Ysselsteyn-Vak CB

Leestijd: 3 min.

Vak CB vind je links voorbij het centrale plein.  Loop 3 vakken voorbij het centrale plein en het 2e vak vanaf het pad links is CB. De vakken CA-CB-CC hebben in tegenstelling tot het gros geen 300 graven maar 350. Er zijn 2 extra rijen achter gezet omdat hiervoor ruimte was zodat er geen nieuw vak gemaakt hoefde te worden.
In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen en op de begraafplaats staat sinds kort een plattegrond.

De vakken CA&CB hebben lange tijd hun grasmat moeten missen, nu in 2022 is het pas weer redelijk groen in plaats zand/dor en droog. 

Rhenen & Utrecht

Het merendeel van de gesneuvelden in dit vak komen net zoals die van het vak CC vanaf de erebegraafplaats “De Grebbeberg” te Rhenen. Tijdens de oorlog was deze begraafplaats voor Nederlanders en voor gesneuvelden uit Nazi-Duitsland. Na de oorlog zijn deze laatste graven overgebracht naar Ysselsteyn. 
De begraafplaats is de hele oorlog in gebruik geweest waardoor de gesneuvelden niet enkel uit de meidagen van 1940 zijn. Ook hier liggen een relatief groot aantal SSers.
Anderen in dit vak lagen voorheen begraven in Utrecht (begraafplaats Tolsteeg) en een aantal veldgraven uit een aantal provincies.


Rangen

Qua rangen vindt je hier niet veel opvallende, je vindt er wel de enige General Arzt. Dr Kurt Günther, geboren op 24 december 1889 en overleden op 24 maart te 1941.
Het gros van de rangen bestaan uit Unteroffizieren, (Ober)gefreiters en Grenadiers.

Zoals eerder vermeld zijn vele graven overgekomen vanuit Rhenen waardoor het aantal SS-ers relatief hoog is in dit vak. Je vindt er dus diverse SS-rangen zoals SS-Grenadiers, SS-Sturmman, SS-RottenFührer, SS-Unterscharführer, SS-Oberscharführer, SS-Hauptscharführer (HPTSCHA.), SS-Obersturmführer (OSTUF.) en de hoogste in dit vak, een SS-Hauptsturmführer (HPTSTUF.) wat je kunt vergelijken met de rang Kapitein. De graven van SSers zijn niet als zodanig gemerkt. Dwz, er staat geen SS- voor de rang.


Vrouwen, kindsoldaten en leeftijden

De oudste in dit vak is 52 jaar. Heinz Rieckmann CB-10-249 en de jongste was 16 jaar. Johann Haak, geboren op 29 juni 1928 en overleden op 21 september 1944, zijn graf vind je op CB-9-218. 
Dit geldt uiteraard onder de bekende graven. Ook hier geldt, onder de onbekenden kunnen nog jongeren of ouderen liggen.
De gemiddelde leeftijd onder de gesneuvelden in dit vak ligt ook rond de 26 jaar.
Het aantal kindsoldaten in dit vak bedraagt 15. Alle 15 zijn ze niet ouder geworden dan 17 jaar.

Er liggen zover bekend geen vrouwen en burgerkinderen in dit vak.

Scholtenhuis

In Groningen zat tijdens de oorlog de SD in het Scholtenhuis. Hier wilde je absoluut niet terecht komen als lid van het verzet. Deze werden hier op beestachtige wijze verhoord door diverse medewerkers van de SD en SIPO. Op Ysselsteyn vindt je diverse graven van deze medewerkers cq beulen.
1 ervan is Josef Kindel welke je in rij 13, graf 305 kunt vinden. Geboren in 1912, overleden in 1948. Ruim na de oorlog dus. 
In de 3delige boekenserie van Monique Brinks over het Scholtenhuis kun je het uitgebreide verhaal over Josef terugvinden.
Josef liet bijvoorbeeld graag zijn herdershond Astrid los op de gevangen om ze zo aan het praten te krijgen. Naast het mishandelen van gevangen was hij ook niet vies van het executeren.
Een groot aantal SDers waren aan het eind van de oorlog naar Schiermonnikoog gevlucht maar zijn daar alsnog gepakt. Ook Josef werd gepakt en naar het huis van bewaring gebracht alwaar hij in 1948 aan een hersenbloeding overleed. Over hoe hij deze hersenbloeding kreeg is nog onduidelijkheid, de kans is aanwezig dat deze hersenbloeding niet op natuurlijke wijze is ontstaan. 

Nederlanders

Er liggen 11 (voormalige) Nederlanders. Deze Nederlanders waren in dienst van de Duitsers. 

– Berthold Bannasch. CB-1-18.
– Hendrik van den Berg. CB-11-254.
– Johann Brüggemann. CB-1-22.
– Jakob Elenbaas. CB-1-10.
– Jan Froom. CB-1-5. 
– Willi van der Leck. CB-6-146.
– Johannes Magendans. CB-1-19.
– Antonius Nijkamp. CB-1-21.
– Douwe Pijl. CB-11-268.
– Hendrikus Souer. CB-1-20.
– Johannes Straatmeijer. CB-11-251. 

Over Douwe Pijl is een uitgebreid verhaal beschikbaar. Deze kun je hier downloaden.


*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
Find a grave Ysselsteyn
– Eigen foto’s
Ancestry


Data betreffende vak 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


– 350
– 34
– nnb
– 0
– 0
– 0
– 15
– 2
– 11
– 0
– 0
– Geen

2 gedachten over “Ysselsteyn-Vak CB”

Plaats een reactie