Friedrich Lengfeld

De Duitse Leutnant Friedrich Lengfeld sneuvelde bij een poging om een Amerikaanse soldaat te redden welke gewond was geraakt in het Hürtgenwald.
De Amerikaanse soldaat lag al uren te schreeuwen om hulp van zijn collega’s nadat hij gewond was geraakt in een Duits mijnenveld. De Leutnant Lengfeld gaf zijn mannen de instructie niet te schieten op medics die eventueel zouden proberen de Amerikaan te bereiken.
De Amerikanen kwamen echter niet waardoor Friedrich zelf een hulpactie startte. Hij voerde zelf zijn mannen aan tijdens een poging om de gewonde Amerikaan te bereiken maar stapte hierbij op een Duitse anti-personeels landmijn. Zwaar gewond werd hij afgevoerd en hij is even later overleden. Er is een monument opgericht voor deze heroïsche daad op het Hürtgenwald soldatenfriedhof door de 22nd US infantry in 1994.
De locatie ‘Wilde Sau minefield’ waar het gebeurde ligt schuin tegenover de parkeerplaats van de oorlogsbegraafplaats, bij het houten bushokje welke je aan de overzijde van de weg ziet staan.

Rölsdorf

Zijn graf is echter hier niet te vinden op de oorlogsbegraafplaats te Hürtgen. Deze ligt enkele kilometers verderop op een burgerbegraafplaats te Düren-Rölsdorf. Je hebt in dit plaatsje 2 begraafplaatsen, een oude en een nieuwe. Route tussen Hürtgenwald en Rolsdorf.
Je moet degene hebben aan de ‘Am Schlagbaum’. Er ligt een ruime parkeerplaats voor de deur waar je de auto kwijt kan. Je kunt op meerdere manieren naar binnen. Via de hoofdingang, dan ga je hierna rechtsaf en volgt het pad terwijl je rechts aanhoudt. Je ziet dan op een gegeven moment aan je linkerzijde het erehofje liggen. Er staat een groot kruis wat je niet kunt missen.
Als je zij-ingang neemt welke een stukje rechts van de hoofdingang ligt dan loop je ineens recht op het erehofje.

De graftekst was in 2021 toen ik er was niet meer te lezen. De letters zijn geheel dichtgegroeid met mos en ander groen. Als je voor het grootkruis staat vind je zijn graf links aan de zijkant als liggende steen. Enige graf met een lantaarn en een fotootje erbij. Hoe het met de desbetreffende Amerikaanse soldaat is afgelopen is helaas onbekend gebleven.

De graftekst op de liggende steen luidt:
Friedrich Lengfeld
+ 29-9-1921
† 12-11-1944

Gepubliceerd op: 1 april 2024. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 3 april 2024.

Leestijd: 2 minuten

Plaats een reactie