Oorlogsgravenrondrit: Venray en Ysselsteyn

Paasochtend, prachtig weer om eens wat oorlogsgraven te bezoeken. Ditmaal een korte oorlogsgravenrit naar Venray war cemetery en omdat het dichtbij elkaar ligt, ook Ysselsteyn bezocht. Onderaan de pagina vind je een fotoverslag.
Voor ik naar een CWG begraafplaats ga bezoek ik eerst de website van de Commonwealth Graves Commision. Hier kun je alle slachtoffers vinden die op de betreffende begraafplaats liggen en je kunt eenvoudig de exacte graflocaties opzoeken.
Vaak kun je ook de plattegrond afdrukken en dan is het eindeloos zoeken niet meer nodig. 

REPORTER WILLIAM EWART RIPPON

Tussen alle vliegeniers, privates, sergeanten en vele andere rangen en functies valt dit graf wel op qua tekst. Een war reporter.
William was een oorlogscorrespondent voor de Engelse krant “Peterborough Citizen and Advertiser”.
Zoon van dominee John en Margaret Rippon en was getrouwd met Edith Constance Rippon. Naar verluidt is William met het voertuig waar hij in zat op een Britse tank gereden, of uitgeweken voor deze tank en toen iets geraakt waarbij hij zwaargewond is geraakt. Hij is overgebracht naar het St. Josef ziekenhuis in Venlo alwaar hij op 16 maart 1945 is overleden. Enkele weken later was de oorlog afgelopen.

Ysselsteyn

Vorige maand kon je lezen op Kliknieuws dat er weer 3 gesneuvelden hun naam terug gekregen hebben. Walter Sjuts, Herbert Schmidt en Ernst Fischer zijn na 78 jaar alsnog geïdentificeerd na jarenlang onderzoek door Iwan van Dijk uit Boxmeer. Momenteel staat er nog geen steen/kruis op hun graf, zodra deze er op staat dan plaats ik een foto. 
Ook de in 2020 gevonden vlieger Otto Tillack is in maart 2022 begraven op Ysselsteyn. Ook hier nog geen kruis op zijn graf  (AB-13-305).

Kunstwerk

Bij de achteringang staat nu een idem bord als bij de vooringang met uitleg over de begraafplaats. Ook staat er een soort van kunstwerk. Ik heb geen idee wat het moet voorstellen, uitleg ontbreekt (nog).  
In vak TE hebben ze een poosje geleden tevens een grote boom gekapt. Het ziet er meteen een stuk ruimtelijker uit. 

 

Gebruikte bronnen:
Peterboroughtoday.co.uk
CWGC

Gepubliceerd op: 17 april 2022. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie