Oorlogsgraven rondrit: Grebbeberg-Oosterbeek-Loenen

Laatste wijziging: 1 februari 2024.

Zaterdag 29-5, een prachtige dag om een rondrit te maken. Vandaag lag de focus op Nederlandse oorlogsgraven.
We begonnen op de Grebbeberg te Rhenen, vanaf daar naar Oosterbeek om de oude kerk vluchtig te bezoeken en vervolgens de Airbornebegraafplaats. Er tegenover ligt de burgerbegraafplaats met enkele oorlogsgraven. Daarna doorgereden naar Loenen voor het ereveld aldaar en het monument Woeste hoeve.

Grebbeberg

Op deze locatie vind je bijna 900 graven waarvan +- 400 op en rondom de Grebbeberg sneuvelde tijdens de inval waarbij het Nederlandse zich dapper verdedigde met de middelen die ze hadden. Hiermee konden ze een overmacht toch enkele dagen tegenhouden. Iets wat de Duitsers zelf ook niet verwacht hadden. De overige graven zijn van Nederlandse militairen die elders in het land sneuvelde bij de inval en bij latere gevechten. Tijdens de oorlog lagen op deze plek ook Duitsers begraven die in Nederland gesneuveld waren. Deze zijn later grotendeels naar Ysselsteyn overgebracht. Rechtsachter op de begraafplaats vind je een informatiecentrum met persoonlijke verhalen en uitleg. Links en rechts langs de zijdes vind je diverse monumenten voor de eenheden die hier dapper vochten.

Centraal achteraan vind je een monument met vele namen van gesneuvelden die geen aanwijsbaar graf hebben. Rechtsachter in rij14 vind je momenteel nog 3 graven zonder steen. Deze zijn 7 april herbegraven. Tzt zullen deze een nette grafsteen krijgen zoals de rest. Bekijk hier een korte film van de herbegrafenis, gemaakt door OGS.
Vergeet bij het vertrek niet een vrijwillige donatie in de zuil te gooien.

Oosterbeek

In Oosterbeek vind je aan de Benedendorpseweg de oude kerk. Deze speelde een rol tijdens de slag om Arnhem en is ook deels verwoest tijdens de oorlog. Rondom de kerk vind je wat monumenten. Rechts van de kerk vind je het voormalige hospitaal tijdens de oorlog.


Op een kleine 10 minuten rijden vind je de Airborne begraafplaats. Hier liggen 1700 Gemenebest en 79 Poolse slachtoffers. Ook vind je er 3 Nederlandse grafstenen. Aan de overzijde van de Airborne begraafplaats ligt een burgerbegraafplaats. Hier liggen ook diverse oorlogsslachtoffers, zowel burgers als militair. Loop bij binnenkomst linksaf en je loopt er automatisch op. In het pad met oorlogsgraven vind je links ook het graf van Alexander Lipmann Kessel. Een in Zuid-Afrika geboren arts in dienst bij de 16 Parachute Field Ambulance. Lipmann redde tijdens Market-Garden het leven van Brigadegeneraal Hacket. Na de oorlog ging hij terug naar Engeland en bleef daar tot zijn dood in 1986. Zijn wens was om begraven te worden bij zijn voormalige strijdmakkers waardoor je hem dichtbij de Airbornebegraafplaats vindt.

 

Ereveld Loenen

In het plaatsje Loenen (onder Apeldoorn) ligt het ereveld voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Hier liggen niet enkel militaire slachtoffers maar ook vele burgerslachtoffers. Ook hier vinden nog regelmatig (her)begravingen plaats. Tevens is er nu een plek ingericht waar veteranen die niet door oorlogsgeweld zijn omgekomen begraven kunnen worden. Dit is ten tijde van schrijven nog in aanleg al liggen er reeds verschillende graven.

Monument Woeste hoeve

Als je het ereveld Loenen bezoekt kun je dit mooi combineren met het monument Woeste hoeve. Hier werden tijdens de oorlog op 8 maart 1945 117 mensen gefusilleerd naar aanleiding van een aanslag door het verzet waarbij Hanss Albin Rauter zwaar gewond raakte.

Plaats een reactie