Foto’s diverse graven

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Hieronder wat foto’s van wat willekeurige graven op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn tijdens de laatste paar bezoeken. 
Ik fotografeer graag de graven waar bijzondere aandacht voor is in de vorm van versiersels, bloemen, kaarsen enz.
Het is niet altijd duidelijk van wie de bloemen zijn en wie diverse memorabilia plaatst, maar het zal veelal door nabestaanden zijn. Symbolen van verheerlijking door sympathisanten ben ik gelukkig nog geen tegengekomen.

Dit beeldje hangt al enkele jaren op het graf van Karl Heinz Weise.


Bloemen

Bloemen zie je her en der op de begraafplaats. Meestal in een plastic bloemenvaas welke je bij de ingang kunt meenemen. Maar soms worden ze ook naast een graf geplant zodat het langer blijft staan. In dit geval bij het graf van de Nederlandse SSer Cornelis Woestenberg welke diende bij de SS divisie Landstorm Nederland. Deze was tijdens Market garden actief rond Arnhem. 

De bloemen breken de grote grijze massa kruisen zodat er toch kleur op de begraafplaats wordt gebracht.


Het onderstaande kruisje aan een ketting welke om de grafsteen van Heino Wessels hangt laat zijn sporen na door rustig op en neer te wiegen tijdens elke windvlaag.


Nabestaanden van Erling Bjerkholt plaatsten bij het graf in 2017 een vlaggetje, bloemen en een kaars welke vrij snel verwijderd zijn om onbekende reden. Op verzoek van deze nabestaanden een kunststof kruisje geplaatst met de vlag van Noorwegen. Enkele weken later stond het er nog wel, enkel de vlag was helaas al uitgelopen.


Bij het graf van Gerhard Franken is vaak wel iets ter nagedachtenis te vinden. Bloemen, kransen of een brandend kaarsje.


Op diverse graven liggen stenen hartjes of vaantjes met diverse spreuken, zo ook bij dit graf. “Mensen waar wij van houden blijven altijd in onze harten”


Kampbewakers

Er liggen zoals bekend mensen van allerlei pluimage op de Duitse begraafplaats. Het gros is Duits en op sommige plekken liggen er diverse Nederlanders bij elkaar. Soms gestorven op dezelfde datum en dan kun je wel eens traceren waar en hoe ze zijn overleden.

Volgens de akte van overlijden en de site Find a grave waren onderstaande personen kampbewakers van kamp Erika te Ommen. 
Nico van der Kolk (Leutnant der Polizei) Boekhouder op Kamp Erika.
Johannes de Jong (Leutnant der Polizei)
Antoon van der Gouwe (Wachtmeister der Polizei) 

Kamp Erika is op 11 april 1945 bevrijdt door de Canadezen en is daarna gebruikt als interneringskamp voor collaborateurs, nsbers etc.
Bij de bevrijding van Eelde werd er volgens de site Drenthe in de oorlog een graf gegraven voor 3 Nederlanders die voor de Duitsers gewerkt hadden via de Orpo. Dit waren de 3 onderstaande mannen. Hoe ze om het leven zijn gekomen wordt niet vermeld. Feit is wel dat ze geen dag in het zelfde kamp doorgebracht hebben als gevangene.

Plaats een reactie