Resten Duitse soldaat gevonden bij Best

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft gisteren de stoffelijke resten geborgen van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Het veldgraf werd bij toeval gevonden bij Best door een persoon die met zijn metaaldetector aan het zoeken was. Dit was in de buurt van de landingsterreinen van de Amerikaanse 101st Airborne Division. De divisie werd hier in september 1944 gedropt voor operatie Market-Garden.
Alles wijst erop dat de soldaat om het leven kwam tijdens gevechten met de Amerikaanse luchtlandingstroepen. In de middag van 17 september 1944 landde het 502nd US Parachute Infantry Regiment bij het punt waar de rijksweg tussen Eindhoven en Best het Wilhelminakanaal passeert. Het innemen van deze brug was een vitaal onderdeel van Market-Garden. Best werd echter onverwacht zwaar verdedigd door Duitse troepen en vormde het toneel van zware gevechten. De Duitsers bliezen de brug, een dag na de landing, op voor de ogen van de Amerikanen.

Half herkenningsplaatje


De Duitse soldaat is destijds begraven op de bodem van een schuttersput. Er werden geen uitrustingsstukken gevonden, alleen een flinke hoeveelheid Duitse patronen en een half herkenningsplaatje. Alle vondsten worden verder onderzocht in het BIDKL-laboratorium op de Dumoulinkazerne in Soesterberg. Onderzoek in het Bundesarchiv in Berlijn moet duidelijk maken van wie het herkenningsplaatje was. De stoffelijke resten worden uiteindelijk herbegraven op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn.

Bron: Koninklijke Landmacht

Otto Tillack

Vorig jaar november werd er ook een Duitse soldaat geborgen, Otto Tillack. Van deze was echter bekend waar hij lag doordat hij met zijn Messerschmitt 109 neergestort was. Deze zal eveneens aan bovenstaande soldaat nog op Ysselsteyn begraven worden.

Gepubliceerd op: 30 juni 2021. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 1 februari 2024.

Leestijd: < 1 minuut

Plaats een reactie