Laatste wijziging: 16 december 2023.
Oisterwijk werd op 26 oktober 1944 bevrijd door de 15e Schotse infanteriedivisie. Enkele weken eerder speelt zich op de Kampina een drama af.
Kampina
Op de Kampina staat in 1944 de hoeve Balsvoort welke bewoont wordt door de familie Schut. Hein woont hier samen met broer Theo en hun moeder, vader is een poos voor de oorlog overleden. Broer Bernard woont met zijn gezin in Oirschot.
Op Balsvoort worden al enige tijd vluchtelingen verborgen door de familie, Hein en Theo zijn actief in het verzet en bevoorraden verschillende schuilplaatsen. Door het Oisterwijkse verzet onder leiding van Bim van der Klei worden er ook tijdelijk 7 Duitse gevangen vastgehouden. Aangezien er ook andere vluchtelingen zaten en nieuwe evacués aankwamen was deze situatie niet wenselijk en werd er aan het verzet gevraagd de Duitsers ergens anders te verbergen.
Fout van verzet
Deze Duitsers werden echter niet ergens anders vastgezet maar simpelweg vrijgelaten in de Oisterwijkse bossen. Dit was een fatale fout. Inmiddels was er een nieuwe groep vluchtelingen aangekomen op hoeve Balsvoort maar de familie Schut was niet op de hoogte gebracht dat het verzet de Duitsers vrij had gelaten. Deze waren inmiddels teruggekeerd naar hun eigen troepen in Oisterwijk en konden dus eenvoudig aangeven waar ze werden vastgehouden.
Bernard Schut
Bernard Schut was begin oktober samen met zijn gezin uit zijn huis aan de Oude Grintweg vertrokken wegens bombardementen om een veilig onderkomen te vinden in zijn ouderlijk huis hoeve Balsvoort. Samen met wat evacués was hij bomen aan het kappen rondom de hoeve waar hij plots oog in oog stond met 3 Duitsers. Deze gaven aan te willen deserteren en terug wilde naar Duitsland en dus een onderduikadres nodig hadden.
Ze liepen mee naar de hoeve waar Hein Schut en Gijs Schellen vertelden over de schuilplaats. Hein ging daarna aanwijzen waar de schuilplaats was. Voor hij die kon bereiken vertelde de Duitsers dat ze het verder zelf wel konden vinden en Hein liep terug naar de hoeve.
Niets vermoedend werd later in de middag de hoeve omsingeld door de Duitsers, waaronder de 3 zogenaamde deserteurs, waarna iedereen naar buiten moest komen en tegen de muur van de schuur moest gaan staan. Bernard en Hein moesten naar voren komen. Bernard zag kans om weg te lopen maar werd gevolgd door Duitsers, een stuk verderop werd hij doodgeschoten en in een kuil gegooid en afgedekt. Op dat moment wist nog niemand zijn lot.
Executie bij klein Aderven
Boom bij het klein Aderven met de namen Hein Schut en Gijs Schellen erin gekerfd.
Hein werd afgevoerd naar het hoofdkwartier in Oisterwijk aan het Klompven, huidig hotel Bosch en Ven. Daar werd hij tezamen met Gijs ondervraagd en gemarteld om meerdere locaties van onderduikers op te geven. Dat was tevergeefs want deze hebben ze nooit verraden.
Een dag later werden beide mannen afgevoerd naar het klein Aderven. Ze moesten hun eigen graf graven en daarna werden beide mannen geëxecuteerd en begraven. Dit alles werd gezien door een Oisterwijker welke dit verder vertelde. De beide mannen werden opgegraven en bij de protestante kerk in Oisterwijk heimelijk herbegraven. Bernard werd pas in november ontdekt nadat Oisterwijk reeds bevrijd was.
Loenen
Na de oorlog hebben beide mannen een graf gekregen in Loenen op het ereveld aldaar waar vele Nederlandse 2ewereldoorlogsslachtoffers liggen. Bernard ligt begraven in Oirschot op de begraafplaats St Petrus.
Het volledige verhaal kun je nalezen op oa: Volledig verhaal gebroeders Schut