Rost van Tonningen

Graf Florrie-Rost-van-TonningenDe naam Rost van Tonningen klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Meinoud was een Nederlandse politicus, lid van de NSB en was getrouwd met Florentine “Florrie” Heubel.
De naam Heubel zal iets minder bekend klinken. Florrie was na de dood van haar man Meinoud vooral bekend als de zwarte weduwe. Ze bleef tot aan haar dood het nationaal socialisme trouw.

Het graf van Meinoud hoef je niet te zoeken. Deze ga je niet vinden. Meinoud werd in een massagraf begraven tezamen met Anton Mussert, Robert van Genechten en Max Blokzijl. Midden jaren ’50 probeerde Florrie haar man bij te laten zetten in het familiegraf. Dit werd geweigerd omdat ze naar verluid de beenderen niet meer konden identificeren. Op een later tijdstip zijn de beenderen van oa Meinoud en Mussert in een knekelput terecht gekomen.

In 2000 was Florrie te gast in het programma “Het zwarte schaap” op de VARA.
Op Youtube kun je deze uitzending terugkijken.
[Deel1]   [Deel2]   [Deel3]   [Deel4]   [Deel5]

Overlijden en het graf

In 2007 overleed Florentine Rost van Tonningen-Heubel op 92 jarige leeftijd, ze ligt begraven in Rheden. Haar graf kun je vinden op de begraafplaats Heiderust. 
Waar het graf in het begin nog voorzien was van lage plantjes en bloemen is het nu grotendeels uit het zicht ontrokken door een paar coniferen. Op de site Traces of war zie je de situatie zoals deze jaren geleden was. Hieronder zoals hij nu in juli 2019 is.

Update juli 2023: Het graf van Florrie is eerder dit jaar bovengronds geruimd en dus niet meer te vinden/herkennen. De steen is dus verwijderd maar het graf is nog wel intact. Deze zal echter tzt ook ondergronds geruimd worden.

Op de begraafplaats Heiderust vind je naast gewone burgergraven ook diverse oorlogsgraven. Onder andere van verzetsstrijder Carel Pruis. 
Deze was betrokken bij de onbedoelde aanslag op de hoogste Duitse SSer in Nederland. Hanns Albin Rauter. Deze aanslag kostte later aan 117 mensen het leven als vergelding. 
Dit drama voltrok zich bij de Woeste hoeve.

Willem Heubel

Willem, broer van Florrie was een Nederlandse SSer bij de Waffen SS en vocht oa aan het oostfront en aan het eind van de oorlog ook in Nederland.

Loopbaan in vogelvlucht

Wim was goed bevriend met Henk Feldmeijer, de voorman van de Nederlandse SS. Zus Florrie was tevens in ’40 betrokken bij de oprichting van de Nederlandse SS. Later dat jaar trouwde ze met Meinoud Rost van Tonningen. 

Wim ging met de eerste lichting naar München voor een opleiding bij de waffen SS. In ’41 vocht hij in de Sovjet Unie tegen de Russen bij de SS-divisie Wiking. Bij thuiskomst kreeg hij een hogere functie van Henk Feldmeijer, Wim kreeg hierbij de leiding over Standarte 3 van de Germaanse SS in Nederland. Dit ten koste van Vethman. 

In 1943 volgde Wim met goed succes de officiersopleiding en werd bevorderd tot SS-Obersturmführer . Hiermee kreeg Vethman ook weer de leiding terug over Standarte 3 van de Germaanse SS. 

In 1945, vlak voor het einde van de oorlog leidde hij als SS-Hauptsturmführer  Landstorm Nederland. De 34ste vrijwillige grenadiers divisie. Niet dat het een divisie waardig was cijfermatig. Wim sneuvelde bij Elst op 28 april 1945. 
Willem ligt begraven op Ysselsteyn, vak CC, grafnr 146.


Begraafplaats Rheden:
Adres:Nederland, Rheden. Lentesteeg 21
Openingstijden: 08.00-16.30
Parkeren: Aan de straat voor de begraafplaats.
Verdere informatie: Informatiegebouw aanwezig.

Begraafplaats Ysselsteyn:
Adres:Nederland, Ysselsteyn. Timmermannsweg 75
Openingstijden: 09.00-17.00
Parkeren: Ruime parkeerplaats voor de begraafplaats
Verdere informatie: Informatiegebouw aanwezig.

Gepubliceerd op: 31 juli 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 29 december 2023.

Leestijd: 3 minuten