Ein Deutscher soldat

Kruisen van onbekende soldaten kom je veel tegen op Duitse begraafplaatsen. Wanneer de gesneuvelde niet meer te identificeren was of niet met 100% zekerheid, dan kwam er de tekst ‘ein Deutscher soldat’ of onder andere ‘Ein Unbekannter soldat’ op de grafsteen te staan. 
Ook op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn kom je dit soort graven erg veel tegen. Plus/minus 4800 gesneuvelden zijn nog niet geïdentificeerd volgens het boek over Ysselsteyn door Hans Sakkers.  
Ze worden echter niet vergeten. Ook op deze graven vind je regelmatig kransen en andere versieringen om de desbetreffende gesneuvelden te herdenken.
Voor nabestaanden is een vermissing altijd extra tragisch maar in sommige gevallen weten ze wel dat de gesneuvelde op de betreffende begraafplaats ligt enkel is niet met 100% zekerheid te zeggen welk graf. Dit zal enige troost bieden al is een naam op de steen het uiteindelijke doel. 
Nog steeds worden er onbekende soldaten geïdentificeerd op basis van DNA onderzoek, iedereen identificeren is helaas een utopie en zal dus nooit gaan lukken. 

De reden van de vele onbekende soldaten is dat er in oorlogstijd niet altijd de tijd was om de doden goed te begraven en de graven te markeren. Ook zijn er veldgraven geruimd en naar begraafplaatsen overgebracht zonder dat duidelijk was wie het was omdat de erkennugsmarke ontbraken. Deze naamplaatjes, ook wel dogtags genoemd, bevatten waardevolle informatie over de gesneuvelde. De 2-delige plaatjes worden altijd gedragen en bij overlijden werd er 1 afgebroken en meegenomen voor de administratie en de ander bleef op de gesneuvelde zodat duidelijk was wie daar lag. Ging dit plaatje verloren dan was het lastig identificeren. Op basis van kleding, lengte, gebit en/of andere specifieke kenmerken was dit soms nog wel mogelijk.

Bepaalde vakken op Ysselsteyn bevatten een groot aantal niet-geïdentificeerde soldaten. Vak TE bevat bijvoorbeeld 71 grafstenen met daarop 1 of meerdere onbekenden. Op een vak van 136 stenen is dit bijzonder veel. Vak W bevat er nog veel meer, namelijk 134(1) gesneuvelden zijn daar (nog) niet geïdentificeerd. Vak W herbergt 300 gesneuvelden. Bijna de helft is dus niet geïdentificeerd.

Meerdere gesneuvelden per grafsteen.

In de 2 paden links en rechts van het centrale plein vind je diverse verzamelgraven. Hier liggen veelal geïdentificeerde soldaten, al liggen er ook onbekenden tussen. Naast dit type verzamelgraven met 1 liggende steen met daarop alle namen vind je ook kruisen met daarop de inscriptie ‘zwei/drei/vier/fünf/sechs/acht Deutsche soldaten’. 
(de kruisen met Sieben of hoger dan acht ben ik nog niet tegengekomen)

<p> </p> <h3>Toen en nu</h3> <p>De kruisen in Ysselsteyn zagen er in de jaren 60 anders uit dan heden. Waar nu de tekst ingegraveerd is en met witte stift regelmatig opgefrist wordt gebruikten ze in de jaren 50/60 een universeel kruis waar een metalen naamplaatje op bevestigd werd.<br>Ook de tekst is veranderd. Waar de tekst toen Unb. Soldat was is het nu van ein Deutscher soldat. In het geval van Grafnummer BM143 is een her-identificatie positief geweest en is het graf van Hans Lenzen nu voorzien van naam, geboortedatum, sterfdatum en rang.</p> <p> </p><p style=”text-align: center;”><sup>[Bron:Nationaal archief rechtenvrij. Foto: Joop Bilsen]</sup></p> <p>(1) Bron: Boek Ysselsteyn-Hans Sakkers/Grafboeken Ysselsteyn.</p> <hr> <p style=”text-align: left;”> </p>

Gepubliceerd op: 23 mei 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie