Voormalige begraafplaatsen

Hieronder vind je een lijst van alle begraafplaatsen waar ten tijde van de oorlog de voor Nazi-Duitsland strijdende mensen begraven liggen. Ruim 650 begraafplaatsen waren in gebruik. De meesten waren bestaande begraafplaatsen waar burgers begraven werden en in een apart gedeelte/hoek werden dan de Duitsers begraven.

Na de tweede wereldoorlog zijn deze grotendeels overgebracht naar Ysselsteyn. Grotendeels, een klein aantal zijn op burgerbegraafplaatsen achtergebleven. In Vorden op de Algemene begraafplaats aldaar vind je een graf met 10 Duitsers welke op enkele tientallen meters afstand van een erepleintje voor de geallieerden ligt. Dit graf is privé aangekocht na de oorlog en omdat de zerken niet mee mochten naar Ysselsteyn is het graf op Vorden gebleven.

Holten en Heino

In Holten is ook nog een Duits graf te vinden, hier schijnt de 17-jarige Karl-Heinz Keller 12-5-1927 †8-4-1945 begraven te liggen. In Heino is een leeg graf van Karl Bökelmann welke per ongeluk is overgebracht naar Ysselsteyn.
Deze moest op verzoek van de familie in Heino blijven maar werd per vergissing opgegraven en met de anderen die daar ook begraven lagen naar Ysselsteyn gebracht.
De familie is jarenlang in de veronderstelling geweest dat hun man en vader Karl begraven lag in Heino. Het graf bleek dus echter leeg te zijn.

Mocht je een plaatsnaam of begraafplaats missen in onderstaande tabel dan hoor ik dat graag. Via de zoekfunctie boven de tabel kun je snel zoeken naar de betreffende plaats. Let wel, onderstaande lijst is 100% gericht op de tweede wereldoorlog en de graven van de eerste wereldoorlog zijn niet meegenomen.


Voormalige begraafplaats

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.