Berging BF-109

In Friesland, in het Noorderleeg in Hallum om precies te zijn, gaat binnen afzienbare tijd de BF-109 geborgen worden die hier op 16 juli 1943 neerstortte tijdens een oefenvlucht.
Aan boord zat de 21jarige in Leipzig geboren Unteroffizier Georg Wilhelm, zijn lichaam is echter nooit geborgen.

Tientallen vliegtuigen worden geborgen

In 2019 is een meerjarig project gestart waarbij tientallen vliegtuigen geborgen gaan worden, zowel geallieerde als Duitse.
Voor oktober dit jaar moet er in Friesland eerst een vliegtuig van de RAF geborgen worden welke onder een dijk ligt waarbij de dijk gedeeltelijk weggehaald wordt. Dit is een omvangrijke klus en moet voor het stormseizoen klaar zijn. Ze verwachten dat ze hier de stoffelijke resten van 5 bemanningsleden kunnen bergen. De Vickers Wellington stortte op 26 juni 1943 neer toen hij werd beschoten door de Hauptmann Rudolf Sigmund. De namen van de 5 bemanningsleden luiden:

  • C.A. Mattress
  • A. Mortimer
  • John Peter Priestley
  • N.R. Parry
  • Thomas Ball

Het andere vliegtuig dat in Friesland geborgen wordt is dus een Duitse Messerschmitt BF-109 en ligt 15 kilometer ten westen van de Vickers Wellington. De Sterbeurkunde van Georg Wilhelm meldt dat hij door een “Absturz unfall” is omgekomen. Het onderdeel waarbij hij vloog was 9./JG 1
Of Georg wordt bijgezet op Ysselsteyn is nog afwachten, mocht dit het geval zijn dan lees je dat hier.


Bronnen

Plaats een reactie