Bezoek Ysselsteyn februari 2020

Het bezoekerscentrum op de begraafplaats begint al vorm te krijgen. Over een paar maanden moet het geheel klaar zijn als in mei de officiele opening is.
De oude ingang is door de bouw momenteel niet te gebruiken waardoor je tijdelijk via een andere ingang moet. Bij de parkeerplaats kun je borden volgen naar de tijdelijke ingang.
Kom echter niet te vroeg, anders loop je kans voor een gesloten poort te staan in het weekend. Afgelopen zaterdag werd het rond half 10 geopend.

Kunst op Ysselsteyn

Ik persoonlijk begin meestal al te griezelen bij het woord kunst dus ik sla de onderstaande dagen zeker over. Maar misschien voor de geïnteresseerden die hier wel interesse in hebben.

– 7 maart. Voorstelling: Vannacht naar dag. Kaart kopen verplicht 
– 8 maart t/m 7 juni dagelijks om 11.00 14.00 & 16.00 “Strijbos & Van Rijswijk onttrekken het landschap aan de dagelijkse realiteit door het te ‘bedekken’ met klank”
– 26, 27 en 28 maart, 30 april en 1 en 2 mei is er een betaalde voorstelling a €7.50

6 bankjes langs nieuwe fietsroute

Er loopt inmiddels een mooie fietsroute van bijna 60 kilometer rondom Ysselsteyn. Op diverse punten zijn rustpunten in de vorm van een bank gescheiden door een metalen plaat. Bij elk bankje hoort tevens een oorlogsverhaal. Ook bij de begraafplaats in Ysselsteyn staat sinds kort een bank. De route loopt ook via de nieuwe fietsbrug dwars door het oorlogsmuseum van Overloon.
De fietsroute met begeleidend schrijven is te downloaden via de pagina van VriendenvanYsselsteyn.

In kaart brengen van

Mijn bezoeken aan Ysselsteyn zijn niet enkel op fotografie gericht. Voor voornamelijk eigen archief breng ik de begraafplaats in kaart op een bepaald aantal onderwerpen. Deze onderwerpen zijn:

  • Kindsoldaten (+/- 1400 soldaten met een leeftijd van 17 of lager)
  • Soldaten boven de 45 (met een lage rang/ niet geheel vrijwillige dienst)
  • Hoge rangen
  • Burgers
  • Nederlanders in Duitse dienst

Van elk graf uit bovenstaande categorieën maak ik een foto. Bepaalde info zal ik online delen op deze site. Om alle foto’s online te gooien met info is ondoenlijk. Bovendien kun je op de pagina Findagrave Ysselsteyn al 99% van alle graven vinden. Dus dat is niet mijn doelstelling. Per bezoek probeer ik 4 vakken af te lopen. Dus +-1200 graven 1 voor 1 bekijken en indien nodig fotograferen. Waarom? Ik vind het interessant. Je leert over de oorlog. Je bent lekker buiten en ik heb wat te doen.

“Ja maar deze info is waarschijnlijk zo op te vragen”.

Klopt. Je kunt ook naar een verzamelbeurs gaan en ineens de gehele collectie Nederlandse postzegels kopen van 1900 tot heden als je begrijpt wat ik bedoel.

Gepubliceerd op: 1 maart 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie