Tyne Cot cemetery Passendale

Leestijd: 2 min.

Passendale

De begraafplaats Tyne cot cemetery kun je vinden in het plaatsje Passendale(BE) aan de Vijfwegestraat. Het dorpje met iets meer dan 3100 bewoners ten noord-westen van Ieper is bekend van de ‘slag om Passendale’ ook wel de 3e slag van Ieper genoemd. Het Belgische leger bevrijdt eind september 1918 Passendale van de Duitsers.

Tyne Cot cemetery

Bijna 12000 slachtoffers van de eerste wereldoorlog liggen hier begraven.  De niet-geïdentificeerde slachtoffers, 8300+, liggen in een graf welke gemerkt is met de tekst ‘Known unto god’.
Het grootste deel bestaat uit Britse slachtoffers, de andere nationaliteiten bestaan uit Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Zuid-Afrikanen.

In 2018 werden op korte afstand van de begraafplaats 2 Australiërs en 1 Brit gevonden tijdens wegwerkzaamheden. Deze werden in november met militaire eer herbegraven op Tyne Cot.
De naam Tyne cot is ontleent aan een schuur welke op de huidige begraafplaats stond aan de weg tussen Passendale en Broodseinde. Duitse Pillboxes stonden rondom deze schuur.
Twee van dit soort pillboxes staan nog zichtbaar op de begraafplaats omringd door 4 Populieren. In het midden staat de grootste bunker, Tyne cot Blockhause, hier is nu het cross of sacrifice op gebouwd. De onthulling van het cross of sacrifice vond plaats in 1927.

Ontwerp en indelingsplan

De ontwerper van de huidige begraafplaats is Sir Herbert Baker en John Reginald Truelove. 
De begraafplaats wordt onderhouden door het Commonwealth War Graves Commision.  Deze commissie is verantwoordelijk voor alle commonwealth graven in diverse landen.
Bij binnenkomst zie je een grote muur waar de 35.000 namen van de vermisten uit Engeland en Nieuw Zeeland op staan. 
Het cross of sacrifice vind je op begraafplaatsen waar meer dan 40 doden liggen begraven uit 1 van de 53 naties van de Commonwealth. 

Mocht je op zoek zijn naar een bepaald graf en je weet in welk blok hij ligt, dan kun je hieronder het indelingsplan downloaden. Hierop is ook duidelijk te zien dat de graven achter het cross of Sacrifice niet in lijn liggen in met de andere vakken. Deze percelen zijn de eerste graven van de begraafplaats. Deze zijn tijdens de oorlog al aangelegd. De nette geordende vakken zijn van na de oorlog.

Praktische informatie

Er is een ruime parkeerplaats aanwezig voor auto’s en bussen. Vanaf de parkeerplaats gezien ligt er rechts het bezoekerscentrum. Je kunt vanaf 2 zijdes de begraafplaats betreden. Vanaf de parkeerplaats is het meest logisch maar je kunt nadat je het bezoekerscentrum bezocht hebt ook via de oude ingang naar binnen. Hiervoor loop je langs de begraafplaats over het verharde pad naar de Tynecotstraat.  Je kijkt dan door de ingang op het cross of sacrifice.


Loading