Nederlanders op Ysselsteyn [#1]: Willem Blankenstein

Één van de vele honderden Nederlanders op Ysselsteyn is Willem Blankenstein. 
Vele Nederlanders kozen tijdens de oorlog voor de Duitse zijde. Dit kon van uit verschillende overwegingen zijn. Een politieke overtuiging, erin gerold vanwege je vooroorlogse baan, simpele haat tegen bepaalde bevolkingsgroepen of puur voor zelfbehoud. Bijvoorbeeld wegens honger en geldgebrek. Een baan voor de Duitsers kon beide problemen oplossen. De achterliggende motivatie van Willem om bij de NSB, vervolgens de SS te gaan was ook geldgebrek. Geen hoge opleiding genoten dus koos hij voor de mooie woorden van Mussert die de problemen ging oplossen. 

Willem was werkzaam voor de Sd in Almelo en had de rang Rottenführer. Voor de oorlog was hij lid van de NSB en nadat de Duitsers binnen vielen is hij bij de SS gegaan. In 1941 werd hij ingezet aan het Oostfront om te vechten tegen de communisten. Zijn vrouw die achterbleef in Nederland vond dit niets. Deze zorgde ervoor dat Willem weer terug naar het ‘veilige’ Nederland kwam. Hier werd hij werkzaam voor de Sicherheitsdienst. 

Kapitein Evert Lancker

Op 11 februari 1945 werd Willem met een paar collega SDers naar een huis gestuurd in Hoge Hexel om daar te zoeken naar verborgen wapens en tevens te onderzoeken of er vanuit dit huis illegaal werk werd verricht. In het betreffende huis waren verschillende mensen aanwezig waaronder Evert Lancker.
Een collega onderzocht tijdens een verhoor de jassen van de verdachten die aan de kapstok hingen. Hierbij merkte hij niet op dat er in 1 van de jassen een pistool zat omdat hij even afgeleid werd door de bewoner van het huis, deze begon te klok op te halen wat een ratelend geluid maakte. Dit was de jas van Evert Lancker.
Er werd echter wel een gummiknuppel gevonden. De aanwezigen inclusief Evert moesten mee naar het bureau in Almelo voor verder verhoor.
Iedereen trok zijn jas aan en dus ook Evert die daarbij meteen het pistool trok wat niet gevonden was. Hij schoot hierbij meteen op de 2 SDers die bij de deur stonden. Dit waren Willem Blankenstein en Walter Büchner. Beiden overleefden de schietpartij niet. 

Vlucht en monument

Evert vluchtte via de achterdeur maar werd al snel achtervolgt door de 2 andere Sders welke hem onder vuur namen en hem met 2 kogels dodelijk verwonden. Evert kon nog een kilometer door de weilanden rennen alvorens hij neerviel. De 2 sders (Veefkind en Rutgers) vonden Evert even later in een plas bloed en hij was inmiddels overleden. Als represaille werd 2 dagen later in Almelo een onschuldige inwoner doodgeschoten.
Een tijdlang was onduidelijk of Evert was overleden aan de 2 kogels die hem raakten of dat hij zelfmoord heeft gepleegd. In 2012 werd bevestigd dat het zelfmoord was door de Historische kring Wederden. Evert had een klein gat in zijn voorhoofd en een groot gat in zijn achterhoofd waarmee bewezen werd geacht dat hij zelfmoord heeft gepleegd en dus absoluut niet in de handen van de SD wilde vallen. In de download van de schaapskooi HogeHexel staat juist weer precies het tegenovergestelde. Schijnbaar zijn 2 partijen dus erg overtuigd van hun eigen gelijk. Welke nu te geloven laat ik aan de lezer zelf over.
Op de locatie waar Evert is overleden staat nu een monument. Evert zelf ligt begraven in Hellendoorn op de gemeentelijke begraafplaats. (exacte locatie mij nog onbekend)

Locatie monument: Google maps

Gegevens Willem Blankenstein

NaamWillem Blankenstein
GraflocatieBE-5-104
Voormalige graflocatieAlmelo-Algemene begraafplaats
Locatie overlijdenHoge Hexel
RangRottenführer
OnderdeelSicherheitsdienst
Herbegraven25-06-1948 op Ysselsteyn

Interview met de zoon van Willem Blankenstein

Bron film: Creative commons media
Maker: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Publicatiedatum: 22 februari 2010
Lengte: 10:04

Links, bronnen en downloads

Download Kapitein Lancker
Artikel 4&5mei website
Find a grave Ysselsteyn
Download de Zwerver
Het Parool

Gepubliceerd op: 14 mei 2021. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 3 minuten

Plaats een reactie