Gesneuveld bij het ruimen van mijnen en munitie

Leestijd: 3 min.

In een eerder artikel had ik aandacht voor de Duitse slachtoffers van het ruimen van mijnen, nu behandel ik de Nederlandse slachtoffers. Burgerruimers en speciaal opgeleide militaire ruimers van diverse onderdelen. Ik heb bijlange na nog niet elk graf bezocht van deze mannen die met gevaar voor eigen leven de Nederlandse bodem probeerden te zuiveren van de enorme hoeveelheid mijnen en munitie die was achtergebleven na de oorlog. Hieronder staat dus een kleine selectie. Wanneer ik weer graven bezocht heb van mijnenruimers dan maak ik hier een nieuw artikel voor aan zodat ook deze namen niet vergeten worden. Als bron voor de namenlijst heb ik het voornamelijk het zeer interessante boek gebruikt geschreven door Antoon Meijers-Achtung Minen.

Mijnen

Mijnen liggen niet enkel onder de grond, ze liggen ook in de zee onder het wateroppervlak zodat boten er tegenaan kunnen varen. Tot op de dag van vandaag worden nog overal land- en zeemijnen en munitieresten gevonden die tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt zijn. Al voor de oorlog begonnen was, tijdens de mobilisatietijd, sneuvelden de eerste militairen tijdens de handelingen met mijnen. Dat wil zeggen, tijdens het leggen en het verleggen van mijnenvelden. Aan het einde en na de oorlog vielen er vele tientallen slachtoffers bij het ruimen ervan.

Zoals in meerdere landen werd er toen besloten om hiervoor “krijgsgevangen” in te zetten. Krijgsgevangen mag je niet inzetten voor zulke taken, dus dit werd omzeild door ze geen krijgsgevangen (POW: Prisoners of war) te noemen maar DEF. Disarmed enemy forces.
Dit scheelde aanzienlijk in Nederlandse slachtoffers. Hier is toen wel de voorloper van de huidige EOD ontstaan, de No1 Netherlands mine lifting company. In april ’45 werd D.O.M opgericht. Dienst opruiming Mijnen welke ook M.O.D werd genoemd, MijnenOpruimingsDienst. Klinkt wat beter dan DOM. Ook het BDOM werd toen opgericht. Burger Dienst Opruiming Mijnen.

 Een aantal graven op ereveld Loenen

Cor Scheick

Deze naam zal sommige mensen wel bekend in de oren klinken. De kazerne waar de huidige EOD gelegerd zit draagt deze naam namelijk. 
Op 16 februari 1945 was de Sergeant-majoor Scheick op de weg tussen Bergen op Zoom en Halsteren mijnen aan het ruimen. Eerder was er op die weg een burger op een mijn gestapt en daarbij om het leven gekomen. Bij het doorzoeken van het talud vond een collega ruimer een shu-mine42. Deze werd snel veiliggesteld. Even later trof het noodlot de SM-Cornelis van Scheick. Een andere Shu-mine42 kwam tot detonatie in zijn gezicht. Hij werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis maar overleed later die dag. Een week na zijn 26ste verjaardag. Cor ligt begraven op Ereveld Loenen in vak D, graf 93.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Leonardus Brandsteder

Omgekomen op 21 april 1945 in Guttecoven bij het ruimen van een antitankmijn M1A1. Je vindt zijn graf op ereveld Loenen in vak A, grafnummer 942.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Albertus Gerardus van Kempen

Omgekomen op 7 juni 1945 in Wapenveld bij het ruimen van een S-mine. Je vindt zijn graf op ereveld Loenen in vak A, grafnummer 882.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Jacob Bosma

Tezamen met Karel Riepen op 11 april 1945 omgekomen in Nuland bij het ruimen van een landmijn. Je vindt zijn graf op ereveld Loenen in vak A, grafnummer 987.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Karel Riepen

Tezamen met Jacob Bosma omgekomen in Nuland bij het ruimen van een landmijn. Je vindt zijn graf op ereveld Loenen in vak D, grafnummer 268.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Marinus Hendricus van Dijk

Tezamen met G Dazert op 16 oktober 1945 in Meijel omgekomen bij het ruimen van een Riegelmine (antitankmijn). Je vindt zijn graf op ereveld Loenen in vak A, grafnummer 916.
Het graf van Gerardus Dazert vind je op de R.K. Begraafplaats St. Barbara te Amsterdam.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gebruikte bronnen: OGS

 


Hendrik Vergouwen † Mathieu Sep † Adrianus van Overveld  † Petrus Smetsers

Op de gesloten RK begraafplaats te Roosendaal vind je een 14tal Nederlandse militaire en burger oorlogsgraven. Op het kleine erehof aldaar liggen 4 mannen die zijn gesneuveld bij het ruimen van mijnen. 

Hendrik Vergouwen (burger mijnenruimer-geen soldaat dus): geboren op 21-3-1904 te Steenbergen. Overleden op 17-6-1945 te Brugge (B)
Petrus Smetsers (burger mijnenruimer-geen soldaat dus): Geboren op 13-4-1903 te Veldhoven. Overleden op 23-6-1945 te Cadzand
Mathieu Sep: Geboren op 12-4-1926 te Kruisland. Overleden op 5-7-1945 te Groesbeek
Adrianus van Overveld: Geboren op 27-9-1907 te Ruchpen. Overleden op 5-8-1945 Roosendaal

 

er zijn geen afbeeldingen gevonden


Helmond begraafplaats Heilige Lambertus parachie

Op de begraafplaats Molenstraat te Helmond vind je diverse Nederlandse oorlogsgraven bij elkaar. Op 14 februari 1946 vielen er 6 doden bij het ruimen van munitie op de vliegbasis. 3 hiervan liggen op de begraafplaats in Helmond. Dit zijn de 37 jarige Fa de Bie (abusievelijk als de Bee in de krant vermeld), de enkele dagen eerder 51 jaar oud geworden F van Leuken en de 43jarige JHC Kuijpers.
Ze waren allen lid van het korps hulpverleningsdienst (bron: Achtung minen-Antoon Meijers) Link naar krantartikel
De 3 anderen die deze dag omkwamen bij de explosie waren de eerste luitenant CJ Veldhuizen, opperwachtmeester WF van den Berg en chauffeur M Waanders. De graven van deze 3 personen zijn mij helaas onbekend. Wat er precies gebeurd is die dag is mij helaas ook nog onbekend.

Plaats een reactie