Wanneer je via de hoofdingang de begraafplaats betreedt dan loop je recht op het centrale pleintje met in het midden het grote kruis. Loop nu nog ruim 100 meter verder en dan zie je aan de rechterzijde een bankje met daarnaast een vijver. Hier begint het vak TE.
Vak -TE- is tevens 1 van de kleinste vakken op de begraafplaats.
Maar wat is er opvallend aan dit vak?
Het bevat relatief erg veel graven met onbekende soldaten, bijna de helft is onbekend. Het vak is genummerd tot graf 144 maar start pas bij graf nummer 1-6.Update: Sinds 2021 zijn de eerste 5 graven ook voorzien van een kruis.
Ein Deutscher soldat
71 kruisen zijn niet voorzien van een naam, de persoon/personen zijn niet met 100% zekerheid identificeerbaar of zijn zelfs geheel onbekend.
Graven nr 34, 35 en 131 zijn ook geruimd. Diverse graven met onbekende soldaten zijn tevens verzamelgraven. Onder 1 kruis liggen zelfs 8 onbekende soldaten begraven.
1 steen bevat een naam, Josef Nowakowski en “zwei Deutsche soldaten”. Volgens de informatie van Fred op de site Find a grave Ysselsteyn is hij na 2010 geïdentificeerd. Voorheen was het een steen met Drei Deutsche soldaten.
Ook bevat vak TE een graf met 5 en met 6 onbekende soldaten.
Er is 1 dubbelgraf. 2 kruisen die hetzelfde genummerd zijn en tegen elkaar liggen. Dit is TE-7-78 en bevat de gesneuvelden Jakob Dethlefsen en Friedrich-Wilhelm Sawade. Een Duitser en een Pool die samen met hun Heinkel HE-111 neerstortte bij Ossendrecht tijdens de eerste dagen van de oorlog in Nederland. Collega Klabunde ligt echter in een heel ander vak, namelijk BA-4-96. Meer info over deze crash vind je op de site van verliesregister studiegroepluchtoorlog.
Westerbork
Je vindt in dit vak diverse burgers, mannelijk en vrouwelijk. Veel info is er niet bekend over de Nederlanders die in dit vak liggen, anders dan dat de meesten overleden zijn in kamp Westerbork. Was Westerbork niet een doorvoerkamp van de Duitsers? Correct, maar na de bevrijding zijn vele voormalige kampen en kazernes gebruikt als interneringskampen voor ‘foute’ Nederlanders.
Lidmaatschap van de NSB bezorgde je al een plekje in 1 van de bijna 200 kampen. Waarom ‘fout’ tussen aanhalingstekens? De schuld was nog niet in alle gevallen bewezen. De rechtsgang was enorm traag door de enorme hoeveelheid gevangenen. Verdenking van een strafbaar feit was al voldoende voor een ritje interneringskamp en jarenlange opsluiting. Of je echt schuldig was werd pas later vastgesteld. Kwam je ondertussen te overlijden al dan niet met vaststelling of je schuldig was? Dan lig je nu misschien op deze Duitse begraafplaats.
Enige Nederlanders in dit vak die gestorven zijn in Westerbork.
- Eduard Leendert Voorwinden
- Berend Veen
- Dirk van Eijk
- Gijsbert Kuit
- Gerrit Blijleven
- IJf Smit
- Pier Anne Bottinga
- Wilhelm Marie de Haan
- Jan Hendrik Helbers
Landwachter: Jacob Dirk Wijker (Unterscharführer)
Jacob verdween op een dag in 1944 spoorloos. Na de oorlog werd in een tuin in Meppel het lichaam van een onbekend persoon gevonden, een Landwachter. Deze werd begraven op de algemene begraafplaats te Meppel. De nabestaanden van Jacob begonnen na de oorlog een zoektocht naar hun familielid waarbij pas jaren later in 1950 de onbekende landwachter werd opgegraven. Dit gaf helaas geen positieve identificatie en de landwachter werd als “ein Deutscher soldat” begraven op Ysselsteyn. In 1967 werd er een her-identificatie gedaan en werd hij abusievelijk als een Duitser geïdentificeerd.
Jarenlang was het stil tot er in 2007 iemand onderzoek ging doen en in 2010 toestemming kreeg het lichaam op te graven voor DNA onderzoek. Via de familie van Jacob Wijker, zijn nog in leven zijnde zus en een neef en nichtje, werd er uiteindelijk een positieve identificatie op basis van DNA gedaan. Jacob Dirk was uiteindelijk geïdentificeerd en werd herbegraven, nu met zijn naam op het kruis.
Bron: Kroongetuige DNA door Lex Meulenbroek en Paul Poley