Geheime executieplaats Hechtel

204 mensen werden hier heimelijk, waarschijnlijk zeer vroeg in de ochtend, gefusilleerd. Voornamelijk verzetsmensen maar daarnaast ook 2 RAF piloten. 20 onbekenden en 8 slachtoffers welke door de Duitsers aangemerkt waren als misdadiger. In 1942 werden de eerste executies uitgevoerd.

Executiepalen

Bij binnenkomst zie je als eerst een grasveldje met aan de achterzijde een muur van boomstammen. Ervoor staan 4 palen waar de slachtoffers tegenaan gezet werden. Volgens het bord dragen deze 4 palen nog de sporen van de geweersalvo’s. Iets wat ik betwijfel want ze zien er veel te nieuw uit. Dus misschien dat deze terloops vervangen zijn maar het infobord niet aangepast is. Het infobord stamt reeds uit 1993.

Begraafplaats

Als je verder loopt kom je op de voormalige begraafplaats.
204 kruisen met de namen van alle slachtoffers. Alle graven zijn leeg zover ze weten. Van een aantal slachtoffers weten ze niet wat er mee gebeurd is na de oorlog. 

Kruis van de weerstand

Geheel achteraan staat het kruis van de weerstand. Deze is in 1987 geplaatst. Tussen de kruisen vind je het monument van de weerstand

De geheime executieplaats is nog steeds enigszins heimelijk. Ver verscholen op een militair oefenterrein. 

Praktische informatie

Adres: N73/Kamperbaan Hechtel. Bij doorgang E zie je een wit gebouw en een klein bordje richting het monument. [Vanaf Hechtel aan linkerzijde]
Openingstijden: Zonsopgang/zonsondergang
Parkeren: Langs de doorgaande baan naar het oefenterrein. Parkeer in de berm zodat je geen militaire voertuigen hindert. 
Verdere informatie: Het geheime executieoord is te vinden op een actief militair terrein. Je bent daar te gast. Blijf op de weg naar het monument toe en ga niet verder dan noodzakelijk. In de weekenden zijn er nauwelijks oefeningen, dat is de beste tijd om te gaan.  

[ultimate_maps id=”5″]

Gepubliceerd op: 26 mei 2019. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: < 1 minuut

Plaats een reactie