Vak CC vind je links voorbij het centrale plein. Het 3e vak aan je linkerzijde, meteen naast het centrale pad is vak CC. De vakken CA-CB-CC hebben in tegenstelling tot het gros geen 300 graven maar 350. Er zijn 2 extra rijen achter gezet omdat hiervoor ruimte was zodat er geen nieuw vak gemaakt hoefde te worden.
In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen en op de begraafplaats staat sinds kort een plattegrond.
Rhenen
Het overgrote merendeel van de gesneuvelden in dit vak komen van de erebegraafplaats “De Grebbeberg” te Rhenen. Tijdens de oorlog was deze begraafplaats voor Nederlanders en voor gesneuvelden uit Nazi-Duitsland. Na de oorlog zijn deze laatste graven overgebracht naar Ysselsteyn.
De begraafplaats is de hele oorlog in gebruik geweest waardoor de gesneuvelden niet enkel uit de meidagen van 1940 zijn. Het gros bestaat wel uit SSers.
Anderen in dit vak lagen voorheen begraven in Angeren, Gendringen, Megchelen, Utrecht en een aantal veldgraven uit een aantal provincies.
Rangen
Qua rangen vindt je ook hier een paar opvallende. Naast de standaard Unteroffizieren, (Ober)gefreiters, Grenadiers en Feldwebels ligt er een Oberschirrmeister.
Dit was naar verluidt een persoon die leiding had over een technische werkplaats, voertuigdepot. Verder vind je er een Volkssturmmann (VSTM.). Dit was de laagste rang bij de Volkssturm, een Nazi-Duitse volksmilitie welke richting het eind van de oorlog opgericht werd.
Zoals eerder vermeld zijn vele graven overgekomen vanuit Rhenen waardoor het aantal SS-ers relatief hoog is in dit vak. Je vindt er dus diverse SS-rangen zoals SS-Grenadiers, SS-Sturmman, SS-RottenFührer, SS-Unterscharführer, SS-Oberscharführer, SS-Hauptscharführer (HPTSCHA.), SS-Obersturmführer (OSTUF.) en de hoogste in dit vak, een SS-Hauptsturmführer (HPTSTUF.) wat je kunt vergelijken met de rang Kapitein. De graven van SSers zijn niet als zodanig gemerkt. Dwz, er staat geen SS- voor de rang.
Los van de SS ligt er nog 1 Hauptmann (Kapitein) en 2x een Major.
Vrouwen, kindsoldaten en leeftijden
De oudste in dit vak is 59 jaar (Johann Deres CC-1-3) en de jongste 17 jaar. Dit uiteraard onder de bekende graven. Ook hier geldt, onder de onbekenden kunnen nog jongeren of ouderen liggen. De gemiddelde leeftijd onder de gesneuvelden in dit vak ligt rond de 26 jaar.
Het aantal kindsoldaten in dit vak bedraagt 12. Alle 12 zijn ze niet ouder geworden dan 17 jaar.
Er liggen zover bekend geen vrouwen en burgerkinderen in dit vak.
Nederlanders
Er liggen 6 (voormalige) Nederlanders. Deze Nederlanders waren in dienst van de Duitsers. 1x bij de Sicherheitsdienst en 5x bij de Waffen SS.
– Johannes Faure. CC-6-131. Overleden op 35 jarige leeftijd.
– Theodorus Gebbinck. CC-13-319. Overleden op 36 jarige leeftijd. Rang SS-Rottenfüher.
– Foppe Wiersma. CC-8-190. Overleden op 36 jarige leeftijd. Rang SS-Grenadier.
– Willem Heubel. CC-6-146. Overleden op 34 jarige leeftijd. Rang SS-Hauptsturmführer.
– Johannes de Jong. CC-6-137. Overleden op 26 jarige leeftijd. Rang SS-Rottenfüher.
– Gerardus Snels. CC-6-136. Overleden op 17 jarige leeftijd. Rang SS-Grenadier.
Johannes Faure
Op graflocatie CC-6-131 ligt Johannes Faure.
Johannes was werkzaam voor de Sd en behoorde tot de Gestapo formatie “Kommando Frank” te Zeist.
Op 15 augustus 1944 was hij samen de SS-untersturmführer Nicolay Ludwig Johannsen een controle aan het uitvoeren bij de familie Leijstra te Burgum welke daar een slagerswinkel runde. Ze wilden de voedsel voorzieningadministratie controleren omdat hiermee geknoeid zou zijn.
In werkelijkheid wilden ze Freerk Leijstra arresteren, maar Freerk was op dat moment niet aanwezig.
Er kwamen ondertussen diverse mensen het pand binnen welke allen werden aangehouden en in een kamer gezet. Ondertussen kwam Freerk en 3 andere verzetsmannen dit ten ore en ze besloten actie te ondernemen. Ze drongen de winkel binnen en vielen de 2 Sders aan waarbij een worsteling ontstond. De SSer Nicolay werd uitgeschakeld met 2 nekschoten, Faure werd ook geraakt en overleed even later. Missie geslaagd?
Niet echt. Als wraak werd de woning van Leijstra vernield en in Vught werden er op 18 augustus, amper 3 dagen later, maar liefst 11 Friese verzetsmannen gefusilleerd.
Bron: Strijders, onderdrukkers en bevrijders door Jack Kooistra. Blz 193/194
Willem Heubel
Op graflocatie CC-6-146 vind je het graf van Willem Heubel.
Geboren op 7 juni 1910 te Amsterdam en was de broer van de zwarte weduwe Florrie Heubel, beter bekend onder de naam Florrie Rost van Tonningen.
Willem is als vroeg lid van de Nederlandse SS uitgezonden geweest naar Rusland (1941) alwaar hij het ijzeren kruis 2e klasse ontving voor bewezen moed.
Hierna is hij de officiersopleiding gaan volgen om SS officier te worden welke hij succesvol afrondde. Hij behaalde de rang Hauptsturmführer wat te vergelijken is met kapitein. Willem Heubel kreeg de leiding over een compagnie van de Landstorm aan het eind van de oorlog.
Dit werd hem ook fataal. Op 28 april, 1 week voor de bevrijding sneuvelde hij bij Elst.
Eind 2020 was er nog ophef bij dit graf toen een Vlaamse politica bloemen legde. Ze werd enige tijd later uit de partij gezet voor dit voorval.

*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
– Find a grave Ysselsteyn
– Eigen foto’s
– Ancestry
Data betreffende vak
Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:
– 350
– 54 waarvan 1 graf 3 onbekende soldaten bevat
– nnb
– 0
– 0
– 0
– 12
– 0
– 6
– 0
– 0
– Oberschirrmeister
Ik ben al vele jaren op zoek naar mijn oom, Roel Robbertsen eigenlijk voor mijn vader die zijn hele leven ook op zoek was naar zijn broer, die in Putten met de razzia’s meegevoerd is naar Duitsland en daar is gefuseerd en nooit gevonden is.
Het zou zo mooi zijn als ik dat voor mijn vader zou mogen oplossen.
Ik weet dat ze overal de oorlog slachtoffers aan het identificeren.
Kunt u mij een advies geven hoe dat mogelijk zou zijn..
Hallo John,
Ysselsteyn afdeling CC
Hier heb ik veel onderzoek naar gedaan.
Hier rusten veel Duitse soldaten uit onze streek.
Vorig jaar een boek uitgegeven over de 170 Duitse soldaten die in onze streek zijn gesneuveld.
Op 6 mei jl hebbben wij een monument opgericht waar ook deze Duitse soldaten worden herdacht met naam.
Engelse en Canadese en Hollandse soldaten RAF piloten , dwangarbeiders , burgers allen worden op dit monument herdacht.