In het plaatsje Rhenen ligt een paar honderd meter vanaf de Nederrijn het Nederlandse ereveld de Grebbeberg. Tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 is hier zwaar gevochten en vielen aan beide zijdes veel slachtoffers. Duitsers vochten op deze locatie met de 207de infanteriedivisie en werden gesteund door het SS-regiment ‘Der Führer’.
De Duitsers begroeven op deze locatie hun slachtoffers maar ook hun tegenstanders, de Nederlanders van het 8ste regiment infanterie, werden er begraven.
Na de oorlog werden de Duitsers overgebracht naar Ysselsteyn en de Nederlanders kregen hun eigen ereveld. Ruim 400 Nederlanders sneuvelden hier tijdens de meidagen in 1940. Inmiddels telt de begraafplaats meer dan 850 graven van enkel Nederlanders. Na de oorlog werden er steeds militairen bijgezet die tijdens de meidagen gesneuveld waren in heel Nederland. Er liggen geen burgers begraven zoals bij het Ereveld Loenen.
Bezoekerscentrum en kazematten
Rechtsachter op de begraafplaats vind je het bezoekerscentrum met uitleg over de Grebbelinie en over acties tijdens de meidagen. Tevens kun je achter de begraafplaats nog wat oude kazematten en restanten bezoeken.
Als je een stuk naar het westen loopt, richting Ouwehands dierenpark dan kom je bij een stukje herstelde stoplijn. De laatste verdedigingslinie.