WW1 rondom Ieper

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Elk jaar probeer ik wat begraafplaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken rondom Ieper. Ditmaal tegen de Franse grens begonnen in Ploegsteert.
Hier vind je het Khakichums Chums cross en het christmass truce monument met nabij liggende begraafplaats Prowsepoint. 
Door het veld aan de overzijde van de weg liepen vroeger de linies en tijdens de kerstdagen van 1914 was er een tijdelijke wapenstilstand waarbij er even vrede was. De gesneuvelden van beide partijen konden fatsoenlijk begraven worden en er werd naar verluid zelfs een wedstrijdje gevoetbald. Na de kerst gingen ze weer verder met elkaar doodschieten…..

Zicht op het cross of sacrifice welke je op elke GWGC begraafplaats tegenkomt wanneer er meer dan 40 graven zijn.

Er liggen niet enkel Britten, Nieuw-Zeelanders, Australiërs en een Canadees op deze begraafplaats, maar ook een paar Duitsers. De Duitse grafstenen wijken af tov de GWGC grafstenen. Ze zijn wel strak wit maar zijn van boven afgeplat ipv afgerond. Ook liggen er meerdere gesneuvelden onder 1 steen. De stenen liggen tevens een beetje afgezonderd van de andere graven.

Ploegsteert memorial

Dit mooie monument ligt aan de weg Ploegsteert-Mesen. Binnenin het monument vind je de namen van alle Britse vermisten, ruim 11000, die in deze omgeving vielen. Aan beide zijdes van het memorial vind je de begraafplaats Berks cemetery extension. Aan de overzijde van de straat ligt de Hyde Park Corner (Royal Berks) Cemetery.

Iers vredesmonument & NZ memorial Mesen

De Ierse vredestoren ligt in het midden van het vredespark. Op 11 november 1998 is de toren ingehuldigd en jaarlijks op 11 november worden hier de doden herdacht.
In juni 1917 werd hier vlakbij de 2e slag om Mesen uitgevochten.

Locatie: Armentierssteenweg in Mesen. Het ligt aan dezelfde weg als bovenstaande Ploegsteert memorial.

Via een zandpad en een weiland kun je naar het NZ memorial lopen. Als eerste kom je onderstaande bunker tegen.
Duitse bunker in de Ulaan loopgraaf op de heuvel bij Mesen.

Het Messines Ridge (N.Z.) Memorial

Duitse commandobunker Zandvoorde

Deze Duitse commandobunker werd in 1916 gebouwd voor de staf van een regiment. 3e kompanie-Armee bataillon 27.
De bunker is volledig onzichtbaar voor de vijand doordat deze is ingegraven in een lichte glooiing van het terrein. 
Een gevecht heeft hij nooit meegemaakt daar hij altijd achter de Duitse linies heeft gelegen.
Sinds 1999 is de bunker beschermd erfgoed en sinds 2016 is de omgeving weer hersteld in oorspronkelijke staat met de toegangsloopgraaf.
In Googlemaps stond hij als permanent gesloten. Gelukkig ben ik toch gaan kijken en hij was gewoon geopend. Hij is elke dag gewoon te bezoeken.
Op het aanwezige informatiebord vind je een originele foto uit de oorlog.

Hill 60 en Caterpillar crater

Hill 60 is een graf voor tientallen Duitsers, Fransen en Britten. Er zijn hier tijdens de oorlog diverse mijnladingen tot ontploffing gebracht en de door mensen aangelegde heuvel is zwaar bevochten.
Je kunt parkeren aan de Zwarte Leenstraat op een ruime parkeerplaats. Wanneer je door het hekje de heuvel opgaat ligt er een slingerend verhoogd pad van hout. Blijf niet op dit pad lopen als je wat meer wilt zien. Links en rechts van dit pad vind je monumentjes en ook wat restanten van bunkers. Links bovenop de heuvel, ver van het pad ligt een redelijk intacte bunker. Het zandpaadje komt weer op het officiële pad uit. Hier na kun je het park verlaten waar je een ww1 monument vindt en een ww2 monumentje. Ook zie je de spoorlijn verdiept in het landschap liggen.
Veel mensen draaien nu weer op en denken dat het dit was. Steek echter de brug over die over de spoorrails ligt. Ga meteen linksaf en na 150 meter kom je bij de Caterpillar krater.
Op 7 juni 1917 werd deze ondergrondse lading van 32 ton tot ontploffing gebracht wat deze enorme krater veroorzaakte.
Meer info vind je hier

Links en aan de overzijde zie je wat mensen staan. Hieraan kun je een beetje de afmeting inschatten.

Saint Charles de Potyze

Dit is de Franse begraafplaats nabij de stad Ieper. Hedendaags liggen hier ruim 4200 Franse soldaten begraven. Er zijn tevens diverse islamitische en joodse graven te vinden. Deze zijn makkelijk te herkennen tussen de kruisen aan de afwijkende vorm en teksten.
Vooraan bij binnenkomst links vind je een Cavalrie.  Centraal wapperen de Franse en Belgische vlag. Links en rechts daarvan vind je houten tafels met daarop wat persoonlijke monumentjes.
Geheel achterin staat een obelisk met daarachter het massagraf waar ruim 600 soldaten liggen die niet meer geïdentificeerd konden worden.

Buttes new Brittisch cemetery & Polygonwood

Buttes cemetery is een erg fraaie begraafplaats met zijn grote obelisk en aan de achterzijde staat het Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial. 
Een oplettende bezoeker zal bemerken dat er geen cross of sacrifice staat. Deze vind je echter aan de overzijde van de straat bij het aparte gedeelte genaamd Polygoonwood cemetery.
Aan de achterzijde kun je de begraafplaats via een poortje verlaten en je komt dan op een lang breed zandpad. Als je deze geheel volgt kom je bij het monument Black watch corner. Buig je eerder links af dan kom je in het vredesbos.
Een 100 meter voorbij het hekje aan je rechterzijde vind je een Duitse bunker. Deze staat wat van het pad af. Dit hele bos heeft flink wat actie gezien maar de bunker is deze vrij ongeschonden door gekomen. Echter is hij nu flink beschadigd. Na de oorlog lag er een flinke hoeveelheid niet-ontplofte munitie. Om de omgeving te besparen hebben ze de bunker regelmatig volgestopt met deze munitie en toen laten springen.  Hier is de schade van die je vandaag de dag ziet.

Je vind de begraafplaats aan de Lange Dreve in Zonnebeke. Er is een zeer ruime parkeergelegeheid aanwezig aan de noordzijde van het Polygoonbos.

Ook hier vind je een Duitse graf. Eenvoudig te herkennen aan de platte bovenzijde.

Canadees monument Brooding soldier

Dit 10 meter hoge granieten beeld is ter herdenking aan de 2000 Canadese soldaten die vielen tijdens de eerste Duitse gasaanval tijdens de 2eslag om Ieper. 
Het staat op de hoek van de Zonnebeekstraat-Brugseweg net boven St-Juliaan. Je kunt vlakbij het monument parkeren.
In 1923 werd dit monument gebouwd en het is sinds 2009 als monument beschermd.

Rondom het beeld vind je een zevental plaatsnamen met de een pijl in de richting van die plaats. Deze plaatsen speelden een belangrijke rol tijdens de grote oorlog.

 

Welsh memorial

Dit is 2014 opgerichte monument herdenkt de soldaten uit Wales die vochten en stierven tijdens de oorlog maar ook speciaal degene die hier vlakbij stierven bij het veroveren van deze omgeving tijdens de 3e slag om Ieper.
3 grote stenen (Dolmen) ondersteunen de rode draak, het symbool voor de vlag en geest van het Welshe volk.
Erachter staan 7 stenen welke verwijzen naar de 5 Welshe regimenten en 2 Welshe divisies die hier werden ingezet.

Je vindt dit monument aan de Boezingestraat net buiten Langemark. Er is een ruime parkeergelegenheid aanwezig.

Plaats een reactie