er her en der wat getallen en is er ineens een open plek of staat er boom. Deze gesneuvelden zijn veelal geexhumeerd voor her-begraving in het vaderland. De nummering loopt uiteraard gewoon door als er een graf geexhumeerd is. In vak H en CJ vind je wel 2 afwijkingen. In vak CJ vind je een steen met de combinatie H-6-134 en in vak H vind je op deze locatie een steen met de combi H-5-134 waarbij provisorisch van het rijnummer 5 een 6 is gemaakt.
Onderstaande “afwijkingen” zullen het gros van de bezoekers niet eens opvallen, laat staan interesseren. Sommigen vielen mij ook pas op na het bekijken van de foto’s. Waarom er verschillen tussen de stenen zitten is gissen. Verschillende fabrikanten-verkeerd doorgegeven-foutje bij het verwerken? Het zouden redenen kunnen zijn van de kleine verschillen her en der. 

>99% heeft dezelfde indeling.    <1% heeft afwijkingen.

In plaats van een liggend streepje zijn in ze bepaalde rijen ineens overgestapt op een schuin streepje.

Deze steen heeft geen vak-lettercombinatie.

Deze heeft geen rij-nummer, enkel een grafnummer.

Vak-letter en rijnummer naast elkaar, grafnummer eronder.

Hier ontbreekt alle data.

Gepubliceerd op: 22 november 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie