Laatste wijziging: 1 februari 2024.
Aan de Groesbeekseweg in Mook vind je deze CWGC begraafplaats waar 322 slachtoffers rusten. 308 hiervan zijn geïdentificeerd.
Je komt via een toegangspoort binnen, rechts hiervan ligt een steen met daarop een bord van de Liberation route. Via een grasveldje omsloten door een heg kom je bij een trap die naar het Cross of Sacrifice leidt. Voor rolstoelbezoekers is er links van de begraafplaats een vlak toegangspad.
De 322 graven liggen verspreid over 4 plots. Plot 1 vind je linksvoor, plot 2 rechtsvoor, plot 3 linksachter en plot 4 uiteraard dan rechtsachter. Het grafregister en bezoekersboek vind je in het centraal gelegen paviljoengebouwtje achteraan op de begraafplaats.
Het gros van de gesneuvelden komt uit Engeland, de overige uit Polen, Nieuw Zeeland, Canada en Australië.
De Poolse graven zijn eenvoudig te herkennen aan de afwijkende vorm van de headstone. In plaats van een zwak afgeronde hebben deze meer een puntige vorm die afgerond is.
CWGC informatie
Het oudste slachtoffer volgens de CWGClijst is 42 jaar (Harold Groutage), de jongste (Leonard Alfred Osborne) is maar 17 jaar oud geworden.
In deze lijst kun je van alle slachtoffers diverse informatie inzien, mits bekend. Ook zie je alle persoonlijke inscripties, de zogenaamde epitaven.
De hoogste rang is bijvoorbeeld Luitenant Kolonel, George Dickson I.C.14
Goedemorgen,
Ik zou graag willen weten waar de Poolse vlaggetjes zijn gekocht die bij de graven staan van de Poolse militairen.
In mijn woonplaats heb ik het graf geadopteerd van een Poolse militair en ik zou ook graag zo’n vlaggetje bij zijn graf willen plaatsen.
Goedemorgen Frank,
Als ik zelf vlaggetjes koop bestel ik ze hier https://www.vlaggenclub.nl/search?sSearch=polen&p=1
Je kunt kiezen voor de papieren of de stoffen variant waarbij de laatste wat langer meegaat uiteraard. Er zijn ook diverse andere verkopers, googlen op “zwaaivlaggen” en je komt er diverse tegen.