Over oorlogsgraf.nl

Wie/wat is Oorlogsgraf.nl?

Deze site wordt beheerd door John van den Boogaart. In het dagelijkse leven werk ik in de metaalsector en in mijn vrije tijd ben ik bezig met fotografie en houd ik mij bezig met WW2. Ik lees daarnaast veel boeken/naslagwerken over de oorlog om er bijvoorbeeld achter te komen wat iemand zijn rol was in de oorlog.

Defensiefotografie

Naast deze hobby ben ik ook actief op diverse militaire oefenterreinen waar ik onze defensie fotografeer. Samen met collega Martin Bos beheren wij DefensiefotografieNederland

Wat is het doel van deze site?

Hoofdzakelijk een naslagwerk opbouwen en een plek te creëren om mijn foto’s te tonen. Daarnaast informatie te verstrekken over bepaalde begraafplaatsen en mensen hiervoor te interesseren cq informeren. 

Rare hobby, graven fotograferen

Dat hoor ik wel eens. Ik fotografeer graag maar je moet wel een onderwerp hebben wat je aanspreekt anders stop je er snel weer mee. Ik fotografeer vaak defensie, dit kunnen voertuigen zijn als zowel complete oefeningen. Nadeel daarvan is dat het bijna enkel door de weeks kan. Dus voor de weekenden zocht ik iets anders. Sinds ik mij kan heugen ben ik al geïnteresseerd in de 2e wereldoorlog. Vooral tastbare zaken bezoeken fascineren mij. Ik wil graag op de plek staan waar iets zich heeft afgespeeld. Slagvelden, oude bunkers en begraafplaatsen zijn indrukwekkend omdat je hier je gedachten kunt laten gaan. 

Voor mij geen drukke stranden, concerten, evenementen enzovoort. Ik loop liever in mijn eentje over een begraafplaats. Rustig op een bankje zitten, niemand die aan je kop zeurt. Heerlijk.

Begraafplaatsen

Ik bezoek begraafplaatsen van beide zijdes, dus naast geallieerde ook de Duitse. Ik zoek daarbij graag bepaalde graven op die een verhaal hebben. Dit kan een triest verhaal zijn, juist een mooi of een gruwelijk verhaal.
Je hierbij verdiepen in de geschiedenis boeit mij. Alle (korte) verhalen op de site probeer ik zo neutraal mogelijk te brengen. Vooral bepaalde achtergronden van Duitse graven kunnen bij sommige mensen verkeerd vallen. Geen enkel verhaal, foto of andere info is bedoeld als verering of verheerlijking van het naziverleden. Ik behandel op deze site graven van allerlei types Duitsers. Dit kunnen helden zijn, kinderen maar net zo goed SSers. Ook Nederlanders die voor de Duitse zijde gekozen hebben komen aan bod.

Sommige mensen zijn van mening dat je dit moet doodzwijgen en al helemaal niet moet laten weten waar bepaalde personen liggen cq aandacht op vestigen. Ik ben van mening dat je dit juist wel mag behandelen en benoemen om zo wat bij te leren. Geschiedenis moet je niet wegstoppen wanneer het je niet aanstaat.

Mijn gebruikte gear

Bodies:

  • Canon 5Dmark 3
  • Canon 5Dmark 4

Objectieven:

  • Canon EF 24-70MM f/2.8 L USM II
  • Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art

Gebruikte hard/software:

  • Lightroom Classic CC
  • Photoshop CC
  • Nik collection by DxO
  • Loupedeck
  • Tablet Wacom Intous Pro M


Instagram