Cor Wortel

Laatste wijziging: 29 januari 2024.

In Oisterwijk was tijdens de oorlogsjaren redelijk wat verzet actief. Variërend van het helpen van onderduikers tot actief verzet richting de bezetter. Beiden hebben geleid tot verschillende doden onder de verzetsmensen. Cor Wortel, geboren in Tilburg op 23 december in 1921 was actief bij het gewapende verzet. Naast het helpen van neergeschoten piloten naar de Belgische grens zodat deze weer terug naar Engeland kunnen is hij actief bij diverse sabotage acties in en rondom de gemeente Oisterwijk. Onder andere bij het ontsporen van een Duitse munitietrein nabij kasteel Nemerlaer.
Op 8 september 1944 wordt Cor gefusilleerd in Oisterwijk. Hij loopt op een persoonsbewijzencontrole aan de Vennelaan waarbij hij in paniek zijn wapen trekt en probeert te schieten. Het wapen gaat niet af en Cor wordt meteen overmeesterd en nog dezelfde dag gefusilleerd. Wat hij rond deze locatie deed is onduidelijk.

Munitieopslag

De Duitsers zaten aan de Gemullehoekenweg, amper 100 meter verderop, met een transporteenheid gestationeerd. De NSKK zorgde voor vervoer van de munitie die weer even verderop opgeslagen lag in de Bossen rondom het Goorven. Dat dit gebied dus zwaar bewaakt werd en er volop bedrijvigheid was, is een feit. De kans dat je hier tegen de lamp liep was erg groot. Dit is Cor dus fataal geworden.
In de bossen van Oisterwijk kun je nog steeds restanten oorlogssporen vinden. De smeerput in gebruik bij het NSKK kun je vinden schuin tegenover het kruispunt Gemullehoekenweg/Vennelaan. Er staat tegenwoordig een zuil bij zodat je hem makkelijker kunt vinden. Meestal ligt hij geheel bedekt met bladeren.

Vanaf hier kun je ook de Oisterwijkse bossen in lopen. Als je rechts van het ven blijft lopen en deze volgt tot aan de stenen bank, dan kun je hier afbuigen richting het Witven en het Goorven. De verbindingssloot tussen het Witven en het Goorven loopt onder het door de Duitsers verharde pad door. Hierlangs stond de munitie opgeslagen. Dit pad loopt ook zuidelijk onder het Goorven door, je volgt gewoon de stenen in het bospad. 

Wil je een interessante oorlogsroute lopen door de Oisterwijkse bossen dan kun je onderstaande app downloaden. In de app staat echter vermeld, in tegenstelling tot vele andere bronnen, dat Cor Wortel in de bossen aan de Scheibaan is dood geschoten.
Wandelapp Oisterwijk

Bidprentje Cor Wortel

Begraafplaats Cor Wortel

Tegenwoordig ligt hij begraven in Tilburg op begraafplaats de Korvel aan de Laarstraat.  Hij is eerst tijdelijk in Oisterwijk op het RK kerkhof begraven. Dit zal vermoedelijk op de RKbegraafplaats zijn van de .St. Petruskerk aan de Kerkstraat. Hier werden meerdere oorlogsslachtoffers (tijdelijk) begraven en er liggen heden nog enkele Gemenebestgraven. 
Op 23 november werd hij met militaire eer begraven aan de huidige begraafplaats aan de Laarstraat in Tilburg. Jaren later werd er zelfs een straat naar hem vernoemd in de verzetsheldenbuurt. 

Locatie van het graf van Cor Wortel

Waar vind je zijn graf? Als je de begraafplaats oploopt loop je links van het beeld rechtdoor het pad in wat naar een groot kruis leidt. Na ongeveer 50 meter aan je rechterzijde vind je het graf. Net voor een grote conifeer. Zijn beide ouders zijn hier later ook bijgezet en worden vermeld op de grafsteen.

Krantenartikelen

Online kun je nog diverse krantenartikelen uit 1944 vinden over Cor Wortel. Een aantal zie je hieronder. Duidelijk te zien dat de bezetter nog de kranten reguleerde tijdens de fusillade daar Cor volgens dat artikel is omgekomen door een noodlottig ongeval. Hoewel er uiteraard diverse noodlottige ongevallen plaatsvonden tijdens de oorlog is het vaak goed hier je vraagtekens bij te zetten. Soms is het een versluierende term voor een fusillade. Ook als er NSBers, Nederlanders in dienst van de Duitsers of Duitsers zelf sneuvelden door toedoen van het verzet werd er vaak gesproken van een noodlottig ongeval. 
Toen 2 maanden later zuidelijk Nederland was bevrijdt kwam de werkelijke doodsoorzaak naar buiten. 
Gebruikte bron: Delpher.nl