Ysselsteyn-Vak BT

Leestijd: 2 min.

Vak BT vind je net voor het centrale plein links. In de grond liggen vierkante blokken met daarop de vak-letters waar je ook een vak aan kunt herkennen.

Het aantal onbekenden in dit vak is relatief laag. 13 gesneuvelden hebben nog een grafsteen zonder naam. Het gros, ruim 230, sneuvelde op Texel bij de opstand der Georgiërs. Hierover kun je van alles lezen op de website De Russenoorlog waar je dmv een tijdlijn meegevoerd wordt in de opstand die in de nacht van 5/6 april 1945 begon. 93 van de gesneuvelden zijn al op 6 april omgekomen. Ze hadden ook nagenoeg allemaal als voormalige begraafplaats de Algemene begraafplaats van Den Burg.
Een goed boek (naar mijn mening) over dit voorval is uitgebracht door het NIMH “De Georgische Muiterij op Texel, april-mei 1945 door Serge Blom”

De oudste persoon* in dit vak is Jan Ringeling op BT-1-6. Overleden in kamp Vught op 13 maart in 1946. Hij werd 71 jaar.
Karl Lendl, begraven op BT-5-108, is de jongste* met zijn 17 jaar en sneuvelde op de 2e dag van de opstand.
Je vindt in dit vak geen enkel vrouwelijk slachtoffer, ook geen burgerkinderen. De oudste in dit vak is ook tevens de enige Nederlander.

Explosie munitie

3 mannen overleden na de oorlog tijdens het ruimen van landmijnen en munitie. 
2 hiervan, Otto Glessener en Julius Krane kwamen om het leven tijdens een explosie van hun wagen vol met munitie. Ze reden, volgens het boek: Achtung Minen van Antoon Meijers, op de Kogerweg in Den Burg met een vrachtwagen welke geladen was met munitie. Deze munitie moest van de BS gedumpt worden bij Oudeschild. De oorzaak van de explosie is nooit achterhaalt. De 3e naam is Ernst Franck, deze kwam om tijdens een explosie van een “granatmine” op 24 augustus 1945.

Rangen

Qua rangen vindt je hier een paar opvallende die minder vaak voorkomen. Naast de vele Unteroffizieren, (Ober)gefreiters, Matrozen en Feldwebels ligt er 1 Oberpfarrer. Dit is een pastor. Volgens Wikipedia “een Pastor is een benaming om een priester aan te duiden die geen parochieverantwoordelijkheid draagt”. 
Edmund Haake (47) zat ten tijde van de opstand in een hotel Lindeboom tezamen met wat collega’s. Ze moesten naar buiten komen van de Georgiërs en werden beloofd gespaard te worden als ze dit vrijwillig en ongewapend deden. Dit was een leugen, eenmaal buitengekomen werden ze alsnog doodgeschoten.

Een dierenarts met de rang Stabsveterinär (Kapitein) vind je op BT-4-95. Een Zoll Sekretär (Sergeant-1) van de douane ligt op BT-8-178.

*Onder de bekenden waarvan deze data bekend is. Niet alle stenen bevatten geboorte en overlijdensdatum.
Gebruikte bronnen
– Find a grave Ysselsteyn
– Eigen foto’s
–  De Georgische Muiterij op Texel, april-mei 1945 door Serge Blom
– Boek: Achtung Minen van Antoon Meijers.
AncestryData betreffende vak 

Aantal genummerde graven:
Aantal onbekende graven:
Ontbrekende graven:
Aantal vrouwen (militair):
Aantal vrouwen (burger):
Aantal kinderen (burgers):
Aantal kindsoldaten:
Overleden na bevrijding (5-5-1945):
Aantal Nederlanders:
Ritterkreuz dragers:
Overleden bij het (gedwongen) ruimen van munitie:
Opvallende rangen:


– 300
– 13

– 0
– 0
– 0
– 1
– 7
– 1
– 0
– 3
– Oberpfarrer

Plaats een reactie