Bombardement spoorlijn Eindhoven-Boxtel 1941

Laatste wijziging: 24 augustus 2024.

Tijdens een bombardement in de nacht van 20 op 21 april 1941 werden diverse bommen op de spoorlijn tussen Best en Eindhoven gegooid. Twee ontploften, een derde was een blindganger en detoneerde dus niet. Ruim een week later zou deze moeten worden geruimd.

De blindganger werd voor de veiligheid met aarde bedekt en het treinverkeer moest enkele dagen stil liggen.
Op 22 april schreef Philips medewerker Feik Fast in zijn dagboek dat hij op de fiets via diverse paadjes eens dichtbij de blindganger wilde gaan kijken. Dat lukte hem al werd ie snel gesnapt door een hulp-politieagent welke hem vertelde weg te gaan daar hij binnen 10 meter van de bom de stond.

Hendrik van Beusekom, hoofdopzichter Seinwezen bij de Nederlandse Spoorwegen ging tezamen met de Duitsers op 29 april naar de blindganger want deze diende geruimd te worden. Deze blindganger lag ter hoogte van kilometerpaal 53.8. Tijdens de oorlog was de spoorlijn overigens nog maar een dubbelspoor, in 2000 is dat verdubbeld naar vier sporen waardoor de situatie niet meer herkenbaar is.
Hendrik ging mee omdat hij wist dat er belangrijke kabels in de buurt liepen voor het functioneren van het treinverkeer en deze wilde behoeden voor vernieling.
Wie er precies de bom ging ontmantelen is onduidelijk. Er wordt gemeld dat Hendrik dit onder dwang moest gaan doen. Dat is onwaarschijnlijk daar dit een specialistisch werkje is en wanneer een leek dit zou doen is de kans op een ontploffing erg groot. Nu is de bom ook ontploft helaas, maar waarom stonden de Duitsers er dan zo dichtbij dat ze allemaal omkwamen? Als je iemand dwingt een bom op te ruimen ga je zelf logischerwijs op grote afstand staan, of werd de kracht onderschat?
Die dag kwamen er in elk geval 11 personen om het leven bij de explosie, onbekend is of er getuigen waren waardoor het onduidelijk blijft wat er precies gebeurde.

[Linkse afbeelding screenshot Topotijdreis met situatie in 1941 vs heden. Rechts screenshot Googlemaps heden]

Wie kwam er om die dag?

Één Nederlander, Hendrik van Beusekom welke 45 jaar oud werd en daarnaast 10 Duitsers van Nachschubkompanie II Fliegerhorst Eindhoven.

  • Franz Donicht. Gefreite. 35 jaar oud.
  • Hermann Hansen. Unteroffizier. 24 jaar oud.
  • Karl Hintzpeter. Unteroffizier. 41 jaar oud.
  • Hermann Krüger. Gefreite. 37 jaar oud.
  • Franz Nass. Gefreite. 35 jaar oud.
  • Franz Popp. Gefreite. 36 jaar oud.
  • Paul Russ. Gefreite. 35 jaar oud.
  • Karl Schmidt. Gefreite. 38 jaar oud.
  • Alois Spatz. Gefreite. 39 jaar oud.
  • Otto Ziehm. Gefreite. 35 jaar oud.

De gesneuvelde Duitsers werden begraven op het Ehrenfriedhof Eindhoven. (Begraafplaats Woensel)
Hendrik van Beusekom werd begraven op de Algemene begraafplaats te Eindhoven en wordt vermeld op de herdenkingsplaquette in het station.

Hendrik van Beusekom

Ysselsteyn

De graven van de betreffende Duitsers kun je op Ysselsteyn vinden in vak Z rij 2 graf 36 tot en met 45.

Bronnen

Plaats een reactie