CWGC begraafplaatsen: #3 Cemetery register en visitors book

In een reeks korte artikelen behandel ik wat wetenswaardigheden die je tegenkomt op begraafplaatsen die vallen onder de Commonwealth War Graves Commission. In deel 3 behandel ik het cemetery register en het visitors book..
Link naar deel 1: Cross of sacrifice en Stone of remembrance
Link naar deel 2: Epitaaf

Grafregister en gastboek

Op bijna elke door de CWGC beheerde begraafplaats vind je een grafregister en bezoekregister in de daarvoor bedoelde nis. Deze kan verwerkt zitten in een paviljoengebouwtje of bijvoorbeeld in een zuil bij de ingang. Soms moet je even zoeken eer je hem gevonden hebt. Het gastenboek/bezoekregister is bedoeld om bezoekers de gelegenheid te geven hun respect te betonen en een berichtje van dank achter te laten. 

Het grafregister is een uitgebreid boekwerk met daarin uitleg over de begraafplaats. Een plattegrond zit voorin zodat je snel alle vakken en rijen kunt vinden. Alle namen van de gesneuvelden die hier liggen staan ook hierin vermeldt inclusief wat extra informatie. Je vindt er de volledige naam, hun rang en registratienummer. Bij welk onderdeel dienden ze, de sterfdag en de leeftijd. De geboortedatum wordt niet vermeldt.
Verder wordt vermeldt wie de ouders zijn, met hij getrouwd was en waar hij precies vandaan kwam. Hoe groter de begraafplaats des te meer mappen staan er. In Bergen op Zoom volstaat 1 map. In bijvoorbeeld Tyne Cot in België staan er 8 of 9 mappen vol met namen. 

Wil je nu zelf ook zo’n register van een bepaalde begraafplaats dan is het uiteraard niet de bedoeling deze mee te nemen van de begraafplaats. Je kunt een kopie bestellen tegen betaling bij het CWGC.
Zoek je informatie over een enkeling dan kun je op deze zelfde site een zoekopdracht starten waarna je per persoon de informatie kunt inzien. Zoek op cwgc.  Voor degene die dit graag offline bewaren kun je alle informatie opslaan via excel. Met 1 muisklik download je de hele namenlijst van de betreffende begraafplaats.

Gepubliceerd op: 1 mei 2021. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 6 januari 2024.

Leestijd: 2 minuten