204 mensen werden hier heimelijk, waarschijnlijk zeer vroeg in de ochtend, gefusilleerd. Voornamelijk verzetsmensen maar daarnaast ook 2 RAF piloten. 20 onbekenden en 8 slachtoffers welke door de Duitsers aangemerkt waren als misdadiger. In 1942 werden de eerste executies uitgevoerd.

Executiepalen

Bij binnenkomst zie je als eerst een grasveldje met aan de achterzijde een muur van boomstammen. Ervoor staan 4 palen waar de slachtoffers tegenaan gezet werden. Volgens het bord dragen deze 4 palen nog de sporen van de geweersalvo’s. Iets wat ik betwijfel want ze zien er veel te nieuw uit. Dus misschien dat deze terloops vervangen zijn maar het infobord niet aangepast is. Het infobord stamt reeds uit 1993.

Begraafplaats

Als je verder loopt kom je op de voormalige begraafplaats.
204 kruisen met de namen van alle slachtoffers. Alle graven zijn leeg zover ze weten. Van een aantal slachtoffers weten ze niet wat er mee gebeurd is na de oorlog. 

Kruis van de weerstand

Geheel achteraan staat het kruis van de weerstand. Deze is in 1987 geplaatst. Tussen de kruisen vind je het monument van de weerstand

De geheime executieplaats is nog steeds enigszins heimelijk. Ver verscholen op een militair oefenterrein. 

Praktische informatie

Adres: N73/Kamperbaan Hechtel. Bij doorgang E zie je een wit gebouw en een klein bordje richting het monument. [Vanaf Hechtel aan linkerzijde]
Openingstijden: Zonsopgang/zonsondergang
Parkeren: Langs de doorgaande baan naar het oefenterrein. Parkeer in de berm zodat je geen militaire voertuigen hindert. 
Verdere informatie: Het geheime executieoord is te vinden op een actief militair terrein. Je bent daar te gast. Blijf op de weg naar het monument toe en ga niet verder dan noodzakelijk. In de weekenden zijn er nauwelijks oefeningen, dat is de beste tijd om te gaan.  

Webmaster

Sinds 2008 ben ik actief bezig met fotografie. Begonnen met Luchtvaartfotografie, toen landmachtfotografie erbij genomen. Deze 2 takken zijn voornamelijk doordeweekse activiteiten en kosten veel snipperdagen. Vandaar een oude hobby weer opgepakt, namelijk WW2. Dit kan ik doen wanneer ik tijd en zin heb. Hierbij fotografeer ik voornamelijk oorlogsbegraafplaatsen, al had je dat wel door als je al op deze website bent. Vooral de verhalen achter de graven fascineren mij. Wie was de persoon waarvan je nu de grafsteen vastlegt. Het is meer dan een naam uitgebeiteld in steen. De zoektocht naar info in allerlei boeken is daardoor een andere grote hobby. Ik ben niet van de artistieke foto's en de regels waaraan je MOET voldoen om de "perfecte" foto te krijgen. Ik fotografeer zoals ik het mooi vind en mijn smaak verandert regelmatig. Heb je vragen of tips over mijn fotografie, stuur gerust een berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *