Bij binnenkomst ga je meteen links over het grasveld waar de sarcofaag met WW1 slachtoffers staat. Loop geheel door tot je in de hoek bent van de begraafplaats, daar ligt vak CD.
Dit vak ligt dus nog voor de eerste rij vakken die aangelegd zijn zoals A,B,C,D.
In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen en op de begraafplaats staat sinds kort een plattegrond.
Voormalige begraafplaatsen
Een groot aantal (>130) gesneuvelden in dit vak lagen voorheen in een veldgraf in voornamelijk Overijssel en Gelderland.
De overige lagen voorheen begraven in:
- Elst -Algemene Begraafplaats Hollanderbroeksestraat
- Lent -RK begraafplaats
- Waardenburg -Algemene begraafplaats
Rangen
Qua rangen vind je hier 1 opvallende, een MUSK. Musketier. Deze benaming kwam je in WW2 niet veel meer tegen, het was meer bedoeld als een moreel opvijzelde benaming als Grenadier en Füselier aldus het boek Kriegssprache.
Het gros van de rangen bestaan uit Unteroffizieren, (Ober)gefreiters en (ober)jägers. Ook liggen er een vijftal Arbeitsmannen.
De hoogste rang in dit vak is Leutnant. Daarnaast liggen er diverse (Ober)Wachtmeisters der Polizei en 1 zugwachtmeister der Polizei.
Vrouwen, kinderen, kindsoldaten en leeftijden
De oudste in dit vak is 58 of net enkele dagen 59 jaar geworden. Johannes Kriwet 26-11-1885 – † november 1944 (CD-5-122).
De jongste is 16 jaar oud geworden en diende bij het RAD (Reichsarbeitsdienst) (CD-8-191).
Dit geldt uiteraard onder de bekende graven. Ook hier geldt, onder de onbekenden kunnen nog jongeren of ouderen liggen.
De gemiddelde leeftijd onder de gesneuvelden in dit vak ligt rond de 27 jaar.
Het aantal kindsoldaten in dit vak bedraagt 19. Deze gesneuvelden zijn niet ouder geworden dan 17 jaar.
Er liggen geen vrouwen en burgerkinderen in dit vak.
Het aantal onbekende soldaten is 113. Dit staat weer in verband met grote aantal veldgraven waaraan je de conclusie kunt verbinden dat er op dat moment geen/weinig tijd was om de doden goed te begraven en te documenteren.
Nederlanders
2 Nederlanders liggen in dit vak. Beide overleden op 10 april 1945 in het Drentse Diever. 2 dagen later werd Diever bevrijdt. Het verzet liep echter de hard van stapel door de komst van Franse paras enkele dagen eerder en begonnen alvast NSBers op te pakken. Hierop kwam de SS die verderop zat naar Diever om de orde te herstellen. 1 groep arresteerde willekeurige burgers en de andere groep ging achter de Franse paras aan. Bij vuurgevechten kwamen er ongeveer 10 SSers om het leven. Of hierbij de onderstaande Nederlanders hoorden is niet bekend.
’s Avonds kwam de SD commandant van Steenwijk zijn woede koelen op de groep gegijzelde burgers. 10 personen werden hierbij doodgeschoten en 1 overleefde door zich dood te houden. Lees het uitgebreide verhaal op de bronsite (1)
– Petrus Tieleman (CD-9-215) 26-10-1926 † 10-4-1945
– Hendrikus Coppers (CD-9-216) 27-6-1914 † 10-4-1945
Oorzaken overlijden
Van het gros is onbekend wat de oorzaak van overlijden is. Van 1 persoon is bekend dat hij neerstortte bij Vierlingsbeek op 6 februari 1945.
2x overleden
Als je goed alle stenen bekijkt kom je regelmatig (slordige) foutjes tegen. Johann Sobocinski is volgens de steen gestorven op 7-10-1926 en op 3-10-1944. Johann overleed enkele dagen voor zijn 18e verjaardag.
Broninfo
*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
(1) Drenthe in de oorlog
– Find a grave Ysselsteyn
– Eigen foto’s
– Ancestry
Data betreffende vak
Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:
– 300
– 113
– 0
– 0
– 0
– 0
– 19
– 0
– 2
– 0
– 0
– Musketier