Nieuwe infoborden Ysselsteyn

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Wie een poosje niet op de oorlogsbegraafplaats is geweest zal diverse veranderingen opmerken. Wegens diverse omstandigheden was ik zelf ook enkele maanden verhinderd waardoor dit nieuws vertraagd doorkomt.
Het begint bij de ingang. Waar een poosje geleden nog de kenmerkende steen stond met de tekst Deutscher soldatenfriedhof Ysselsteyn/Duitse militaire begraafplaats is deze nu vervangen door een infozuil met diverse wegwijzers en waarschuwingsbordjes. De kop tekst is vervangen door: Deutsche Kriegsgräberstätte/Duitse oorlogsbegraafplaats


Informatiebord op begraafplaats

Als je voorbij het bezoekerscentrum bent gewandeld en op de begraafplaats aankomt dan zie je onderstaand informatie bord. Hierop staat een beknopte uitleg over de begraafplaats ansich en wat statistieken plus andere data. Nieuw is de summiere uitleg over de daden van de nazis en dat er niet enkel Duitse soldaten liggen maar ook oorlogsmisdadigers. De tekst staat in het Nederlands, Duits en Engels. 
Rechts ernaast zie je een plattegrond met daarop alle vakken/blokken zodat je eenvoudiger een graf kunt vinden. In het bezoekerscentrum hangt deze plattegrond ook.
Het oude bord is uiteraard verwijderd, de Liberationroutemarker is nog wel aanwezig.



Centraal plein

Wanneer je verder loopt kom je op het centrale plein. De regelmatig bezoeker zal merken dat ook hier iets veranderd is. De steen met daarop de tekst “Op deze begraafplaats rusten 31585 Duitse militairen” is verdwenen en wordt nog vervangen door een nieuw exemplaar met een verbeterde tekst. Nog afgezonderd van het aantal dat reeds opgelopen is klopt de tekst ook niet. Het zijn niet enkel Duitse militairen. Er liggen bijvoorbeeld oa ook burgers, politieagenten maar ook zijn ze niet allen Duits. Er liggen namelijk tientallen nationaliteiten. Wanneer deze nieuwe steen geplaatst wordt dan vermeld ik dat.


Achteringang/uitgang, nieuwe stenen & bank geschonken door OGS

Geheel achteraan bij de uitgang staat reeds ook een idem wegwijzer als bij de vooringang. Aan de werkzaamheden te zien verwacht ik ook hier een informatiebord met tekst en uitleg over de begraafplaats ansich. 
Ook waren er her en der nieuwe stenen te vinden. Oude, soms afgebroken, stenen zijn vervangen voor gloednieuwe varianten zodat het er weer netjes bijstaat. Op onderstaande foto het graf van een onbekende soldaat AM-6-134 welke is vervangen. Deze was al geruime tijd afgebroken en was opvallend doordat deze tegen het afgebroken deel was gelijmd en zo een erg kort kruis was.

Tegenover vak N staat een nieuwe zitbank. Deze luxe bank is geschonken door de Oorlogsgravenstichting.

 

 


Nieuwe graven

Ook zijn er een aantal gesneuvelden bijgezet. Deze zijn door de jaren heen gevonden door bijvoorbeeld mensen die met een metaaldetector zoeken in gebieden waar voorheen gevochten is. Vergeten cq onbekende veldgraven kunnen zo weer ontdekt worden. Als de vinder ook de “Erkennungsmarke” vindt bij het lichaam en deze overdraagt kan de gesneuvelde eenvoudiger geïdentificeerd worden en zo een graf met naam krijgen ipv Ein Deutscher Soldat. Uiteraard zijn die deze niet altijd aanwezig, soms zijn ze vergaan door slechte grond of al opgegraven door eerdere zoekers die niet in de gaten hadden dat het een graf was.

Ook is de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) actief met het opgraven van neergestorte (Duitse) vliegtuigen waarbij ook nog stoffelijke resten worden geborgen van de vliegeniers. Ook deze krijgen een laatste rustplaats op Ysselsteyn. In de vakken TE en AB zijn de afgelopen maanden kruisen geplaatst op de “nieuwe” graven. Wanneer de begravingen plaatsgevonden hebben is mij niet duidelijk, de stenen zijn echter vrij recent geplaatst. Vak TE begon voorheen bij graf 1-6 en daar zijn nu 5 nieuwe stenen geplaats vanaf 1-1 tot en met 1-5 zodat dit vak vol is.

In vak AB is een extra rij gemaakt. De meeste vakken/blokken bestaan uit 300 graven, 12 rijen van 25 graven. De blokken CA-CB-CC bestonden al langer uit 350 graven, daar is nu vak AB bij betrokken. Deze ligt op dezelfde lijn als de bovenstaande vakken waardoor er ruimte is voor 2 extra rijen van 25 en er dus de komende jaren ruimte is voor een 50tal graven. De eerste 4 stenen zijn reeds geplaatst. Ook de vorig jaar gevonden vliegenier Otto Tillack zal in deze rij in graf AB-13-305 zijn laatste rustplaats krijgen als de database van Find a Grave correct is.

AB-13-301: Arthur Stach  
AB-13-302: Karl Friedrich Kümmerle
AB-13-303: Ein Deutscher soldat
AB-13-304: Ein Deutscher soldat

TE-1-1: Johann Geib
TE-1-2: Ein Deutscher soldat
TE-1-3: Rudolf Walther
TE-1-4: Ein Deutscher soldat
TE-1-5: Ein Deutscher soldat

Plaats een reactie