Laatste wijziging: 29 januari 2024.
Een poosje geleden tijdens een oorlogsgravenrondrit de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht bezocht.
Op de ererotonde nr 10 naast vak R vind je diverse Nederlandse oorlogsgraven.
Het bezoek aan deze begraafplaats is goed te combineren met bijvoorbeeld de Amerikaanse begraafplaats in Margraten of met fort Eben Emael.
Opdat zij met eere mogen rusten
De ererotonde, omsloten door vakken U-V-Q-R, bevat een zestiental kenmerkende grafstenen zoals deze op de meeste door de OGS beheerde oorlogsgraven staan. Centraal staat een door bloemstukken omringd monumentje met de tekst
"Opdat zij met eere mogen rusten"
Aan de open zijde staat een kruis met de tekst Leon Jungschlaglr * 1901 †1956.
Leon was een militair die meevocht tegen de Japanners en werd na de oorlog in Indonesië hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst NEFIS. Hier werd hij gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten jegens de Indonesische bevolking. 8 dagen voor de uitspraak van het vonnis overleed hij in het ziekenhuis nadat hij in de gevangenis door een hersenbloeding was getroffen.
Hij werd overgebracht naar zijn woonplaats Maastricht en hier onder grote belangstelling begraven.
Indonesisch monument
Aan de andere zijde van de rotonde vind je een staand kruis met daarop de tekst “Gesneuveld in Indonesië 1940-1950” Onderaan op de staander staat R.I.P
Je ziet voor en achter het kruis gemetselde muurtjes met daarin 53 platen van gesneuvelde militairen. Hierop staat hun naam, rang, geboorte- en sterfdatum vermeldt. Deze muurtjes staan trapsgewijs en verlopen van 1 laags naar 2 en 3 laags.
H.J.H Cobben
We lopen vanaf het graf van Leon met de klok mee rondom het plein. De eerste grafsteen die je dan tegenkomt is van Maastrichtenaar Henricus Josephus Hubertus Cobben.
Hij werd op 7 maart 1923 geboren te Maastricht en verloor het leven op 8 januari in de Belgische Ardennen. Er is verder helaas niets te vinden over Henricus. Op de steen staat vermeld dat hij sergeant tolk was bij het korps Tolken.
J.H Timmermans
Jacobus Hubertus Timmermans ligt in het graf naast Henricus. Geboren op 22 februari 1923 te Maastricht en overleden op 21 april 1945 in Krefeld Duitsland. In het Nationale archief staat dat hij soldaat bij de NBS was. Verder vermeldt dat archief dat hij in Krefeld op een voertuig stond wat werd aangereden door een Amerikaanse tank. Hierbij viel hij van het voertuig en kwam hij onder de lading van zijn voertuig terecht en is daaraan overleden.
Hij is op dezelfde dag nog in Maastricht begraven in vak D. Begin februari 1946 is hij overgebracht naar zijn huidige rustplaats waar zijn graf nimmer geruimd zal worden.
F.X Overhof
We lopen weer 1 graf naar links en komen bij het graf van Franciscus Overhof. Geboren op 25 november 1908 te Maastricht.
Franciscus was als dienstplichtig soldaat bij het regiment Jagers ingezet op de stoplijn van de Grebbeberg en raakte daar op 12 mei levensgevaarlijk gewond. Hij werd zwaargewond naar Arnhem gebracht. In het St. Elisabeth Gasthuis werd hij behandeld maar is helaas op 17 mei daar overleden.
Postuum is hem het “Oorlogsherinneringskruis met gesp Nederland mei 1940” uitgereikt voor bijzondere krijgsverrichtingen.
A.J Bex
Geboren op 5 februari 1894 te Maastricht en op 11 mei 1940 overleden tijdens de inval in Werkendam. Ambrosius Josephus Bex was sergeant bij de 2e Roode kruis compagnie en voer als ploegcommandant op 11 mei op het Roode kruis schip “Actinia”.
Deze voer ter hoogte Werkendam toen er een Duits vliegtuig overkwam en vlak voor het schip een magnetische mijn afgooide. Dit terwijl het schip duidelijk gemarkeerd was met een rood kruis als zijnde hospitaalschip.
Het schip voer tegen de mijn en bij de ontploffing kwam Ambrosius om het leven. Naast Ambrosius kwamen er nog 11 personen om, de 6 overige personen aan boord overleefden de klap.
W.P.M Theunissen
Willem Theunissen, 19 jaar oud geworden en als dienstplichtig soldaat ingezet bij het 1e Depot Wielrijders 1e Compagnie.
Geboren op 28 augustus in 1920 te Maastricht. Tijdens de inval op 10 mei 1940 kwam aan zijn jonge leven een eind in Bleiswijk.
Ik kon helaas weinig informatie vinden over hoe hij om het leven kwam anders dan een korte vermelding op de site van OorlogsslachtoffersLansingerland. Willem werd samen met collega’s op pad gestuurd naar Bleiswijk om daar zojuist gelande Duitse vliegtuigen aan te vallen. Bij deze gevechten is hij gesneuveld.
A.C.H Detrie
Antonius Cornelis Hubertus Detrie, 28 jaar oud geworden. Geboren op 16 september 1911 te Meersen en op 10 mei 1940 overleden te Maastricht. Hij kreeg om onbekende reden een Bronzen kruis postuum uitgereikt in 1948. De dienstplichtige korporaal was ten tijde van de inval bij de sluis over het Julianakanaal in Borgharen onderdeel van de verdediging aldaar. Zijn groep begon terug te trekken over de sluis waarbij Antonius als laatste via de trappen van de sluistoren omhoog klom en hier dodelijk getroffen werd door een schot in het hart.
Antonius lag voorheen in vak D begraven maar is ook overgebracht naar de ererotonde waar hij nu rust.
P.L Walraeven
Pieter Leonardus Walraeven, evenals zijn buurman Antonius een ontvanger van het Bronzen kruis. Hij diende als dienstplichtig soldaat bij 1-II-37 R.I. Op 30 januari 1909 werd Pieter in Amsterdam geboren en overleed tijdens de inval op 10 mei 1940 te Sittard. Pieter was wonende te Maastricht wat verklaard waarom hij daar ook begraven ligt.
Het verhaal van Pieter is dat hij samen met Gerardus Custers en nog wat anderen de sluis bij Born aan het bewaken was toen ze overvallen werden door de inval van de Duitsers. Ze boden flink verzet maar hun luitenant zag dat het niet meer te houden was en wilde zich overgeven. Voor Pieter en Gerardus was dat al te laat. Ze werden dodelijk getroffen, Pieter overleed ter plekke en zijn collega een dag later.
Bij de sluis staat tegenwoordig een klein monumentje ter nagedachtenis aan de 2 omgekomen mannen. Zijn collega Custers vind je op de erebegraafplaats Grebbeberg te Rhenen. Beiden hebben postuum voor hun acties een Bronzen kruis ontvangen.
Grotere kaart weergeven
Gebruikte bronnen
- Andere tijden
- NIOD
- Oorlogsgravenstichting
- Nationale archief Timmermans
- Nationale archief Overhof
- Nationale archief Bex
- Dodenakkers:Het lot van de Actinia op 11 mei 1940
- Onderscheidingen.nl
- Nationaal archief Theunissen
- Oorlogsslachtofferslansingerland.nl
- Maaslinie-mei1940
- 4en5mei.nl Born monument
- Nationaal archief Walraeven
- Nationaal archief Detrie