Laatste wijziging: 3 augustus 2024.
In deze vijfdelige serie kun je op basis van overlijdensaktes de verschillende doodsoorzaken lezen van de gesneuvelde/overleden/omgekomen mensen die voor Nazi-Duitsland vochten of zich hebben ingezet om de oorlogsmachine draaiende te houden. Ook zullen er vanaf 1944 Nederlanders bij zitten die zijn overleden in een interneringskamp waarvan niet zeker is of ze daar terecht zaten. Ook zijn er Duitse burgers geëvacueerd uit Duits oorlogsgebied die in Kamp Vught terecht kwamen en daar overleden.
Per jaar vat ik samen wat de meest voorkomende doodsoorzaak was en benoem ik de overige doodsoorzaken. Hierbij komt meteen een vermelding dat niet van alle personen een overlijdensakte te vinden is waardoor de doodsoorzaak van die personen dus onbekend blijft. Ook melden ze lang niet altijd de exacte doodsoorzaak en soms zijn ze erg gedetailleerd. De focus ligt vooral op oorzaken anders dan “gesneuveld in gevecht”. Denk hierbij onder andere aan ongevallen, ziektes en zelfmoorden.
We gaan verder in 1944.
Veel gebruikte termen
Op de overlijdensaktes kom je vele termen tegen. Hieronder de meest gebruikte en de uitleg.
- Unfall: Door een ongeval om het leven gekomen. Dit kan een verkeersongeval zijn maar ook een val van het dak waarbij de persoon overlijdt.
- Verstorben: Overleden. Wordt hoofdzakelijk gebruikt bij een natuurlijke of niet gewelddadige dood.
- Gefallen: Gesneuveld. Veelal door een gewelddadige doodsoorzaak overleden.
- Selbstmord: Zelfmoord.
- Selbstmord durch Erschießen: Zich van het leven beroofd door schieten met een (vuur)wapen.
- Selbstmord durch Erhängen: Zich van het leven beroofd door ophanging.
- Selbstmord durch Ertrinken: Zich van het leven beroofd door verdrinking.
- Freitod: Zelfmoord.
- Ertrunken: Verdronken.
Tabel met doodsoorzaken
Hieronder de tabel met doodsoorzaken van 1-1-1944 tot en met 31-12-1944. In de lijst zijn enkel de gegevens opgenomen van 14388 bekende overledenen die een aantoonbaar graf hebben. Er zijn 528 onbekende doden dit jaar die dus niet meetellen in deze data.
Er zijn dus ~14916 graven bekend met een overlijdensdatum in 1944 op Ysselsteyn. Deze telling bevat alle bekende/geïdentificeerde personen maar ook de kruizen met “Ein Deutscher soldat” waarvan bekend is dat ze in 1944 overleden.
Om dubbele vermeldingen te voorkomen heb ik de personen waarvan bekend is dat ze vermoedelijk op Ysselsteyn liggen niet meegenomen in deze tabel. Deze personen zal ik op een later tijdstip behandelen. Dit zijn er +- 2800 over de gehele oorlog.
De benoemde aantallen oorzaken zijn dus op basis van overlijdensaktes. Er is geen verder onderzoek uitgevoerd per geval of de aktes 100% correct zijn.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat onderstaande getallen niets meer betekenen dan het minimum aantal gevallen per doodsoorzaak.
Zelfmoorden (Selbstmord)
Het aantal zelfmoorden in 1944 bedraagt minimaal 71. Ze zijn evenals andere jaren over het hele jaar verspreid, er dus geen periode dat het aantal bijzonder afwijkt.
De jongste persoon was 17 jaar oud, de oudste was 60. De rangen variëren van manschappen tot officieren.
Op diverse overlijdensaktes staat de manier waarop zelfmoord is gepleegd. Zichzelf doodschieten is de meest voorkomende manier. Soms melden ze er specifiek het gebruikte wapen zoals een Luger P08 of hun K98 geweer.
Bij een aantal zelfmoorden staat specifiek vermeldt dat ze met militaire eer begraven zijn of met militaire eer herbegraven zijn op een later tijdstip. Dit gebeurde enkel als de reden van zelfmoord in hun ogen acceptabel was. Bijvoorbeeld nadat het gezin was omgekomen door een geallieerd bombardement.
Vaak staat er dan Freitod in plaats van Selbstmord op de Sterbeurkunde.
Diverse gevallen
Bij drie personen is vermeld dat ze door ophanging zelfmoord gepleegd hebben.
De Nederlandse SSer Jacobus Spreij heeft naar verluidt gedwongen zelfmoord gepleegd nadat hij werd verdacht van homoseksuele handelingen met cursisten te hebben gepleegd. Er werd een pistool in zijn cel achter gelaten om zo de SS gezichtsverlies te besparen.
Van één man is bekend dat hij zijn slagader doorsneed met een mes.
Een 41-jarige Gefreiter pleegde op zijn verjaardag zelfmoord. Maar bij de meesten staat geen specifieke reden en staat er slechts één woordje gekrabbeld op de achterzijde van de Sterbeurkunde: Selbstmord.
Zelfmoord onder vrouwen
In 1944 pleegde geen enkele vrouw zelfmoord. Althans hier is niets van bekend.
Hoeveel doden per maand
Hoeveel doden vielen er per maand in 1944? Exacte aantallen zijn lastig te benoemen, getallen gebaseerd op personen die op Ysselsteyn liggen zijn wel wat eenvoudiger aan te duiden. Wederom met de kanttekening die ik telkens maak; enkel onder de bekenden, er liggen ook vele onbekenden waar (gedeeltelijke) data van ontbreekt waardoor cijfers altijd bij benadering zijn. Kortom onderstaande cijfers zijn dus gebaseerd op de doden die op Ysselsteyn liggen en waarvan alles bekend is. Doden die zijn overgebracht naar Duitsland of andere thuislanden zijn niet meegeteld. Het is dus geen correcte weergave van het totaal aantal doden aan Duitse zijde.
- Januari: 128
- Februari: 169
- Maart: 230
- April: 110
- Mei: 129
- Juni: 212
- Juli: 206
- Augustus: 212
- September: 4728
- Oktober: 4754
- November: 2344
- December: 1688
Maakt een totaal van 14910 doden. Afwijkingen in totalen zitten in verzamelgraven waar bijvoorbeeld meerdere onbekende doden liggen welke als 1graf geteld wordt.
Oktober was de maand met de meeste doden.
Bekijk ook voor andere jaren de doodsoorzaken. (Niet aanklikbare links zijn nog niet verwerkt/online)
- Doodsoorzaken 1940
- Doodsoorzaken 1941
- Doodsoorzaken 1942
- Doodsoorzaken 1943
- Doodsoorzaken 1944
- Doodsoorzaken 1945
- Doodsoorzaken na de oorlog
Elk bericht is tot stand gekomen door gebruik te maken van diverse bronnen.
- SGLO [Studiegroep Luchtoorlog]
- Find a Grave Ysselsteyn [Fred van den Munckhof]
- Stichting Oorlogsslachtoffers [Richard Schoutissen]
- Ancestry Duitse database [Betaalde database]
- Boek: Achtung Minen-Antoon Meijers
- Boek: Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn-Hans Sakkers
- Alle getoonde foto’s zijn door de webmaster gemaakt tenzij anders vermeld. Deze mogen dus ook niet zonder schriftelijke toestemming verspreid worden.