Broers op Ysselsteyn

Laatste wijziging: 2 september 2024.

Vele ouders kregen in de oorlog het bericht dat hun kind was gesneuveld in een vreemd land. Kinderen die hun vader verloren, hun broer of zus.
Sommigen kregen dit bericht zelfs meerdere malen. Op Ysselsteyn liggen vele gevallen waarvan de ene broer op Ysselsteyn ligt en de andere ergens in bijvoorbeeld Rusland, vaak zelfs vermist in plaats van een tastbaar graf.

Het aantal broers welke samen op Ysselsteyn liggen is niet groot, een 5-tal staan hieronder.

Paul-Bruno en Gotthold Ullrich

Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland en België binnen waaronder de gebroeders Ullrich. Paul-Bruno is de jongste van de twee met 27 jaar. Tijdens gevechten rondom Beringe sneuvelt Paul.
De Sterbeurkunde meldt dat hij door een Panzersprenggranate bij Beringe om het leven kwam.
Bij zijn Grablage staat Beringen met een -n vermeldt. Nu ligt Beringe in Nederland, stukje zuidwestelijk van Venlo. Beringen ligt echter in België en die dag waren daar ook gevechten. Er is op 10 mei wel in Helden, bij Beringe, een Duitse soldaat gesneuveld waarvan het zelfde onderdeel geregistreerd staat als waar Paul in diende. 14. Pz Abw IR 192. Deze is naderhand overgebracht naar de begraafplaats in Maastricht. Beringen als Grablage lijkt hiermee een schrijffout.

Gotthold, de oudste van de twee met zijn 28 jaar, sneuvelde dezelfde dag wat zuidelijker bij Vroenhoven (B). Bij Vroenhoven moest de brug veiliggesteld worden over het Koning Albert kanaal waar de Belgen de brug beveiligden vanuit kazematten. Ook stond deze brug onder toezicht van het Fort Eben-Emael, dit fort had echter zijn eigen grote problemen die ochtend waardoor de brug relatief eenvoudig door de Duitsers ingenomen werd.
In dit gebied is Gotthold gesneuveld, is daar begraven en nadien ook overgebracht naar de begraafplaats in Maastricht.

Je vindt de graven van de broers in vak BZ in rij 5 en rij 6, ze liggen schuin achter elkaar.


Heinz en Rolf Dieckmann

Heinz werd in 1924 geboren in het Duitse Beverstedt, Rolf een jaar eerder in 1923. Ze kwamen beide in 1944 in Nederland terecht, Rolf als Fallschirmjäger en Heinz bij de Kriegsmarine. Over Rolfs doodsoorzaak is mij niets bekend, hij overleed/sneuvelde op 17 november 1944 in Helenaveen wat 10km ten zuiden van de begraafplaats Ysselsteyn ligt. Heinz overleed op 19 augustus 1944 aan een longontsteking in het Marine lazarett te Bergen op Zoom.

Het graf van Rolf vind je in vak CH rij 8 en het graf van Heinz in vak BS rij 11.


Gebroeders Kehl

Roman en Willibald liggen naast elkaar in een dubbelgraf. Een dubbelgraf herken je wanneer de stenen dichter bij elkaar staan.
De jongste van twee, Roman, sneuvelde rondom Roermond op 28 november 1944. De oudere broer Willibald was reeds een maand eerder gesneuveld rondom Rosmalen. Na de oorlog werd in 1949 Willibald in vak Z begraven. Zijn broer Roman lag op dat moment nog in Roermond. Jaren later werden pas de graven vanuit Roermond overgebracht naar Ysselsteyn en die kwamen in vak CM terecht. Op verzoek van de familie is Roman echter bij zijn broer begraven in vak Z. Je vindt hun graven in rij 7.


Bruno en Bernhard Kolthof

De gebroeders Kolthof geboren en getogen in Weener Duitsland waren beide in Nederland ingezet. Bernhard was de jongste van de twee met zijn 23 jaar en diende bij 2./Schnellbootflottille een onderdeel van de Kriegsmarine. Op 14 januari 1945 voeren diverse boten uit van 2./Schnellbootflottille en 5./Schnellbootflottille richting de Engelse kust. Drie boten moesten echter omkeren wegens motorproblemen en voeren richting Hoek van Holland. Door mist liep de S-180 van de 2./Schnellbootflottille op een mijn waarbij de torpedos ontploften en het voorschip vernietigden. Hierbij kwamen drie Duitsers meteen om het leven, drie raakten gewond en acht werden er vermist. In de graven AD-5-120 tot en met -126 liggen de mannen die daar sneuvelden.

Bruno ligt ook in die rij naast zijn broer maar sneuvelde ergens anders. Hij was een vlieger en vloog op een Messerschmitt Bf 109G.
Op 6 oktober vliegt hij zijn missie als hij tijdens een dogfight boven Huissen een te sterke vijand treft en neergeschoten wordt. Hij crashed in Huissen en overleeft dit niet. Hij wordt begraven in Doetinchem en in 1954 bij zijn broer bijgezet te Ysselsteyn in vak AD rij 5 graf 125. Op het graf van de ouders van Bruno en Bernhard welke in Weener begraven liggen staan de twee broers ook vermeldt.


Welters, 2 jonge broertjes

Niet enkel Duitse militairen liggen hier, ook burgers. Het laatste dubbelgraf is van twee kinderen.

Op 5 oktober 1942 vertrokken 257 RAF-bommenwerpers vanuit Engeland om de Duitse stad Aken te bombarderen. Het slechte weer, met regen en onweersbuien boven Aken, maakte de missie moeilijk. De bommenwerpers werden begeleid door pathfinders die het doelgebied moesten markeren met lichtfakkels en brandbommen.

Vanwege het slechte weer en een koersafwijking bombardeerden veel vliegtuigen niet Aken, maar andere plaatsen, waaronder het Nederlandse Geleen. Het bombardement op Geleen, dat ongeveer een uur duurde, trof woonwijken en de Staatsmijn Maurits, wat leidde tot grote schade en branden. Ongeveer honderd mensen kwamen om het leven, en duizenden raakten dakloos.

Het bombardement op Geleen was een vergissing. De piloten dachten dat ze op koers naar Aken waren, maar verwisselden Geleen met de Duitse stad Alsdorf vanwege de gelijkenis tussen de rivier de Maas en de rivier de Worm. Deze tragische vergissing kostte veel burgers het leven waaronder de familie Welters.

Moeder Sybylla kwam samen met haar twee zoons Hendrik en Johann om het leven. Johann werd 14 jaar oud, Hendrik maar negen.
Opvallend detail is dat op de steen van Johann een spelfout staat. Er staat Johanna maar het moet echt Johann zijn. In de aangifte van overlijden, gedaan door de vader, staat dit vermeldt.

Je vindt de graven van Hendrik en Johann maar ook van de andere slachtoffer die dag in vak AX rij 1. Ze liggen allen naast elkaar, meerdere families.


Elk bericht is tot stand gekomen door gebruik te maken van diverse bronnen.


Overige bronnen:

Plaats een reactie