Kinderen op begraafplaats Ysselsteyn

Tussen de vele soldaten liggen tevens (burger)kinderen begraven. Variërend van een dag oud tot jonge tieners. Sommige omgekomen in bijvoorbeeld Kamp Vught, andere door bombardementen van geallieerden. Één van de jongste Duitse militairen was slecht 15 jaar oud en gestorven in Nijmegen. Arnold Wehrmann. 


Volgens het boek van Hans Sakkers liggen er minstens 1400 kindsoldaten op Ysselsteyn. Dat zijn militairen van 17 jaar of jonger.


[Arnold Wehrmann, lid van de Hitlerjugend en gestorven in Nijmegen in een kriegslazeret aan zijn eerder opgelopen verwondingen. Één van de kindsoldaten op Ysselsteyn.]

De lijst met namen onderaan deze pagina zijn geen militairen maar kinderen van militairen of Duits-gezinden die bijvoorbeeld gedetineerd waren in Vught.
Geen van allen hebben ze zich ingezet voor Duitsland. Je kunt je hierbij afvragen waarom zij begraven zijn op een oorlogsbegraafplaats. Feit is wel dat ze nu recht hebben op eeuwige grafrust. Op een burgerbegraafplaats waren de graven misschien inmiddels al lang geruimd. 

43 kinderen jonger dan 16 jaar

Volgens de online database van Oorlogsslachtoffers liggen er minimaal 43 kinderen jonger dan 16 jaar. Dit zijn dus allen niet-militairen cq burgers.
De jongste is doodgeboren, Anthonius Simons. De oudste 15 jaar, Mathilde Meijer. Ook liggen er minimaal 2 baby’s die geen naam hebben en onder een grafsteen liggen met de tekst “Ein Deutscher soldat”.
Deze lijst zal naar verwachting niet compleet zijn. Wel heb ik alle graven bezocht en gefotografeerd aan de hand van de lijst die ik had. 
Mocht ik meer graven tegenkomen van kinderen < 16 dan zal dit hier worden aangevuld.

5 oktober 1942, bombardement Geleen.

Op 5 oktober 1942, laat op de avond, werd Geleen gebombardeerd door de RAF.
Als doel hadden ze de Duitse stad Aken maar door slecht weer gooiden ze per ongeluk hun bommen op een verkeerde locatie af waardoor Geleen rond 22.00 zwaar getroffen werd. 83 doden en 22 zwaargewonden vielen er in een uur tijd. 

Vele gezinnen werden getroffen door de bommen. Voornamelijk Nederlandse. Ook een Duits gezin werd getroffen door de bombardementen. Deze liggen nu zij aan zij op Ysselsteyn.
Waarom zij op een Duitse oorlogsbegraafplaats liggen is mij helaas onduidelijk.
De overige slachtoffers waren voornamelijk Nederlanders. Deze liggen uiteraard niet op Ysselsteyn begraven maar in Geleen zelf.

Lees hier over het vergissingsbombardement op Geleen.


De Duitse slachtoffers van het bombardement welke op Ysselsteyn liggen:

Slachtoffers bombardement Geleen

Kamp Vught

Nadat kamp Vught werd bevrijd in oktober 1944 werden er evacuees vanuit het Duitse plaatsje Selfkant opgesloten. Na de bevrijding van geheel Nederland werden er naast oorlogsmisdadigers, NSBers en collaborateurs tevens de kinderen van voorgenoemde opgesloten. Ook werden er diverse kinderen in gevangenschap geboren.
Het voormalige SSkamp waar voorheen joden en verzetsmensen in opgesloten werden deed nu dus dienst als interneringskamp. 

Kinderen met onder andere Nederlandse moeders en vermoedelijke Duitse vaders werden hier vastgehouden. Veel kinderen zijn gestorven aan ziektes, bijvoorbeeld TBC. Een aantal van deze vrouwen en kinderen liggen op Ysselsteyn. 

Op de website Openarch.nl kun je diverse namen opzoeken en zo achterhalen waar ze zijn overleden. Voornamelijk de kinderen die gestorven zijn in Vught staan hier in vermeld. In de meeste gevallen kun je overlijdensakte inzien. 

Lijst van kinderen op Ysselsteyn:

Update 26-3-2020: Petra Werner toegevoegd. 0-1 maand oud.

Kinderen op Ysselsteyn

Gepubliceerd op: 26 augustus 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 11 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

1 gedachte over “Kinderen op begraafplaats Ysselsteyn”

  1. Hallo,
    Heb uit interesse ysselsteyn en jou pagina bezocht. Ik zoek eigenlijk naar de grafnummers van de kinderen die niet of onduidelijk op de foto’s staan. Is het mogelijk dat te geven door jou.
    Mvgr d suntjens

    Beantwoorden

Plaats een reactie