De focus van deze site ligt op Duitse WW1 en WW2 oorlogsbegraafplaatsen. 
Aangezien er al bergen aan informatie over geallieerde begraafplaatsen is te vinden richt ik mij voornamelijk op de Duitse variant. Naast Duitse begraafplaatsen bezoek ik ook veel geallieerde dodenakkers. Enkel zal ik deze hier minder behandelen.

Nederland

In Nederland ben je vrij snel klaar wat betreft Duitse begraafplaatsen. Naast Ysselsteyn (grootste van Europa qua oppervlakte) liggen er her en der nog wat Duitsers op burger kerkhoven maar verder zul je er in Nederland geen vinden. Geallieerde begraafplaatsen zijn er een stuk meer. Wil je dus grote begraafplaatsen zoeken van de Duitsers zul je naar het buitenland moeten.

België

Net over de grens bij Valkenswaard, vind je in Lommel de grootste Duitse begraafplaats van België waar voornamelijk gesneuvelden uit de tweede wereldoorlog liggen en een klein aantal uit de eerste wereld oorlog.
In de Ardennen vind je in Recogne, net boven Bastogne, een 2e relatief grote Duitse begraafplaats uit de tweede wereldoorlog. Hier liggen voornamelijk slachtoffers van de battle of the Bulge.

In west-Vlaanderen vind je de 4 grootste begraafplaatsen uit de eerste wereldoorlog. Langemark, Hooglede, Menen en Vladslo. In het Waalse gedeelte vind je nog diverse kleinere Duitse begraafplaatsen uit de eerste wereldoorlog. Vaak zijn deze gecombineerd met Franse slachtoffers.

Duitsland

In Duitsland vind je vele begraafplaatsen uit zowel de eerste als de tweede wereldoorlog. Teveel om hier op te noemen. Wil je weten hoeveel er zijn en waar ze liggen? Neem een kijkje op de pagina van de Volksbund voor een complete lijst.


Waarom?

Waarom bezoek ik voornamelijk Duitse begraafplaatsen? Ik roei graag tegen de stroom in. Als het gros rechtsaf gaat wil ik naar links en vice versa. Gaat iedereen door de rode deur wil ik door de groene. Velen bezoeken de geallieerde begraafplaatsen, ik de Duitse.
Wat mij nog is bijgebleven van school en vroeger an sich: WW2 was erg. Alle Duitsers waren slecht. Amerikanen goed en joden hadden het erg slecht. Dat is wat er in geramd zit. Weinig nuance.
Dan ga je diverse oorlogsboeken lezen en het meeste wordt vanuit het oogpunt van de Amerikanen, Engelsen en Canadezen verteld.
Maar ik wilde meer weten over de Duitsers, het hoe en waarom vanuit hun oogpunt. Waren echt alle Duitsers slecht? Of mag en kun je hier onderscheid in maken?

Zodoende loop ik regelmatig over Ysselsteyn om graven te fotograferen en naderhand probeer ik te achterhalen wat het verhaal achter die naam is. Andersom kan ook, ik lees een boek en kom een verhaal tegen over een Duitser waarna ik naar Ysselsteyn rijd en dan het graf fotografeer. Het is geen poging om de slechte dingen die ze gedaan hebben te bagatelliseren of te ontkennen maar een poging om achter de verhalen te komen van de gemiddelde Duitser en Nederlander die op Ysselsteyn ligt. Ik geloof namelijk niet dat elke Duitser en Nederlander in Duitse krijgsdienst overtuigd Nazi was.

Het is niet allemaal zwart/wit. Sommige verhalen maken duidelijk dat het soms nog veel erger was dan hoe ik het me eerst voorstelde. Andere verhalen maken het ook duidelijk dat een aantal soldaten hun hart op de juiste plek hadden zitten. 

Verhalen achter de steen

Ik kan mensen tevens aanraden om ook eens wat vooronderzoek te doen voor je naar een oorlogsbegraafplaats gaat. Maakt niet uit welke zijde je bezoekt maar kijk eens wat bepaalde personen betekend of gedaan hebben. Het maakt een bezoek veel interessanter. Ipv honderden of duizenden witte kruisen, zerken of tegels in de grond te zien kun je iets leren over de geschiedenis. 
Voor mij is een grafsteen een tastbaar iets naar het verleden. Dat vind ik interessanter dan een bordje in een museum met uitleg over een bepaalde actie waarbij 50 “naamlozen” zijn omgekomen. 3 stappen verder en je bent het vaak al vergeten. Ga bij een graf staan waarvan je de geschiedenis weet en het komt veel beter binnen.

Meningen

Op diverse pagina’s zul je tevens mijn mening kunnen lezen. De feitelijke informatie is zorgvuldig uitgezocht. Slachtofferaantallen etc variëren vaak op diverse websites. Ik haal mijn info voornamelijk van de informatieborden bij de begraafplaatsen daar ik er vanuit ga dat deze correct zijn. Waar ik wel eens mijn persoonlijke mening over wil geven is hoe ik mijn bezoek ervaren heb. Was de begraafplaats goed verzorgd? Goede parkeergelegenheid enzovoort. We mogen allemaal een eigen mening hebben. Hierdoor kan mijn mening, gebaseerd op een bezoek/momentopname, afwijken van een andere mening. 

Fotografie

Ik fotografeer voornamelijk voor mezelf.  Het bezoeken en fotograferen van begraafplaatsen geeft me rust. Zeker de Duitse begraafplaatsen zijn veelal geen toeristische attracties en daardoor rustig. Door de afwijkende bouwstijl, vaak een ietwat grimmige/bedompte sfeer is het interessant om daar te fotograferen. 

Vladslo. Eerste wereldoorlog begraafplaats

Webmaster

Amateurfotograaf geïnteresseerd in WW1 en WW2. Ik richt mij vooral op de oorlogsgraven van de Duitsers uit beide oorlogen. Op deze site zul je dus ook het meeste van deze begraafplaatsen zien met een focus op Ysselsteyn.