Shot at dawn. Reden: vermeende desertie

Shot at dawn
George werd geëxecuteerd voor vermeende desertie

Ik had tot voor kort nog nooit van de term ‘Shot at dawn’ gehoord.  Tijdens WW1 werden er honderden Britse soldaten geëxecuteerd voor (vermeende) desertie, lafheid of oorlogsmisdaden. De slachtoffers werden bij het opkomen van de zon doodgeschoten door een vuurpeloton. Vandaar de term Shot at dawn. In het stadje Poperinge, links van Ieper werden veel van dit soort executies voltrokken. Er zijn daar ook 2 begraafplaatsen waar veel van deze slachtoffers liggen.

Andere tijden

Bij toeval kwam ik op de site van Anderetijden.nl en zag daar het artikel over Shot at Dawn
Als je sommige beelden ziet hoe onzinnig soldaten daar de dood ingedreven werden voor enkele meters terreinwinst, die ze even later weer opgaven, dan begrijp ik dat er mensen waren die er liever tussenuit knepen. Er waren echter ook slachtoffers die door shellshock, vandaag de dag PTSS genoemd, niet meer naar voren konden. Deze werden geëxecuteerd voor lafheid. Ondenkbaar vandaag de dag.  

Vermeende desertie

Het verhaal van George gaat dat hij afgezonderd raakte van zijn eenheid tijdens de 2e slag om Ieper en zodoende 2 dagen rondzwierf. Tijdens zijn ‘rechtszaak’ vertelde een ooggetuige dat George naar hem was toegekomen en om de weg vroeg naar zijn eenheid omdat hij ze kwijt was. Deze verklaring mocht niet baten en George werd op 19jarige leeftijd geëxecuteerd. 

In 2006 kregen 306 slachtoffers van dit soort executies vanwege lafheid/desertie een pardon van de Britse overheid.

Meer informatie over George kun je op de site van Chris Hobbs vinden.

 

Webmaster

Sinds 2008 ben ik actief bezig met fotografie. Begonnen met Luchtvaartfotografie, toen landmachtfotografie erbij genomen. Deze 2 takken zijn voornamelijk doordeweekse activiteiten en kosten veel snipperdagen. Vandaar een oude hobby weer opgepakt, namelijk WW2. Dit kan ik doen wanneer ik tijd en zin heb. Hierbij fotografeer ik voornamelijk oorlogsbegraafplaatsen, al had je dat wel door als je al op deze website bent. Vooral de verhalen achter de graven fascineren mij. Wie was de persoon waarvan je nu de grafsteen vastlegt. Het is meer dan een naam uitgebeiteld in steen. De zoektocht naar info in allerlei boeken is daardoor een andere grote hobby. Ik ben niet van de artistieke foto's en de regels waaraan je MOET voldoen om de "perfecte" foto te krijgen. Ik fotografeer zoals ik het mooi vind en mijn smaak verandert regelmatig. Heb je vragen of tips over mijn fotografie, stuur gerust een berichtje.