Diverse veranderingen begraafplaats

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Vanmorgen 21 oktober de begraafplaats bezocht. Er zijn een aantal nieuwe grafkruisen geplaatst, één persoon ligt ergens anders dan ze lange tijd gedacht hebben en het monument is nog in aanbouw. Voor updates van diverse pagina’s moest ik her en der wat graven fotograferen en verder nog wat willekeurige graven gefotografeerd die me vandaag opvielen door kleurrijke bloemstukken. Het was helaas grijs en somber weer, toen ik klaar was begon uiteraard de zon wat te schijnen.

Tien nieuwe grafkruisen in vak AB

Zoals reeds eerder gemeld is vak AB het vak waar momenteel de nieuwe graven komen. Als er vermiste gesneuvelden worden gevonden in Nederland dan is er in vak AB nog ruimte voor een 35tal graven (er kunnen er 350 liggen).
Op 28 juni dit jaar zijn hier 10 nieuwe graven bijgekomen en maandag 16 oktober zijn de nieuwe grafkruisen geplaatst. De laatste nieuwe is nu AB-13-315.

AB-13-306. Ein Deutscher Soldat. Enkel bekend dat hij in Kerkwerve Zeeland is gesneuveld..
AB-13-307. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld in Nijmegen.
AB-13-308. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld in Bemmel.
AB-13-309. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld op Texel.
AB-13-310. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld in Plasmolen, Mook.
AB-13-311. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld in Dodewaard.
AB-13-312. Ein Deutscher Soldat. Gesneuveld in Bemmel.
AB-13-313. Ernst Max Lehmann. Geboren op 12-8-1914 en gesneuveld op 18-9-1944 in Best. Hij werd in 2021 gevonden door iemand die daar zocht met een metaaldetector.
AB-13-314. Karl August Becker. Geboren op 6 juli 1915 en gesneuveld op 30-7-1943 toen hij neerstortte in Angerden. Hij werd vorig jaar geborgen.
AB-13-315. Karl Heinrich Gerdes. Geboren 20-4-1926 en gesneuveld op 27-9-1944 in het Limburgse Mook.

Geïdentificeerd

Volgens mijn data liggen er momenteel nog 4952* personen die niet geïdentificeerd zijn. Van een aantal hebben ze wel een vermoeden wie het is maar nog geen 100% zekerheid. Gelukkig worden er nog steeds personen ruim 75 jaar na de oorlog geïdentificeerd waardoor ze hun naam terugkrijgen.

Gerhard Kohn in vak AO lag tot voor kort als “Ein Deutscher Soldat” begraven. Hij werd op 12 januari 1922 geboren in Kornevo Rusland en sneuvelde bijna een week na zijn verjaardag in 1945 in Zetten.

Waldemar Renz in vak CC heeft zijn naam ook terug. Hij werd geboren op 30 augustus 1924 en sneuvelde tijdens Market garden in Ede op 18 september 1944.
Opvallend is dat zijn steen niet zoals gebruikelijk de voornaam en dan de achternaam vermeld maar eerst de achternaam en dan de voornaam.

Konstantin Benzien ligt in vak AR. Hij stortte neer met zijn BF 109 in 1943 en werd toen als onbekende begraven in Leeuwarden. Na zijn overbrenging in 1958 kon hij ook niet geïdentificeerd worden. In juli 2022 lukte dit wel en sinds deze week heeft ook hij zijn naam op de grafsteen vermeld.

Kuno Piecknick vind je in vak BN. In 1944 stortte hij neer bij Deelen op 2 oktober 1944. Hij kreeg zijn graf zoals velen op de Arnhemse begraafplaats Zypendaal maar kon in 1948 toen hij werd overgebracht niet positief geïdentificeerd worden en kreeg een grafkruis met daarop Ein Deutscher Soldat.
In 2022 werd ook hij alsnog geïdentificeerd en heeft sinds deze week zijn naam op de steen.

Walter Mieszala ligt in vak R, graf 187. Ook hij kreeg deze week zijn naam terug. Hij stortte neer met zijn FW 190 bij Lochem op 21-9-1944 na een luchtgevecht met P47’s.

Wilhelm Haupt bleek niet in vak M te liggen maar in vak BL. Dit is deze week ook gecorrigeerd, hierdoor staat nu in vak M een gloednieuwe steen met daarop Ein Deutscher Soldat. Deze identificatie is nog niet gelukt maar daar wordt aan gewerkt.

* Dit is geen officieel aantal maar gebaseerd op het aantal stenen en de aantallen daarop vermeld.

Naam foutief gespeld

In vak AX staat ook een nieuwe steen. Johann Brandstätter, Feldwebel. Hij lag tot deze week onder de naam Johann Prandstätter waardoor nabestaanden pas erg laat doorkregen dat hij hier lag. Dankzij speurwerk van diverse mensen is deze spelfout boven water gekomen en nu gecorrigeerd.
Maarten Koudijs geeft onderaan de pagina in een reactie uitleg over zijn zoektocht naar Johann Brandstätter.

Monument op centraal plein

Het centrale plein is al een poosje monumentloos. De voormailge centrale steen is al geruime tijd weg en er moet nog een nieuwe geplaatst worden. Wordt vervolgd.

Willekeurige graven

De graven die opvallen door bloemstukken zet ik veelal ook op de foto, ook als er foto’s op de grafkruisen hangen is het interessant om een beeld te krijgen van degene die er begraven ligt. Hieronder een selectie van vandaag. Een volgende bezoek staat voor rond de kerstdagen gepland.


Elk bericht is tot stand gekomen door gebruik te maken van diverse bronnen.


2 gedachten over “Diverse veranderingen begraafplaats”

  1. Geachte heer,

    Na bijna 2 jaar zoeken was het mij eindelijk gelukt om het graf te vinden van Johann Brandstätter.
    Via omwegen en getuigenissen was Ysselsteyn de enige optie.
    Samen met Frank Scheffers kwamen wij bij een veldgraf terecht in Udenhout.
    Hier lag ook een Johann Brandstätter begraven.
    Maar helaas de datum klopte niet.
    Met het niet opgeven kwam ik in contact met Jan Heemels en vertelde hem dat Johann Brandstätter en Johann Dobler samen
    waren gesneuveld op vliegveld.

    Hierbij een gedeelte uit het verhaal van Johann Brandstätter :

    Onder een gierend geluid van de duikende Jabo’s die met hun boordwapens hun dodelijke lading af schoten
    richting rennende Duitsers. Er was geen ontkomen aan, Johann Brandstätter en zijn collega Johann Dobler werden dodelijk getroffen in een spervuur van kogels. Op Tweede Kersdag 1944 eindigde het leven van Johann Brandstätter en Johann Dobler op het vliegveld te Havelte.

    Johann Brandstätter en Johann Dobler werden begraven op de begraafplaats Esserveld (Groningen) waar op dat moment al bijna 200 Duitsers begraven lagen. Deze soldaten waren veelal in de buurt van Groningen en omstreken gesneuveld.

    Ik mailde aan Jan Heemels dat Johann Dobler in de buurt van Johann Dobler moest liggen.
    En ja hoor ….. ik kreeg het bericht dat Johann Brandstätter lag begraven als Johann Prandstätter.
    Op 25 mei 2021 ben ik samen met de dochter en kleinzoon van Johann Brandstätter zijn graf wezen bezoeken.
    Johann Brandstätter kreeg twee dochters en op 25 mei 2021 zagen ze voor het eerst het graf van hun vader.
    Jaren lang hebben ze gezocht …. het gaf mij een voldoening dat we zijn graf hadden gevonden.

    Op 18 oktober 2023 is het nieuwe kruis geplaatst.

    Met vriendelijke groet

    Maarten Koudijs

    Silvolde

    Beantwoorden

Plaats een reactie