Bijzondere exhumatie

In 1962 werd op Bevrijdingsdag een bijzondere exhumatie verricht. Vanaf de oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn werd een Duitse wehrmachtofficier overgebracht naar Ereveld Loenen. De 41-jarige Dr. Gerhard Wander kreeg postuum, wegens het redden van diverse joden, op 23 januari 1975 van Yad Vashem de onderscheiding “Rechtvaardige onder de Volkeren”.
Tijdens de oorlog zat Gerhard gestationeerd in Amsterdam op het bureau waar je Ariër of Jood verklaard werd d.m.v. een zogenaamde Ariërverklaring. Hij redde hier vele Joodse levens door valse papieren te accepteren en joden voor Ariërs door te laten gaan. 

Dit liep op den duur in de gaten en Gerhard werd overgeplaatst naar Duitsland. Hij onderhield echter nog contact met het Nederlandse verzet en deserteerde in 1944 tijdens een verlof. Gerhard ging terug naar Nederland en dook onder in Amsterdam bij zijn voormalige secretaresse Jacoba Hanneman.
Op 22 januari 1945 sloeg echter het noodlot toe. Het gebied waar Gerhard zat onder gedoken werd omsingeld en bij zijn vluchtpoging werd hij doodgeschoten. 
Na eerst begraven te zijn op de Nieuwe Oosterbegraafplaats werd hij na de oorlog overgebracht naar Ysselsteyn. Zijn secretaresse Jacoba Hanneman vond het echter niet toepasselijk dat hij hier begraven lag tussen de nazi’s. 
Zo werd er in 1962 beslist dat Dr Gerhard Wander zou worden overgebracht naar het Ereveld te Loenen. Hij rust daar sinds 1962 in graf C 167. (foto volgt).
Op de begraafplaats in Ysselsteyn vind je tegenwoordig een boom waar voorheen zijn graf was. (CV-1-20)  Deze boom is geplant na zijn exhumatie zoals na meerdere opgravingen werd gedaan. 

Lees het volledig verhaal op de website van OGS.

Gebruikte bronnen:
The Righteous Among the nation Database
Oorlogsgravenstichting
– Boek Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn door Hans Sakkers.

Gepubliceerd op: 6 maart 2022. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 29 januari 2024.

Leestijd: < 1 minuut