Ysselsteyn-Vak AZ

Leestijd: 2 min.

Vak AZ vind je links van de ingang. Loop voorbij het grafveld van de eerste wereldoorlog en loop bij vak BC naar links tot je bij het laatste vak aankomt welke tegen de boomrand ligt. Dit is vak AZ. Dit vak ligt ook niet op een logische plaats want het eerst voorgaande vak AX ligt rechts achterin. 
In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen en op de begraafplaats staat sinds kort een plattegrond.

Breda

Het overgrote merendeel (298) van de gesneuvelden in dit vak komen van de algemene begraafplaats Zuylen in Breda. Deze begraafplaats uit 1826 bestaat nog steeds en herbergt naast talloze burgergraven ook een aantal oorlogsgraven van burgers die tijdens de oorlog sneuvelden. Vlak tegen de begraafplaats aan ligt ook het Pools ereveld waar ook de generaal Stanisław Maczek begraven ligt. 
2 Nederlanders die in dit vak liggen zijn overleden in kamp Vught. Dit toen het kamp niet meer de functie had van concentratiekamp maar een interneringskamp was voor oa (vermeende) foute Nederlanders en geëvacueerde Duitse burgers.

69* gesneuvelden waren vliegers of passagiers en kwamen om bij diverse vliegtuig crashes. Een kleiner aantal was van de Kriegsmarine en kwamen om rondom Nederland.
Het aantal onbekende gesneuvelden in dit vak is erg laag. Maar 2 graven zijn niet geïdentificeerd. 
Er is geen piek in bepaalde data van overlijden. Het varieert tussen 10 mei 1940 en 31 januari 1945.

Rangen

Qua rangen vindt je hier een paar opvallende. Naast de standaard Unteroffizieren, (Ober)gefreiters, Grenadiers en Feldwebels ligt er een Sonderführer, een Prüfmeister, een Reichsbahn-betriebswart(qua rang te vergelijken met Feldwebel) en een Fliegende Inspektor. Nu zijn Fliegende inspektor en Prüfmeister zover ik weet geen rangen maar functies met een bijbehorende rang. Ze dienen bij de luftwaffe en zijn verantwoordelijk voor de technische staat van vliegtuigen zover ik hier data over kan vinden.

Nederlanders, vrouwen, kindsoldaten en leeftijden

De oudste in dit vak is 76 jaar en tevens Nederlander. Jacob van der Kop graf AZ-8-180. Jacob overleed in kamp Vught op 8 januari 1945.
De jongste 17 jaar. Het aantal kindsoldaten in dit vak bedraagt 14. De meeste kindsoldaten vielen na Market Garden (ruim 900) een kleiner aantal +-200 vielen hiervoor, waarbij de vroegste al bij de inval in mei ’40 sneuvelde. De vroegste in dit vak sneuvelde in april 1941 en was een matroos. Zijn naam, Alfred Berlin en ligt op AZ-4-98.

Er liggen naast de eerder vermelde 2 nog andere 2 (voormalige) Nederlanders. Jan Maatman, een SS’er die diende bij de SS divisie Landstorm Nederland en sneuvelde als 18-jarige SS-grenadier bij Breda op 12 september. Meindert de Roos is de 4e Nederlander in dit vak en sneuvelde als 24-jarige Obergefreiter nabij Breda op 5 oktober 1944.

Vrouwen en burgerkinderen vind je geen in dit vak.

*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
Find a grave Ysselsteyn
– Eigen foto’s
Ancestry


Data betreffende vak 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


– 300
– 2
– 0
– 0
– 0
– 0
– 14
– 0
– 4
– 0
– 0
– Sonderführer-Prüfmeister-Reichsbahnbetriebswart-Fliegende Inspektor

Plaats een reactie