Ontvangers van het Ridderkruis

Voor bijzondere/uitzonderlijke verrichtingen kon je diverse decoraties uitgereikt krijgen. Bijvoorbeeld voor getoonde moed cq een heldendaad. Maar ook voor het neerhalen van een x-aantal vliegtuigen. Op de begraafplaats liggen ongeveer 20 ontvangers van een Ritterkreuz of te wel het ridderkruis. De volledige naam is het ridderkruis van het ijzerenkruis.
Een aantal hiervan heeft het ridderkruis met eikenloof heeft ontvangen en 1 ervan zelfs eikenloof met zwaarden. Het aantal personen met het ijzeren kruis 2e en 1e klasse zal vele malen hoger liggen en worden derhalve niet vermeld.


Het ridderkruis is ook aan een Nederlander uitgereikt, namelijk aan Gerard Mooyman welke in 1 dag 13 Russische tanks uitschakelde. Gerard is in 1987 overleden en ligt dus niet op Ysselsteyn.

De ijzeren kruisen waren er in 4 gradaties.
Van laag naar hoog:
-IJzeren kruis 2e klasse
-IJzeren kruis 1e klasse
-Ridder kruis (7313 x uitgereikt) 
-Groot kruis (maar eenmaal uitgereikt)

Het ridderkruis zelf had diverse gradaties.
-Ridderkruis standaard uitvoering (7313x)
-Ridderkruis met Eikenloof (883x)
-Ridderkruis met Eikenloof en Zwaarden (159x)
-Ridderkruis met Eikenloof, Zwaarden en Briljanten (27x)
-Ridderkruis met gouden Eikenloof, Zwaarden en Briljanten (1x)

Verdere uitleg over deze decoraties kun je vinden op diverse Wikipediapagina’s of in gespecialiseerde boeken.


Emil Bitsch

Emil, 27 jaar oud geworden en was een zogenaamde Ace. Hij heeft in talloze missies 106 tegenstanders neergehaald. Met zijn Messerschmitt Bf 109 G-6 was hij voornamelijk bij het oostfront actief. In 1943 ontvangt hij hiervoor het ridderkruis. Bij zijn laatste missie werd een P-47 Mustang hem fataal en stortte hij bij Schijndel neer.

Graflocatie: Z-6-148

Burghardt Bollmann

  Op 21 oktober werd Breskens vanuit oostelijke richting aangevallen waarbij de reservekapitein Burghardt omkwam. Postuum werd hij bevordert tot majoor en   ontving hij het Ridderkruis. 

Graflocatie: CH-2-42

Broninfo: De waterschans 2014

Kurt Brändle

Kurt was eveneens een “fighter-ace” bij de Luftwaffe. In ruim 700 missies schoot hij 180 vliegtuigen neer.
Op 1 juli 1942 ontving na 49 neergeschoten vliegtuigen het Ridderkruis. Bijna 2 maanden later op 27 augustus, na 100 vijandelijke vliegtuigen neergeschoten te hebben ontving hij het Ridderkruis met eikenloof. Op 3 november was zijn geluk op en werd hij neergeschoten boven zee. Eind december spoelde hij pas aan op Zandvoort.

Graflocatie CW-1-25

Walter Bradel

Walter was vlieger op diverse bommenwerpers waarbij hij in juli 9141 zijn Ridderkruis kreeg uitgereikt. Op 5 mei stort hij neer in zijn Dornier DO217 nabij Amsterdam. 
Met militaire eer werd hij begraven in Amsterdam.
Na de oorlog is hij overgebracht naar Ysselsteyn.

Graflocatie: CX-4-85

Gerhard Czernik

In zijn Dornier Do 217K-2 stortte hij neer in Amsterdam waarbij 3 van de 4 bemanningsleden omkwamen.

Graflocatie: CW-6-143

Rudolf Frank

In 183 missies schoot hij 45 vijandelijke vliegtuigen uit de lucht. Na zijn 42ste neergehaalde vliegtuig werd hem het Ridderkruis uitgereikt op 6 april 1944.
Op 27 april viel hij een Avro-Lancaster aan waarbij hij met zijn BF-110 tegen brokstukken aanvloog. Hij beval zijn crew het vliegtuig te verlaten, hijzelf had er geen tijd meer voor en stortte neer bij Heeze. Postuum werd hij bevorderd tot Leutnant. In juli 44 werd hem postuum ook het Ridderkruis met eikenloof uitgereikt.

Graflocatie: Z-6-149

Hugo Frey

Hugo was een jachtvlieger op de Focke-Wulf Fw190.
Hij heeft het ridderkruis postuum ontvangen op 4 mei 1944 vanwege het neerschieten van 32 vijandige vliegtuigen, voornamelijk grote bommenwerpers. In 10 minuten tijd haalde hij 4 B-17’s neer. Bij het neerhalen van de 5e bommenwerper werd hij zelf geraakt en stortte neer bij Coevorden.

Graflocatie: AX-9-210

August Geiger

51 overwinningen maakt hem de nummer 19 in de lijst meest succesvolle nachtjagers tijdens WW2. Na 26 neergeschoten vijandelijke vliegtuigen ontving hij het Ridderkruis in mei 1943.
Op 31 augustus ontving hij het Duits kruis in goud.
Op 29 september vloog hij samen met zijn radio Operator Dieter Koch in een BF-110 over de “Zuiderzee” waarbij hij werd neergeschoten door een Britse nachtjager. Beiden konden zich met een parachute redden maar verdronken bij Zeewolde. Postuum werd het Ridderkruis met eikenloof uitgereikt aan August in maart 1944.

Graflocatie: M-4-83
Graflocatie: CL-3-69 (Dieter Koch)

Paul Gildner

In ongeveer 160 missies claimde Paul 44 overwinningen. Hiermee werd hij 1 van de succesvolste nachtjagers. In juli 41 ontving hij na 16 neergehaalde vijanden het Ridderkruis. Na een motorstoring met zijn Messerschmitt Bf 110 G-4 stortte hij neer nabij Gilze-Rijen waarbij hij het leven verloor. Enkele dagen later kreeg hij postuum het Ridderkruis met eikenloof uitgereikt. 

Graflocatie: M-4-81

Heinrich Hackler

Met zijn Messerschmitt Bf 109 K-4 schoot hij tot augustus 1944 zevenenzestig (67) vijandelijke vliegtuigen neer waarvoor hij het Ridderkluis kreeg uitgereikt. Verdere scores zijn onbekend. Op nieuwjaarsdag 1945 vallen ze met 60 BF-109’s diverse geallieerde vliegvelden aan onder de naam Bodenplatte. Door slecht zicht bij mist gaat het fout en worden verschillende BF-109’s neergeschoten door luchtafweergeschut van de geallieerden. Nabij Antwerpen stort Heinrich neer.

Graflocatie: X-11-260

Broninfo: http://luftwaffeinprofile.se/

Reinhold Knacke

In ongeveer 160  (voornamelijk nacht)missies behaalde hij 44 overwinningen. Op 1 juli 1942 kreeg hij het Ridderkruis uitgereikt na zijn 23ste overwinning. In de nacht van 2 op 3 februari raakte hij in een gevecht met een Halifax RAFbomber en schoot deze neer. Hij werd echter zelf door de staartschutter van de Halifax geraakt en stortte hierbij zelf ook neer waarbij hij omkwam.

Graflocatie: M-4-80

Wilhelm Lemke

Wilhelm, jachtvlieger op de Messerschmitt Bf 109 waarmee hij 131 vliegtuigen uit de lucht schoot. In september 1942 werd hij onderscheiden met het Ridderkruis na 59 neergehaalde vliegtuigen.
Op 25 november 1943 ontving hij het eikenloof, na 130 overwinningen.
Op 4 december kwam er een einde aan zijn carrière toen hij in een luchtgevecht met de P-47 de strijd verloor en neerstortte bij Dodewaard. Enkele dagen eerder had hij nog succesvol zijn laatste P-47 neergehaald waarbij zijn 131 overwinningen behaalde.

Graflocatie: CW-1-24

Broninfo: http://www.luftwaffe.cz

Lothar Linke

27 vijandelijke vliegtuigen neergehaald in 100 missies. Hiervoor ontving Lothar postuum zijn Ridderkruis. 
Over zijn dood lees ik verschillende verhalen. Dat hij neergeschoten is en bij het verlaten van zijn BF110 raakte hij zijn staartstuk en viel hij dood. Ander verhaal is dat zijn motor in brand vloog en samen met zijn radioman neerstortte bij Tacozijl.

Graflocatie: AR-4-82

Broninfo: https://verliesregister.studiegroepluchtoorlog.nl

Egmont zur Lippe-Weissenfeld

Overleden bij een vliegtuigcrash nabij St Hubert in de Belgische Ardennen. Vermoedelijk is hij en zijn crew  Oberfeldwebel Josef Renette en Unteroffizier Kurt Röber tegen een berg gevlogen vanwege slecht zicht.
Ontvanger van het Ridderkruis(1942) met eikenloof(1944) voor 51 luchtoverwinningen.

Graflocatie: TH-1-1

Werner Lucas

Werner was een jachtvlieger zoals vele ontvangers van het ridderkruis welke op Ysselsteyn begraven liggen.
Naar verluidt heeft Werner 106 vliegtuigen neergeschoten al vorens hijzelf werd neergeschoten bij een gevecht met een Supermarine Spitfire. Deze escorteerde B-17 bommenwerpers. Bij het neerstorten zou hij volgens de mythe bewust zijn Messerschmitt Bf 109 in de tuin van een hospitaal te Leiden hebben laten crashen om verdere slachtoffers te voorkomen.

Luister hiervoor naar de podcast “Het pilotengraf”

Graflocatie: CW-1-21

Heinrich zu Sayn-Wittgenstein

Haalde in zijn carrière als nachtjager 83 bommenwerpers neer. Op 7 oktober ’42 ontving hij na 50 overwinningen hiervoor het ridderkruis.
Op 31 augustus ’43 kreeg hij het eikenloof erbij.
In een gevecht met 4 bommenwerpers was er ineens een explosie in zijn linkermotor vlak nadat hij 2 bommenwerpers had uitgeschakeld.
De reden hiervoor was onbekend. Eigen vuur van een FLAK werd als optie aangedragen. Zijn bemanningsleden kregen het bevel de Ju-88 te verlaten. Zelf vloog hij nog door en haalde de 2 overige bommenwerpers neer. Hierna probeerde hij te landen. Door brand in zijn linkervleugel ontplofte de brandstoftank en de Junkers brak in tweeën waarna hij neerstortte. Postuum kreeg hij nog de zwaarden bovenop het eikenloof uitgereikt. Dit is maar 159x uitgereikt.

Grafnummer: TH-1-2

Heinz Seiffert

Oberleutnant Heinz Seiffert begon zijn Luftwaffeloopbaan eind 1939 en vloog als piloot en Staka (Staffelkapitän) tot aan september 1944
bij diverse Kampfgeschwader. In genoemde maand volgde zijn overplaatsing naar JG 54, een jachtvliegeenheid.
Begin januari 1945 werd hij Staka van 11./JG 54. Tijdens een luchtgevecht op 23 januari 1945 boven de Duitse stad Rheine werd zijn Focke-Wulf 190 D-9 zwaar beschadigd en raakte Seiffert ernstig gewond.

Hij wist het toestel per parachute te verlaten en landde bij Kloosterhaar (Overijssel).
Hij overleed tijdens het transport naar een lazaret.
Seiffert ontving zijn ridderkruis in december 1943 voor zijn prestaties als bommenwerperpiloot bij KG 3 aan het Oostfront.

Graflocatie: Q-2-32

Paul Semrau

In maar liefst 350 missies haalt Majoor Paul Semrau 46 vliegtuigen neer. Allen waren RAF bommenwerpers.

Op 8 februari werd hij en zijn crew neergehaald door een Spitfire tijdens de ingezette landing op Fliegerhorst Twente. Zijn crew ligt tevens op Ysselsteyn. Robert Behrens ligt in graf Q-2-37 en Johann Hantusch ligt in graf Q-2-39.

Postuum werd hem het Ridderkruis met eikenloof uitgereikt op 17 april 1945.

Graflocatie: Q-2-38

Karl Willius

Karl claimde 50 overwinningen in 371 missies. Naast bommenwerpers schoot hij diverse Spitfires neer. Bij zijn 50ste slachtoffer, een B-24 ging het fout. Na de B-24 neergeschoten te hebben met zijn FW-190 werd een escorterende Amerikaanse P-47 hem fataal. Hij stortte neer in Overijssel op 8 april 1944.
Postuum werd hij bevorderd tot Oberleutnant en kreeg hij het Ridderkruis uitgereikt.  Pas in 1967 werd zijn vliegtuig en lichaam geborgen.

Graflocatie TE-6-67

Broninfo: http://www.luftwaffe.cz

Franz Beyer

Franz was voornamelijk actief aan het oostfront. Hier behaalde hij 76* overwinningen. Aan het westfront stopte de reeks na 6* neergehaalde vliegtuigen. Een dogfight met Spitfires werd hem fataal waarna hij neerstortte in de omgeving van Venlo.

*De cijfers van zijn overwinningen verschillen her en der wat door gebruik van verschillende bronnen.

Graflocatie L-11-263


Gebruikte bronnen op deze pagina:

 • Wikipedia
 • Luftwaffe.cz
 • verliesregister.studiegroepluchtoorlog.nl
 • luftwaffeinprofile.se/
 • Foto’s allen eigen collectie.

Gepubliceerd op: 24 maart 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 7 minuten

2 gedachten over “Ontvangers van het Ridderkruis”

 1. Oberleutnant Heinz Seiffert (graflocatie Q-2-32), begon zijn Luftwaffeloopbaan
  eind 1939 en vloog als piloot en Staka(Staffelkapitän) tot aan september 1944
  bij diverse Kampfgeschwader. In genoemde maand volgde zijn overplaatsing
  naar JG 54, een jachtvliegeenheid.
  Begin januari 1945 werd hij Staka van 11./JG 54. Tijdens een luchtgevecht op
  23 januari 1945 boven de Duitse stad Rheine werd zijn Focke-Wulf 190 D-9
  zwaar beschadigd en raakte Seiffert ernstig gewond. Hij wist het toestel per
  parachute te verlaten en landde bij Kloosterhaar (Overijssel).
  Hij overleed tijdens het transport naar een lazaret.
  Seiffert ontving zijn ridderkruis in december 1943 voor zijn prestaties als
  bommenwerperpiloot bij KG 3 aan het Oostfront.

  Beantwoorden

Plaats een reactie