Info over Oorlogsgraf.nl

Deze site wordt beheerd door John. In het dagelijkse leven werk ik in de metaalsector en in mijn vrije tijd ben ik bezig met fotografie en houd ik mij bezig met WW1 & WW2. Ik lees daarnaast veel boeken/naslagwerken over de oorlog om er bijvoorbeeld achter te komen wat iemand zijn rol was in de oorlog.   

De site kan het best bekeken worden op een groot scherm. De foto’s zijn veelal bedoelt om op grote schermen te kijken, niet op telefoonschermpjes.

Defensiefotografie

Naast deze hobby ben ik ook actief op diverse militaire oefenterreinen waar ik onze defensie fotografeer. Samen met collega Martin Bos beheren wij DefensiefotografieNederland

Wat is het doel van deze site?

Hoofdzakelijk een naslagwerk opbouwen en een plek te creëren om mijn foto’s te tonen. Daarnaast informatie te verstrekken over bepaalde begraafplaatsen en mensen hiervoor te interesseren cq informeren. 

Rare hobby….. graven fotograferen.

Ja dat hoor ik wel eens. Ik fotografeer graag maar je moet wel een onderwerp hebben wat je aanspreekt anders stop je er snel weer mee. Ik fotografeer vaak defensie, dit kunnen voertuigen zijn als zowel complete oefeningen. Nadeel daarvan is dat het bijna enkel door de weeks kan. Dus voor de weekenden zocht ik iets anders.
Sinds ik mij kan heugen ben ik al geïnteresseerd in de 2e wereldoorlog. Vooral tastbare zaken bezoeken fascineren mij. Ik wil graag op de plek staan waar iets zich heeft afgespeeld. Slagvelden, oude bunkers en begraafplaatsen zijn indrukwekkend omdat je hier je gedachten kunt laten gaan. 

Voor mij geen drukke stranden, concerten, evenementen enzovoort. Ik loop liever in mijn eentje over een begraafplaats. Rustig op een bankje zitten, niemand die aan je kop zeurt. 

Begraafplaatsen

Ik bezoek begraafplaatsen van beide zijdes, dus naast geallieerde ook de Duitse. Ik zoek daarbij graag bepaalde graven op die een verhaal hebben. Dit kan een triest verhaal zijn, juist een mooi of een gruwelijk verhaal.
Je hierbij verdiepen in de geschiedenis boeit mij. Eventuele (korte) verhalen op de site probeer ik zo neutraal mogelijk te brengen. Vooral bepaalde achtergronden van Duitse graven kunnen bij sommige mensen verkeerd vallen. Geen enkel verhaal, foto of andere info is bedoeld als verering of verheerlijking van het naziverleden. Ik behandel op deze site graven van allerlei types Duitsers. Dit kunnen helden zijn, kinderen maar net zo goed SSers. Ook Nederlanders die voor de Duitse zijde gekozen hebben komen aan bod.

Sommige mensen zijn van mening dat je dit moet doodzwijgen en al helemaal niet moet laten weten waar bepaalde personen liggen of aandacht op vestigen.

Sommige graven zou je niet eens een podium moeten geven! 

Ik ben van mening dat je dit juist wel mag behandelen en benoemen om zo wat bij te leren. Geschiedenis moet je niet wegstoppen wanneer het je niet aanstaat. Of je het leuk vindt of niet, het is een onderdeel van onze geschiedenis.

Ysselsteyn.

De focus van deze site richt zich op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn.
Deze bezoek ik 10+ keer per jaar om voor mijzelf een database op te bouwen bestaande uit een paar categorieën. Dit zijn:
– Kindsoldaten
– Kinderen (burgers) onder de 18 jaar
– Nederlanders
Rangen

Vandaar dat je de meeste artikelen en nieuwsberichten over Ysselsteyn zal zien. 

Erevelden

Wat mij ook boeit zijn de Nederlandse erevelden Loenen-Bloemendaal-Grebbeberg. Hier liggen Nederlandse helden begraven die nooit vergeten mogen worden. Deze probeer ik ook minimaal eens per jaar te bezoeken. Voor Loenen vind ik een machtige plek om rond te lopen waar je eigenlijk niet op uitgekeken raakt. Niets is hetzelfde. Geen strakke lijnen maar gewoon bospaden en enorm veel interessante verhalen. 

De WW2 begraafplaatsen en monumenten voor de geallieerden fotografeer ik wel regelmatig maar behandel ik hier niet of nauwelijks. Zij hebben gezorgd dat we vandaag de dag in vrijheid mogen leven maar om een beetje onderscheidend te zijn met andere websites bericht ik hier niet over. Onder het kopje geallieerd vind je dus hoofdzakelijk WW1 begraafplaatsen. Misschien ga ik in de toekomst hier wel over berichten.

WW1

Elk jaar probeer ik eens of tweemaal de regio Ieper te bezoeken. De talloze begraafplaatsen maar ook de voormalige slagvelden, mijn kraters en bunkers maken duidelijk dat hier ruim 100 jaar geleden veel leed is geleden. Op sommige plekken kun je de waanzin van oorlog gewoon voelen.
Het nadeel van de regio Ieper is dat je de busladingen vol toeristen moet ontwijken als je rustig wilt fotograferen. Geduld is een schone zaak.


Mijn gebruikte gear

Bodies:
  • Canon 5Dmark 3
  • Canon 5Dmark 4
Objectieven:
  • Canon EF 24-70MM f/2.8 L USM II
  • Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art
Gebruikte hard/software:
  • Lightroom Classic CC
  • Photoshop CC
  • Nik collection by DxO
  • Loupedeck
  • Tablet Wacom Intous Pro M

Via onderstaand formulier kunt u mij een berichtje sturen. Ik probeer zo spoedig mogelijk te reageren. 

Latest posts by Webmaster (see all)