CWGC begraafplaatsen: #2 Epitaaf

Laatste wijziging: 18 oktober 2022.

In een reeks korte artikelen behandel ik wat wetenswaardigheden die je tegenkomt op begraafplaatsen die vallen onder de Commonwealth War Graves Commission. In deel 2 behandel ik epitafen.
Link naar deel 1: Cross of sacrifice en Stone of remembrance

Epitafen

Een mooi woord en het zal niet iedereen wat zeggen. Toch kent iedereen ze wel die wel eens bijvoorbeeld een Britse, Canadese of andere begraafplaats bezoekt die valt onder het CWGC. Op vele stenen kom je ze tegen. Geheel onderaan en soms een beetje verborgen door de bloemen of planten die een graf versieren staat wat tekst, dit grafschrift noemen ze een epitaaf. 
Het kan een vers uit een bijbel zijn, een mooie spreuk of een geheel zelf verzonnen tekst. De meeste zijn in het Engels maar je komt ze ook andere talen tegen.
Je kunt er een hobby van maken en ze allemaal fotograferen, daarmee ben je wel even van de straat. Ik mag ze graag lezen en degene die ik mooi vind zet ik op de foto, onderaan de pagina een paar voorbeelden hiervan.
Uiteraard is het gebruik van een epitaaf niet gebonden aan een graf uit de eerste en tweede wereldoorlog. Ze worden al vele honderden jaren gebruikt op allerlei graven en hebben als bedoeling de bezoeker van het graf aan te zetten tot het herdenken van de persoon of gewoon even stil te staan bij de dood.

Gebruikte bronnen:

  • Boek: De militaire begraafplaatsen van WO-1 in Vlaanderen

Plaats een reactie