Laatste wijziging: 1 februari 2024.
Het was door diverse oorzaken al een poosje geleden dat ik op Ysselsteyn was. Ik ben wel dagelijks bezig met de begraafplaats aldaar maar dan voornamelijk op de pc en in boeken. Ik moest wat foto’s maken voor diverse artikeltjes op de site en verder wat rustig rond gewandeld en wat foto’s gemaakt.
Otto Tillack
In november 2020 werd de crashsite van de twintigjarige Unteroffizier Otto Tillack opgegraven. Zijn Messerschmitt 109 jachtvliegtuig, met de rompcode Schwarze 10, steeg op 30 januari 1944 op van de vliegbasis Volkel. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt dat zijn toestel rond half twee ’s middags crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen.
In maart 2022 werd Otto Tillack begraven op Ysselsteyn, maar zijn graf was tot september 2022 niet zichtbaar tenzij je wist waar hij lag. Vorige maand hebben ze een kruis op zijn graf geplaatst en is zijn graf herkenbaar geworden.
De locatie is AB-13-305.
De vakken CA-CB-CC bestaan al uit 350 graven in tegenstelling tot de normale grootte van 300 graven. Doordat er voorheen een breed dwarspad liep tussen de vakken CA-B-C en AH-AI-AJ was daar meer ruimte en kon er dus probleemloos worden uitgebreid tot 350 graven. De 3 vergrote vakken links van het pad liggen reeds vol met 350 graven maar rechts is er nog ruimte om vak AB uit te breiden naar 350. Hier zijn de laatste tijd reeds 5 graven bijgekomen.
Walter Sjuts, Herbert Schmidt en Ernst Fischer
Begin april dit jaar werden deze 3 vliegers geïdentificeerd en herbegraven. De steen met “Ein Deutscher soldat” verdween van het graf en een opvallende stèle met daarop hun namen kwam in de plaats. Deze is ook in september 2022 geplaatst zodat ook hun graf herkenbaar is. Deze vind je in vak AA. Met deze nieuwe erbij kun je 8 van dit type stenen, als zijnde verzamelgraf, vinden op Ysselsteyn.
Bloemstukken op graven
Er lagen her en der weer bloemstukken bij de graven. Dit maakt de grijze massa wat kleurrijker.
Het graf wat enkele weken geleden aandacht kreeg in het Brabants dagblad, Maria Boumans het 16 jarige meisje, was ook nog voorzien van bloemen. In vak AP is elk jaar in oktober een rij van 25 graven voorzien van heideplantjes, reden is mij onbekend. De overlijdensdata is niet gelijk, ze komen vanaf 5 verschillende begraafplaatsen dus overeenkomsten hebben ze wat dat niet echt. Er is wel 1 groep van 9 personen onderdeel van de Kriegsmarine die allemaal op 13 en 14 april 1945 in Groningen zijn overleden. Iemand die weet waarom deze plantjes in oktober geplaatst worden elk jaar?
Bron tekst Otto Tillack: Ministerie van defensie