Graven Ereveld Loenen na 1980

Joegoslavië-Afghanistan-Mali


Links van de hoofdingang in vak A liggen 6 graven naast elkaar van Nederlandse militairen die omkwamen tijdens “recente” oorlogen. Denk hierbij aan voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali.
Uiteraard liggen niet alle gesneuvelden uit deze oorlogen op ereveld Loenen. Sommigen kozen ervoor dichtbij huis begraven te worden op bijvoorbeeld een burgerbegraafplaats, anderen hier op ereveld Loenen. 

Je kunt deze graven vinden via onderstaand plaatje. Net voorbij de ingang staat er ook een digitale zuil waar je mensen kunt opzoeken enkel deze werkt niet altijd waardoor je lang kunt rondlopen voor je een bepaald graf hebt gevonden. Dat is geen straf uiteraard want het is een mooie begraafplaats. Hieronder de foto’s van de grafstenen en wat beknopte informatie.

De blauwe P staat uiteraard voor de parkeerplaats. De blauwe lijn is de looproute.Graf A839:

Willo Martens. De sergeant-1 wordt als onderdeel van United Nations Protection Force (UNPROFOR) uitgezonden naar het voormalig Joegoslavië.
Hier dient hij als specialist telecommunicatie. Tijdens een rit op 10 oktober 1993 naar een antenneopstelling rijdt het voertuig van Willo met daarin nog 2 anderen op een landmijn.
Willo, welke achterin zat komt om, de 2 anderen raken gewond maar overleven.
De achterzijde van de MB waar ze inreden is bijna geheel verdwenen door de klap. Willo is op 25-jarige leeftijd gesneuveld.

Bron:Apeldoornendeoorlog.nl


Graf A840:

Raviv van Renssen. Soldaat 1 bij 3e bat Luchtmobiel. Dutchbat 3 werd uitgezonden naar het voormalige Joegoslavië.
Renssen was op de terugweg vanaf de VN-observatiepost Foxtrot welke eerder op de dag vernield was door Bosnische serviërs. Hierdoor moesten ze terugtrekken naar het kamp in Sebrenica. Hierbij passeerden ze een moslimcheckpoint die het pantervoertuig tegenhield.
Raviv was boordschutter en zat zodoende bovenluiks. Het stopteken van de moslims werd gegeneerd waarna er gericht geschoten is en hierbij is soldaat 1 Renssen dodelijk getroffen in zijn hoofd. 
Raviv is 25 jaar oud geworden.

Sinds de oprichting van de begraafplaats Loenen is Raviv het eerste slachtoffer welke geen her-begraving betreft. Alle andere slachtoffers zijn eerder elders begraven geweest en allen na verloop van tijd overgebracht naar het ereveld. Op 13 juli 1995 kwam daar verandering in. 

Bronnen:
Oorlogsgravenstichting
Trouw
Elk mens telt- Jan Heerze


Graf A841:

Timo Smeehuijzen, soldaat eerste klas bij 42 Painfbat te Oirschot, omgekomen bij een bomaanslag met een auto. Naast Timo kwamen er ook een aantal kinderen om het leven bij de aanslag. Daarnaast raakten 3 collega’s van Timo gewond.


Graf A842:

Dennis van Uhm. Eerste luitenant bij het 2e peloton 45painfbat Oranje Gelderland. Vrijdagochtend 18 april, tijdens een verplaatsing nabij Tarin Kowt (Afghanistan) rijdt de MB met daarin 4 man op een IED. Dennis van Uhm en Mark Schouwink komen direct om het leven. 2 anderen raken zwaar gewond en overleven de zware klap. Soldaat Norden en korporaal Hack. Bij Toninho Norden werden beide benen geamputeerd, Roger Hack liep een dwarslaesy op.  
Het graf van Dennis is te vinden op ereveld Loenen. Mark Schouwink is gecremeerd en uitgestrooid. Voor degenen die graag lezen kan ik het boek aanraden over Mark Schouwink. “Killed in action; Mark Schouwink”


Graf A843:

Mark Joseph Willem Leijsen. Sergeant-majoor 101 geniebataljon. Bij het ontploffen van een bermbom komt Mark om het leven en raken 4 anderen gewond.

Op 14 september 2009 is Mark met militaire eer begraven op ereveld Loenen.


Bron: Oorlogsgravenstichting


Graf A844:

Ernst Mollinger. Eerste luitenant vlieger op de Apache bij 301 squadron.
Tijdens een oefening in Mali gaat het mis met de Apache door een technisch mankement. “het ongeval met de Apache-helikopter is
veroorzaakt door het technisch falen van een component in het
besturingssysteem van de helikopter” aldus het onderzoeksrapport. 

De vliegers Ernst Mollinger en René Zeetsen komen hierbij om het leven.

Gepubliceerd op: 13 april 2020. Auteur: John van den Boogaart. Laatst gewijzigd op: 29 januari 2024.

Leestijd: 3 minuten

Plaats een reactie