Laatste wijziging: 18 oktober 2022.
In een reeks korte artikelen behandel ik wat wetenswaardigheden die je tegenkomt op begraafplaatsen die vallen onder de Commonwealth War Graves Commission. In deel 1 behandel ik het cross of sacrifice en de stone of remembrance.
Cross of sacrifice
Op onder andere Britse en Canadese begraafplaatsen zie je vaak een enorm kruis staan met daarop een zwaard. Na de eerste wereldoorlog is dit kruis ontworpen door sir Reginald Blomfeld en het is tot vandaag de dag hetzelfde gebleven.
Dit “opofferingskruis” zie je veelal op plaatsen waar 40 of meer slachtoffers uit de eerste of tweede wereldoorlog begraven liggen. Het kruis is 8 hoekig en er zit een keltisch kruis van brons op. Dat het van brons is kun je vaak zien aan de groene streep die onder uit de punt over het witte kruis heen druipt. Dit is het oxidatieproces.
De afmetingen verschillen wel van begraafplaats tot begraafplaats. De kleinste zijn 4,5 meter hoog, de grotere tot 9 meter.
Op Amerikaanse begraafplaatsen zoals Margraten en Hendrik Kapelle vind je deze kruisen dus niet daar deze niet onder het CWGC vallen, deze vallen onder het American Battle Monuments Commission (ABMC).
Stone of Remembrance
De stone of remembrance is een altaarsteen die bedoeld was voor godsdienstige plechtigheden en is altijd voorzien van de tekst “Their name liveth for evermore” Dat hun naam steeds verder moge leven.
Sir Edwin Lutyens ontwierp vele begraafplaatsen en bedacht ook dit altaar. De steen is meestal 3,5 meter breed en 1.5 meter hoog en er zijn 3 treden naar het altaar.
Toch zie je deze steen niet overal staan, ook hier is weer een aantal graven aan gekoppeld. Pas vanaf 1000 graven wordt een stone of remembrance geplaatst, al zijn er misschien her en der uitzonderingen.
Het altaar wordt veelvuldig gebruikt om kaarsen en/of kransen op te plaatsen en remembrancecrosses op te leggen. Het is veelal ook het eerste wat je ziet als je een begraafplaats opgelopen komt via het entreegebouw of poort.
Gebruikte bronnen:
- Boek: De militaire begraafplaatsen van WO-1 in Vlaanderen
Het cross of sacrifice. Deze foto is genomen op de oorlogsbegraafplaats te Overloon.
Hier vind je geen stone of remembrance daar er “maar” 280 graven zijn.
Deze ‘stone of remembrance’ vind je op de airborne begraafplaats te Oosterbeek. Hier vind je 1680 graven.