Ysselsteyn-Vak P

Leestijd: 2 min.

Vak P vind je voor het centrale plein rechts, het een na laatste vak . In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen.

Wie alle graven naloopt zal zien dat bijna 1/3 van dit vak de tekst Ein Deutscher soldat bevat. 89 kruisen voor gesneuvelden die niet geïdentificeerd konden worden.
Uit de bekende informatie over de gesneuvelden kun je afleiden dat de jongste in dit vak 17 jaar* is, waarbij het aantal kindsoldaten in dit vak op 10 uitkomt.
De oudste is 47 jaar oud geworden. Let wel, onder de bijna 90 onbekende gesneuvelden kunnen nog jongeren of ouderen zijn.
Een groot deel van de gesneuvelden is in de provincie Noord Brabant omgekomen. De meest voorkomende maanden van sneuvelden zijn september-oktober 1944 met wat uitlopers tot april 1945.

Vrouwen en burgerkinderen zijn in dit vak niet te vinden, althans niet onder de bekende graven. 1 persoon in dit vak is op zijn 25ste verjaardag overleden, Paul Lartz P-7-164. 3 Nederlanders zijn er 3 te vinden, dit zijn:

– Heinrich Leers (Jäger)    18 jaar oud, geboren in Vaals. P-1-24
– Albertus Meiers (Sturmmann)   36 jaar oud, geboren in Haarlem. P-10-245
– Paulus Nieuwenhuis (Sturmmann)  17 jaar oud, geboren in Amsterdam.  P-11-251   

Rangen

Qua rangen vindt je hier weinig opvallende. Naast de vele Unteroffizieren, (Ober)gefreiters, Grenadiers en Feldwebels ligt er 1 Hauptvormann. Deze rang zie je enkel bij de Reichsarbeitsdienst. 

Voormalige begraafplaats Mierlo

Het merendeel van de gesneuvelden zijn overgebracht vanuit Mierlo. Naast de huidige militaire begraafplaats aldaar aan de Geldropseweg lag links ervan een Duitse begraafplaats. Deze zijn in 1948 overgebracht naar Ysselsteyn aldus Find a grave. Volgens het informatiebord bij de begraafplaats is dit in 1954 gebeurd.

*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
Find a grave Ysselsteyn
– Informatiebord begraafplaats Geldropseweg Mierlo.
– Eigen foto’s
Ancestry


Data betreffende vak 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


– 300
– 89
– NNB
– 0
– 0
– 0
– 10
– 0
– 3
– 0
– 0
– Geen

Plaats een reactie