Kerst 2022 op Ysselsteyn

Vanmorgen nog erg vroeg een bezoek gebracht aan de Duitse oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn. Het begon net licht te worden maar door de bewolking zag het er troosteloos uit. Toch waren er op diverse graven bloemstukken/plantjes geplaatst zodat je kon zien dat er nog steeds aan deze gesneuvelden gedacht wordt door nabestaanden en andere geïnteresseerden.

Op het graf van Heinrich Kramm stond een mooi kerststuk, voor de sfeerfoto even de kaars ontstoken. De naam Heinrich Kramm zal de meeste mensen niet bekend in de oren klinken maar dit was de vader van de Duitse schlagerzanger Heino.
Op de graven van moeder en dochter Nusdorfer (met één s) heb ik zelf een kaarsje geplaatst. Moeder en dochter kwamen om tijdens een vergissingbombardement op Geleen in 1942.

Op het graf van Heinrich Vogelsang was een extra foto geplaatst. Zijn zus Elfriede is in 2021 overleden en hiervan staan diverse foto’s op het graf naast een portretfoto van een jonge Heinrich en op leeftijd zijnde Elfriede.
Verder wat willekeurige graven gefotografeerd die van een bloemstuk voorzien waren.

Dit was mijn laatste bezoek aan Ysselsteyn. Nou ja voor dit jaar, volgend jaar gaan we uiteraard gewoon terug.
In de planning voor volgend jaar staan weer diverse begraafplaatsen. Zowel burgerbegraafplaatsen, met en zonder oorlogsgraven. Mijn interesse stopt niet bij oorlogsgraven maar deze plaats ik niet veel. Daarnaast staan er weer diverse bezoeken aan Duitsland en België op de planning.
De bedoeling is om volgend jaar alle vakken op Ysselsteyn behandeld te hebben. Hier gaat veel tijd in zitten maar het is een interessante klus door de vele informatie die ik tegenkom. Blijf dus de site regelmatig bezoeken.

Aan alle lezers een fijne kerst en een goede jaarwisseling. Tot volgend jaar.

Gepubliceerd op: 24 december 2022. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: < 1 minuut

Plaats een reactie