Ereveld Loenen

Leestijd: 2 min.

Het plaatsje Loenen, net onder Apeldoorn, herbergt een grote begraafplaats waar bijna 4000 Nederlandse slachtoffers uit diverse oorlogen begraven liggen.  De begraafplaats is na de 2e wereldoorlog opgericht als oplossing om Nederlandse slachtoffers die gevallen waren in de 2e wereldoorlog en toen nog begraven waren in “vijandelijke”bodem een fatsoenlijke begrafenis te geven en op eigen bodem te begraven.  Je kunt de begraafplaats vinden aan de Groenendaalseweg 64 te Loenen.

Slachtoffers

Naast vele verzetsstrijders en burgerslachtoffers van oorlogsgeweld, liggen er ook Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de meidagen en in latere oorlogen.
Enkele bekende namen zijn Dennis van Uhm, zoon van de toenmalige commandant der strijdkrachten die een dag eerder hier toe benoemd was. 
Ernst Mollinger, die samen met René Zeetsen in 2015 met hun Apache neerstortte in Mali na een technische storing en hierbij beide hun leven verloren.

Er vinden nog steeds (her)begravingen plaats. Zo vind je er slachtoffers uit de oorlogen in bijvoorbeeld Afghanistan, Bosnië, Mali en Irak. 
Alle grafstenen zijn gelijk en in tegenstelling tot andere begraafplaatsen zijn het geen staande- kruizen/grafstenen, maar liggende vierkante stenen. Het ereveld ligt in een bos met vele slingerende paden waar alle graven aan beide zijdes liggen. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld Margraten waar het strak en klinisch is. 
Dit maakt het geheel gemoedelijk en vredig maar toch komt het wel binnen als je hier rondloopt of op een bankje gaat zitten. De combinatie burgers en militairen maakt het bijzonder. 

Bij het verlaten van het terrein kun je een donatie doen in de daarvoor bedoelde donatiebox.

Oisterwijks verzet

Ook liggen er enkele verzetsmensen uit Oisterwijk die daar gefusilleerd werden door de Duitsers. Hein Schut en Gijs Schellen werden bij het Klein aderven doodgeschoten en zijn na de oorlog hier herbegraven. Lees hier dat verhaal en foto’s.

Foto’s van diverse graven op Loenen kun je vinden in het submenu. Gecategoriseerd op oorlog.

Gebruikte bronnen:

Indrukwekkende manier van herdenken
Dronebeelden van het ereveld en een herdenking. © Roy Visser

Loading